İzmir'de meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremde yıkılan binaların genel özelliği beton kalitesizliği ve binaların ortalama yaşının 25 yıl olmasıydı. Deprem sonrası birçok ilde vatandaşlar, "Oturduğum bina acaba sağlam mı?" sorusunu sordu. Türkiye'nin 2023 ulusal deprem eylem planının olduğuna dikkat çeken uzmanlar, "Türkiye'de konut ve iş yerlerinin envanterinin çıkarılması ve dijitalleştirilmesi gerekiyor. İnsanlar mahallenin, sokağın ve inşa edilen binanın durumunu öğrenmeli. Bu yapay envanter üzerinden riskler görülmeli" değerlendirmesinde bulundu.
Deprem sonrası birçok ilde vatandaşlar, yaşadıkları binanın güvenli olup olmadığını sorgulamaya başladı.
Gazi Üniversitesi Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Samet Arslan, Türkiye'de konut ve iş yerlerinin envanterinin çıkarılması gerektiğini söyledi.
Bu yapay envanter sayesinde vatandaşların riskli binalara dair bilgilere ulaşabileceğini söyleyen Arslan, şu ifadelere yer verdi:
- "İzmir'de bir mahallenin, sokağın ya da binanın durumunu öğrenebilmeliyiz. Bu binanın durumu nedir, kritik midir, kaç yıllıktır, deprem performansı gözlemsel seviyede var mıdır, yok mudur? Bunların acilen hazırlanması gerekir."
"KONUT ENVANTERİ ÇIKARILIP, DİJİTALLEŞTİRİMELİ"
"SATIN ALDIĞINIZ DAİRELERİN SAĞLAMLIĞINI KONTROL ETTİRİN"
Türkiye'de 2000 yılından önceki yapıların durumunun vahim olduğuna dikkat çeken Arslan, sözlerini şöyle tamamladı: