Türkiye'den ABD'ye misilleme

Yeni Şafak
Nur Banu Aras
04:005/08/2018, Sunday
G: 5/08/2018, Sunday
Yeni Şafak
Amerika’nın papaz Brunson üzerinden yaptığı yaptırımlara Türkiye’den misilleme geldi.
Amerika’nın papaz Brunson üzerinden yaptığı yaptırımlara Türkiye’den misilleme geldi.

FETÖ ve PKK rahibi Brunson’u bahane ederek İçişleri Bakanı Soylu ve Adalet Bakanı Gül’e yaptırım kararı alan ABD’ye misilleme. Başkan Erdoğan, ABD’nin saygısızlık yaptığını belirterek, “Dün akşama kadar sabrettik. Şimdi arkadaşlarıma talimatı veriyorum, ABD’nin Adalet ve İçişleri Bakanlarının Türkiye’deki mal varlıklarını donduracağız, varsa” dedi.

FETÖ ve PKK adına suç işlediği için ev hapsine alınan Amerikalı papaz Brunson üzerinden Türkiye’ye yaptırım kararı alan ABD’ye misilleme geldi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün ABD’deki mal varlıklarının dondurulması kararı alan Amerika’ya aynı şekilde yanıt verilecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Amerika’nın İçişleri ve Adalet bakanlarının Türkiye’deki mal varlıklarının dondurulması talimatını verdiğini açıkladı. Amerika’nın yaptırım kararının Türkiye’ye büyük bir saygısızlık olduğunu belirten Erdoğan, Türkiye’nin kararından vazgeçmeyeceğini söyledi.

STRATEJİK ORTAĞA YAKIŞMAYACAK BİR ADIM

Ankara Spor Salonu'nda AK Parti Kadın Kolları 5. Olağan Kongresi'ne katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan şunları söyledi: Son zamanlarda malum gelişmeleri sizler de takip ettiniz, ediyorsunuz. Amerika'nın özellikle son İzmir'deki papaz Brunson olayıyla alakalı attığı adım stratejik ortağa yakışmayacak bir adımdır. Amerika bu adımla birlikte aslında Türkiye'ye karşı ciddi bir saygısızlık yapmıştır. Bir taraftan 'model ortak' diyeceksin, öbür taraftan 'stratejik ortak' diyeceksin, 'müttefik' diyeceksin, PKK ile FETÖ ile ilişkisi olan buradaki bir papazını savunmanın gayreti içine gireceksin. Türkiye bir hukuk devletidir.

TAKAS ANLAYIŞI İÇİNDE OLMAYIZ

Türkiye bu hukuk devleti anlayışı içerisinde hukukun gereği neyse bunu yapacaktır. Şunu söyleyeyim; Bizimle asla bir takas anlayışı içerisinde 6 kez Amerika'ya girip çıkan Halk Bankamızın Genel Müdür Muavini'ni tutuklamak suretiyle kalkıp da bizimle bir takasa girme. Böyle bir anlayış bizim anlayışımız değildir. Hukuk neyse biz bunun yanında olduk. Sadece bu değil, Halk Bankamıza hiçbir alakası olmadığı halde, bir bedel ödetme yoluna gitmeyi de asla doğru bulmuyoruz.

ABD’Lİ BAKANLARIN MAL VARLIKLARI DONDURULACAK

Yani bu Teksas'takilerin işi olabilir ama kalkıp da burada Amerika'da herhangi bir mal varlığına sahip olmayan bakanlarımla ilgili böyle bir yaklaşımı kabullenmek asla mümkün değildir. Şimdi ne olacak? Biz önceki akşama kadar sabrettik. Şimdi ben de bugün arkadaşlarıma talimatı veriyorum; Amerika'nın Adalet ve İçişleri Bakanlarının Türkiye'deki mal varlıklarını donduracağız, varsa. Arapların güzel bir atasözü var, 'Men dakka, dukka.' Biz de bunu yapacağız. Hiçbiri mütekabiliyet anlayışının dışında değildir. Siz böyle yaparsanız, ha bunun mütekabiliyeti budur. Biz de bunu yaparız. Üstelik ben buradan tabii şunu söylüyorum; Sayın Trump'a bunları söyledim.

