Türkiye Halep’te ateşkesi sağladı

Yeni Şafak
04:0014/12/2016, Çarşamba
G: 14/12/2016, Çarşamba
Yeni Şafak

Türkiye, Halep için yoğun bir diplomasi trafiği yürüttü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dışişleri ve MİT'in çabaları sonucu muhaliflerle rejim güçleri arasında ateşkes sağlandı.

Ankara'nın yaklaşık bir aydır yürüttüğü diplomasi trafiği sonuç verdi. Dün akşam Suriye ile muhalifler arasında ateşkeş ve sivillerin Halep'ten tahliye için mutabakata vardı. Halep'te ateşkes ve sivillerin tahliyesi için ilk adımı Cumhurbaşkanı Erdoğan attı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile Halep konusunda 6 gün içinde 3 kez telefon görüşmesi yaptı. Görüşmeler dahilinde Ankara, ABD, Almanya, Körfez ülkeleri ve AB ile iletişime geçerken, Türk yetkililer İran ile iki kez görüştü. Milli İstihbarat Teşkilatı da sahada çalışmalar yürüttü.



MİT 3 HAFTADIR ÇALIŞIYOR


En az 3 haftadır konu üzerinde çalışma yürüten MİT, Rusya ile muhalifleri aynı aynı masaya oturttu.Arabuluculuk çabaları dün akşam saatlerinde netice verdi. Halep'in doğusundaki silahlı muhalif gruplar ile Rusya öncülüğündeki rejim güçleri arasında ateşkes sağlandı. İran ve Hizbullah'ın sıcak bakmadığı anlaşmaya göre ilk olarak bölgede sıkışan 80 bin civarında sivil Kızılhaç'a ait otobüslerle bölgeden muhaliflerin kontrolündeki İdlib'e taşınacak. Sayıları 4 bini bulan muhalifler ise bölgeden hafif silahlarıyla güvenli biçimde kentten ayrılacak.



Şİİ MİLİSLER SABOTE EDEBİLİR ENDİŞESİ


Anlaşmanın işleyişi Rusya ve Türkiye tarafından takip edilecek. Sivillerin burada kalıp kalmayacakları, Türkiye üzerinden Azez ve Halep'in kuzey kırsalına geçirilip geçirilmeyecekleri ise henüz değerlendiriliyor. Nihai plan, Türk ve Rus yetkililerin bugün yapacağı görüşmelerin ardından netlik kazanacak. Anlaşmaya karşı çıkan Şii milislerin süreci sabote etmek isteyebileceklerinden endişe ediliyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Müftüoğlu, “Ülkemiz haftalardır insani koridorun hayata geçirilmesi yönünde çaba sarf etmekteydi. Bugün ateşkesin sağlanması yönünde bir adım atılmış olması sevindirici olmakla birlikte kırılgan bir ortamın bulunduğunu her zaman göz önünde bulundurmakta yarar bulunmaktadır. Mutabakatın işleyişi yakından talip edilecektir" dedi. Öte yandan İHH İnsanı Yardım Vakfı, bölgeden ayrılacak aileler için 20 bin koli hazırlamaya başladı.



BM acil toplansın


Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Sekreterliğine seçilen Antonio Guterres'i telefonla arayarak, Halep'teki insanlık dramını görüştü. Erdoğan, Halep'te yaşananlar karşısında Birleşmiş Milletler'in harekete geçmesinin önemine değindi, konuyla ilgili olarak BM Genel Kurulu'nun olağanüstü toplanmasını beklediklerini belirtti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ve Katarlı mevkidaşı Şeyh El Tani ve ile Suriye'deki gelişmelerle ilgili telefon görüşmesi gerçekleştirdi.



ABD: Bizim haberimiz olmadı


ABD Dışişleri Bakanlığı, Halep'in doğusunda ateşkes sağlanmasına ABD'nin müdahil olmadığını, bunun Türkiye ile Rusya arasındaki çabaların bir sonucu olduğunu bildirdi. Bakanlık Sözcüsü John Kirby, günlük basın toplantısında Suriye'nin Halep kentinin doğusundaki silahlı muhalif gruplar ile Rusya destekli rejim güçleri arasında ateşkes sağlanmasına ilişkin konuştu. Kirby, ateşkes anlaşmasının ilişkin raporları gördüklerini belirterek, “Anladığımız kadarıyla (ateşkes) önümüzdeki saatlerde uygulanabilir." dedi.



RUSYA VE TÜRKİYE'NİN İŞİ


Bir soru üzerine Kirby, “Bu ABD'nin içinde yer almadığı, Türkiye ile Rusya'nın çabasıydı." ifadesini kullandı. Kirby, Türkiye ve Rusya'nın Halep'te ateşkes sağlanmasına ilişkin yaptığı görüşmelerden haberdar olmadıklarını söyledi.



SÖZCÜYÜ KIZDIRAN SORU


“ABD bu sürecin tamamen dışarısında mı tutuldu? " şeklinde bir soruya ise Kirby “Böyle bir durumu tamamen reddediyorum. Bu konuya ilişkin etkimizin sona erdiği, ABD'nin liderliğinin bittiği söz konusu değil." cevabını verdi.







#Halep
#Rusya
#Suriye