Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Myanmar'ın lideri Aung San Suu Çii ile Arakan için yaptığı telefon görüşmesinin ardından TİKA için bölgeye yardım vizesi çıktı. İlk etapta bin tonluk insani ihtiyaç karşılanacak. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, "Bölgeye ilk yabancı yardım kuruluşu olarak gideceğiz" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Myanmar lideri ile görüşmesinin ardından TİKA'nın Arakan'a girişine izin çıktı. İlk etapta Arakan'a bin ton yiyecek ve giyim yardımı yapılacak.
Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın, Arakan'a TİKA yetkililerinin giriş yapacağını açıkladı. Kalın, "Cumhurbaşkanımızın Myanmarlı mevkidaşı ile yaptığı görüşme sonrasında, bölgeye ilk yabancı yardım kuruluşu olarak Myanmar TİKA yetkililerinin girişine ve ilk etapta bin tonluk yardım yapılmasına izin verildi" dedi.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın açıklaması şöyle:
"Sayın Cumhurbaşkanımız bugün Myanmarlı Mevkidaşı ile yaptığı görüşme sonrasında bölgeye ilk yabancı yardım kuruluşu olarak Myanmar TİKA yetkililerinin girişine ve ilk etapta 1000 tonluk yardım yapılmasına izin verildi.
Yardımların saldırılar sonucunda, yüzlerce ailenin evinden ve köyünden edildiği, Rakhayn'ın Kuzey Bölgesi Maungtaw ve Buthi Taung'a ulaştırılmak üzere Rakhine Eyalet Hükümeti ile işbirliğinde gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.
- Maungtaw ve Buthi Taung'da saldırılardan kaçarak dağlık bölgelere yayılan Rohigyalara ilk etapta yapılacak acil yardım paketi; halkın temel gıda maddesi olan pirinç, kurutulmuş balık ve giyim malzemesinden oluşuyor.
Bölgedeki belirsizlik ve güvenlikle ilgili endişelerin devam etmesi nedeniyle yardımların Rakhine Eyalet Hükümeti ile işbirliği içinde yarından itibaren askeri helikopterler aracılığıyla ulaştırılmaya çalışılacaktır.
Ülkemizin yardımları bununla sınırlı kalmayıp, Rohingyaların acil ihtiyaçları olan başta gıda ve giyim malzemeleri olmak üzere, ilaç vb. sağlık malzemeleri de düzenli aralıklarla Rakhayn Hükümeti ile eşgüdüm halinde ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacaktır.
Ayrıca malumlarınız olduğu üzere son olaylardan kaçarak Bangladeş’e sığınanların sayıları da 100.000 yaklaşmış durumdadır. Perşembe günü Dışişleri Bakanımız ve TİKA Başkanımızın da olduğu bir heyet Cox Bazaar’da kamplar ve çevresinde yaşayanlar için Acil Gıda-İlaç, sahada acil yardım gerektiren hastaların hizmetinde yararlanmak üzere ambulans gibi yardımları bizzat sahada gerçekleştirecektir.
Böylece ülkemiz, TİKA Yangon ( Myanmar ) ve Dakka ofislerinin bulundukları ülkelerin Hükümet yetkilileriyle birlikte planladıkları ve onay aldıkları süreçler sonucunda sınırın iki yakasında zorluklar çeken Arakanlı Müslümanlara ulaşarak toplamda ilk etapta 100.000 aileye yardım ulaştıracaktır."