Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin St. Petersburg'da aylar sonra ilk kez biraraya geliyor. Uzmanlar, iki ülke ilişkilerine yeni bir ivme kazandıracak olan ziyaretin ekonomik boyutu başta olak üzere iç ve dış politikalarına nasıl yansıyacağını değerlendirdiler. İç siyaset açısından dost sayısını çoğaltmak, düşman sayısını azaltma siyasetinin bir adımının daha gerçekleştiğine dikkat çeken uzmanlar, “Rusya ile Türkiye'nin arasını bozmak isteyen girişimlerinde önünü kesmeye yönelik bir hamle” olarak değerlendirler. Dış politikada ise Türkiye'nin elinin güçleneceği vurgusu yapıldı. Yeni Şafak'a konuşan uzmanlar görüşlerini şöyle dile getirdiler:
“İç siyaset açısından dost sayısını çoğaltmak, düşman sayısını azaltmak siyasetinin bir adımı daha gerçekleşmiş oluyor. Bu son derece önemli. Rusya ile Türkiye'nin arasını bozmak isteyen girişimlerinde önünü kesmeye yönelik hamle. Uçak vakasının tamiri anlamına gelir. Ekonomik açıdan da Rusya ile kriz öncesi durumun bir adım ötesine gidecek adımların atılacağı kanaatindeyim."
“Bu görüşme Türkiye ekonomisini olumlu etkileyecek. 2015 yılının ilk 6 ayı ile 2016 yılının ilk 6 ayını mukayese edersek ticari ilişkilerde ve turizmde yaklaşık 1 milyar dolarlık bir kayıp var. Türkiye Rusya ilişkileri jeopolitik olarak da önemlidir. Görüşmede Suriye ve bazı detaylar konusunda anlaşılırsa Suriye krizinin çözümüne de olumlu yansıyacaktır.”
“Doğrudan ilişkileri etkileyecek bir görüşme. Hem ekonomik ilişkileri, hem müttefiklik ilişkilerini etkiler. 5-10 yıl içerisinde müttefiklik ilişkileri çok şekil ve renk değiştirecek. Rusya'yla biz uçak krizinden önce bir dostluğumuz vardı, batı ambargo uyguladığı zaman Rusya'ya Türkiye o konuda esnek bakmıştı, Batılılar gibi bakmamıştı, ticari ilişkilerimizi sürdürmüştük.”
SETA Ankara G. Koord. Yard. Muhittin Ataman: “İçeriye dönük katkısı Türkiye'deki birlik ve beraberlik görüntüsü, Rusya tarafından darbe teşebbüsü sonrasında fazla anlayışla karşılanmakta olduğu için anlamlı. Türkiye'nin, bu darbe teşebbüsüne karşı gösterdiği iradeyi çok normal karşılıyor, olması gerektiği bir tavır, bir duruş olarak gördüğü için anlamlı."