ORTAKLIĞIN GEREĞİNİ YAPIN

Dışişleri Bakanım, Singapur'da Dışişleri Bakanı'na söyledi. Daha yeni. Söylenen ne? 'Türkiye ile bu alanda bu şekilde bir yaklaşım doğru değil. Eğer burada samimi hareket edeceksek, gerçekten stratejik ortaksak, ortaklığımızın gereğini yapalım.' Biz sizlerle Somali'de beraber olmadık mı? Biz sizlerle Afganistan'da beraber değil miyiz? Biz sizlerle dünyanın değişik yerlerinde NATO'da bir ve beraber olduğumuz için ortak adımlar atmadık mı? Siz ortaklarınıza bu tür bir yaklaşım içerisinde olursanız, biz sizleri nasıl tanımlayacağız?." Bu arada AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanlığına yeniden Lütfiye Selva Çam seçildi.

Destek verenler hesabını verecek

Milletin müsterih olması gerektiğini belirten Başkan Erdoğan, "Şehit yakınlarımız, gönüllerini ferah tutsun. İşte bir haftada 56 teröristi etkisiz hale getirdik, getirmeye devam edeceğiz. Bu konuda durmak yok, onlar inlere girecek, biz onları inlerinde takip edeceğiz" dedi. Başkan Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin büyük olduğuna işaret ederek, şu ifadeleri kullandı: "Teröristleri kutsayanlar, terör örgütüne payandalık yapanlar devletimizin pençesinden asla kurtulamayacak. 'Parlamentoya girsinler' diye onlara destek verenler de bunun hesabını verecekler. Nereye gizlenirse gizlensinler, nereye kaçarlarsa kaçsınlar, sırtlarını kime dayarlarsa dayasınlar ağzı daha süt kokan masum sabilerin kanını döken alçaklardan katliamlarının hesabını muhakkak soracağız."


İşte o iki bakan

Dışişleri Bakanlığı, mütekabiliyet esasına dayanarak, ABD İç Güvenlik Bakanlığı Genel Sekreteri Kirstjen M. Nielsen ile ABD Adalet Bakanlığı Başsavcısı Jeff Session’un Türkiye’deki malvarlıklarına el koyulacak, seyahat yasağı ve Türk şirketlerle iş yapması yasaklanacak.

DİPLOMASİ YOLLARI DA KAPANMIŞ DEĞİL

Amerika’nın 4 gün önce İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül hakkında aldığı yaptırım kararları ardından, Türkiye, her dış politik sorunla karşılaştığında yaptığı gibi diplomasi kanalını işletmiş, ilk günlerdeki sessizlik, Singapur’da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Amerikan mevkidaşı Mike Pompeo’nun yaptıkları 45 dakikalık yüz yüze görüşmeyle bozulmuş, iki taraf da ortak çözüm niyetini ortaya koymuşlardı. Türkiye, stratejik ortağı ve müttefiki ABD’ye mütekabiliyet ilkesi gereği karşılığı ise diplomasiyi öncelemesine karşılık adım göremeyince vermiş oldu.

  • Trump büyük oyuna geldi
  • Türkiye’nin, bu anlayışla, bu şekilde bir yaklaşımla terbiye edilemeyeceğini vurgulayan Erdoğan, “Bu sadece evangelist, siyonist bir yaklaşımın tezahürüdür. Olayın aslı budur. Burada Sayın Trump çok büyük bir oyuna gelmiştir. Oyun kurucuları da gayet iyi biliyor. Bu oyunu Sayın Turmp’ın bozması gerekir” diye konuştu. Başkan Erdoğan, Türkiye’nin bu noktada kararlı olduğunu ve kararlı duruşunu dürüst olduğu için aynen devam ettireceğini bildirdi. Türkiye’nin dış politikasını hiçbir zaman yalanlar, sahte, düzmece tezgahlar üzerine kurmadığını belirten Erdoğan, her zaman dik durduklarını, ancak dikleşmediklerini kaydetti.

