Seçmenin yüksek katılım sergilediği anayasa değişiklik referandumunda çoğunluğun tercihiyle Partili Cumhurbaşkanlığı sistemi kabul gördü. AK Parti, girdiği 3. referandumdan da galibiyetle çıkmış oldu. Bu aynı zamanda 14. seçim galibiyeti olarak tarihteki yerini aldı.
Referandumda sandıklar 55 milyon 319 bin 222 seçmen için kuruldu. Seçimlere katılım oranı yüzde 86.3 olarak gerçekleşti. 12 Eylül askeri müdahalesinin ardından hazırlanan ve 7 Kasım 1982 tarihindeki halk oylamasında kabul edilen Türkiye Cumhuriyeti Anayasası dün halkın verdiği vize ile 19’ncu kez değiştirildi.
9 Kasım 1982’de yürürlüğe giren 177 maddelik 1982 Anayasası ilk değişikliğe 5 yıl sonra 17 Mayıs 1987 yılında uğramıştı. Anayasaya ilişkin son değişiklik geçen yıl milletvekili dokunulmazlıkları çerçevesinde 20 Mayıs 2016 tarihinde gerçekleşmişti. 2001 ve 2010’da anayasada geniş değişikliklere gidilirken, dün kabul edilen 18 maddelik paket en kapsamlı değişiklik olarak tarihe geçti.
Türkiye genelinde olduğu gibi referandum sonuçları siyasi parti genel merkezlerinde nefesler tutularak takip edildi. Siyasi partilere ilk sonuçlar sandık müşahitleri aracılığıyla ulaştı. AK Parti referandum sonuçları önceki yıllarda olduğu gibi, Genel Merkez’deki kurulan takip merkezinde Seçim Sonuç Alma Sistemi (SAS) üzerinden dakika dakika takip edildi.
Evet cephesinin MHP kanadında ise genel merkezin 8’inci katında seçim değerlendirme merkezi kuruldu. Teşkilattan sonuçlar bu merkeze aktarılırken oyunu kullanması sonrasında partiye gelen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de an an bilgilendirildi.