FETÖ’NÜN ARKASINDA AMERİKA VAR

Türkiye büyüttükçe, güçlendirdikçe ve kalkındıkça eski Türkiye’nin zayıflıklarına, zaaflarına, teslimiyetine alışanların adeta çıldırdığını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: “Ülkemize yönelik saldırıların sebeplerine şöyle bir bakın. Ortada bir tane akılla, mantıkla, gerçekçilikle, hakla, hukukla izah edilecek husus bulamazsınız. Tamamı da siyasi ve ekonomik olarak ülkemizi geriletmeye, sindirmeye, korkutmaya yönelik söylemler ve eylemlerle üzerimize gelenlere cevabımızı her fırsatta verdik, vereceğiz. Gezi olaylarında şehirlerimizin, sokaklarını, meydanları yakıp yıkarak gözümüzü korkutmaya çalıştılar. Sahnelenen oyunu gördük ve kararlı duruşumuzla vandalları sokaklardan temizledik. Ardından FETÖ’yü devreye sokup, 17-25 Aralık emniyet yargı darbe girişimini başlattılar. Şimdi FETÖ’nün askerleri nerede? Amerika’da. Kim var arkasında, kusura bakmasınlar Amerika var. Nerede? Almanya’da. Almanya ile de tabii bunları konuşacağız. Bu nasıl dostluktur, bu nasıl ittifaktır. Bu ittifakı bozmaları, veyahut da sahiplenmeleri gerekir.”

Yerel seçim startını veriyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kongre salonuna gelmeden önce dışarda otobüs üzerinde halka hitap etti. Erdoğan, 2019 yerel seçimlerine hazırlık startını verdiklerini söyleyerek, “Bugün partimizin Genel Merkez Kadın Kollarının Olağan Kongresini yapıyoruz. Ayın 18’inde de bu defa Genel Merkez Olağan Kongresini yapacağız. İnanıyorum ki bu kongrelerle hücre yenilemesini yapan parti teşkilatımız gençlik kollarıyla, kadın kollarıyla ana kademeyle seçimlere hazırlığını sürdürecek. Büyükşehirlerde büyük bir patlamayla neticeyi alacaktır” dedi. Türkiye’nin çıta yükselttiğini ifade eden Erdoğan, “Artık ülkede inanç özgürlüğü kavgası olmayacak. Hepsinden öte bu ülkede başı açık, başı örtülü kavgası olmayacak” diye konuştu.

Çözüm mümkün

FETÖ meselesi ve Suriye politikası başta olmak üzere Türkiye’nin üzerine titrediği konuların ABD tarafından hiçe sayıldığını belirten Erdoğan, ABD’nin çok basit bazı meseleleri büyütmesini ve sapla samanı karıştırmasını üzüntüyle takip ettiğini söyledi. Erdoğan, “Tehdit diliyle ve saçma sapan yaptırım kararlarıyla Türkiye’ye geri adım attıracaklarını sananlar, bu ülkeyi de bu milleti de hiç tanımamışlar demektir” dedi. ABD ve diğer ülkelerle çözülemeyecek hiçbir sorunun olmadığına dikkat çeken Erdoğan, “Amerikan tarafıyla aramızdaki meseleleri, müşterek çıkarlarımızın çerçevesini oluşturan müttefiklik ve stratejik ortaklık anlayışını ön plana çıkararak çözmemiz mümkündür. Muhataplarımızın bir süredir sergiledikleri o fevri tutumdan vazgeçerek en kısa sürede aklıselime döneceklerini ümit ediyoruz. Diplomasi kanalları çok yoğun bir şekilde çalışıyor. Yakında aklın yolundan giderek aramızdaki ihtilaf konularının önemli bir bölümünü geride bırakacağımızı düşünüyorum.” diye konuştu.

  • RÜZGARA GÖRE YÖN DEĞİŞTİREN DEVLETLERLE KARIŞTIRMAYIN
  • Türkiye’yi dün söylediğini bugün yalanlayan, rüzgara göre yöne değiştiren devletlerle karıştıranların çok yanılacağını vurgulayan Erdoğan, “Hızır Aleyhisselam’dan komşusunun iki gözünün kör olması için kendi bir gözünü kör etmesini isteyen kişinin hasisliğine, sefaletine, acizliğine, akıl ve vicdan tutulmasına biz düşmeyiz.” dedi. Türkiye’nin tarihinde olduğu gibi son 16 yılda da yüzleştiği her türlü sorunu bu prensipten taviz vermediği için başarıyla atlattığını belirten Erdoğan, bugün de Türkiye’nin karşı karşıya bulunduğu meselelere bu anlayışla yaklaştıklarını dile getirdi.

#Başkan Erdoğan
#Türkiye
#ABD
#Yaptırım

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.