Trafik yoğunluğuyla bunalan İstanbullulara bir darbe de Trafik Vakfı'na ait çekicilerden geliyor. Gelişigüzel bir halde kaldırılan araçlar çoğunlukla sahibine hasarlı bir halde teslim ediliyor. Aracı çekilince günlük 150 TL ödemek zorunda bırakılan vatandaşlar, görevlilerin kaba davranışından da şikayetçi
İstanbul'da hergün onlarca vatandaş yol kenarına park ettikleri araçları için önce park cezası, ardından çekici ve otopark ücreti ödemek zorunda kalıyor. Sağlam araçlarını çizik ve darbeli olarak teslim almalarının yanısıra görevlilerin kaba davranışları da vatandaşı canından bezdiriyor. Yol kenarına yanlışlıkla park edilen otomobillerin karga-tulumba çekilerek araçlarda bazı hasarlara yol açıldığına dikkat çeken Tüketici Koruma Derneği (TÜKODER) Başkanı Şükran Eroğlu, mağdur sürücülere seslenerek, "Zarar gören araçlar için görevlileri hakem heyetlerine, kötü muameleyi ise savcılığa götürün" çağrısı yaptı.
60 TL ile başlayan park cezası yanında, Trafik Vakfı ekiplerince olur olmaz yerden çekilen araç için kilometre başına 10 TL 'çekme ücreti', 20 TL de 'günlük otopark ücreti' ödeyen sürücüler, tüm bunlara rağmen araçlarında çarpmadan kaynaklı darbe ve çiziklerin olmasından dert yanıyor. Otomobillerinin gördüğü muamelenin yanında, görevlilerin tutumundan da şikayetçi olan sürücüler, araç başındayken bile, trafik görevlilerinin 'illa çekerim' tavrına anlam veremediklerini söylüyor. Trafik Vakfı ekiplerinin araçlarla dolu bir sokakta 'çekilecek' otomobili seçerken 'gelişigüzel' davrandığı belirtiliyor.
Araç seçiminin Trafik Vakfı ekiplerinin insafına kaldığı ifade edilirken, aracı çekilen vatandaşlar bu süreçte ilk olarak 'park cezası' ile karşılaşıyor. Bu noktada vatandaşın cebinden çıkacak bedel 60 TL. 'Çekici ücreti' ve 'otopark ücreti' olarak ödenecek rakam ise daha fazla. Park yasağından dolayı çekilen araç için ödenecek tutar otoparkın uzaklığına göre değişiyor. Kilometre başına 10 TL'in yanısıra, 'çekme ücreti' olarak da insanlar 70 TL ödemek zorunda kalıyor. Araçlarını park ettikleri yerde bulamayan sürücülerin, park ücreti için ödeyecekleri günlük tutar ise aracın türüne göre 20 TL'yi buluyor. Kısaca, bir otomobil sürücüsü, 'çekici ücreti' için 70 TL, 'hatalı park cezası' için 72 TL, 'günlük otopark ücreti' için en az 10 TL olmak üzere sadece 1 günde 150 TL'yi ödemek zorunda bırakılıyor.
Sürücüler sadece para ve ceza ödemekle kalmıyor. Tüketici derneklerine göre birçok Trafik Vakfı görevlisi tarafından, sürücüleri araçları başında olmasına rağmen otomobiller zorla otoparka çekiliyor. Bunun yasal olmadığını söyleyen Tüketici Koruma Derneği (TÜKODER) Başkanı Şükran Eroğlu, "Bu gibi tutumlar karşısında sürücüler, hakları olduğunu unutmamalı" diyerek sürücülerin bu tür davranışları kesinlikle suç duyurusunda bulunarak yargıya taşıması gerektiğini belirtiyor. Trafik Tescil Şube Müdürlüğü yetkilileri ise konuyla ilgili olarak "Eğer trafik çekicisi, yanlış park etmiş aracı çekmek için olay yerine geldiğinde, henüz bağlama gerçekleşmemişse ve sürücü aracının başına gelmişse, araç kesinlikle bağlanamaz" açıklamasında bulundu. Fakat mağdur vatandaşlar uygulamada bunun böyle olmadığından şikayetçi.
Trafik Vakfı ekiplerinin geçtiğimiz günlerde gazeteci Veyis Ateş'in aracını park ettiği yerden çekmeye çalışırken 3 metre yükseklikten yere düşürmesi tepkilere neden olmuştu. Ateş'in Dacia Duster marka cipi, yaşananlar sonrası büyük hasar görmüştü. İstanbul'da araç sahiplerinin korkulu rüyası haline gelen çekici kâbusuna tepki gösteren Ateş, 75 TL çekici ve otopark parası almak için aracının sokaktan adeta kaçırırcasına çekilmeye çalışıldığını, bu esnada aracının yere düşürüldüğünü belirterek sorumlular hakkında dava açacağını söylemişti. Bir başka olayda da çekici ekipler, park etmiş bir aracı kaldırırken vatandaşın otomobilini adeta 'hurdaya çevirmiş', bunun yanında Trafik Vakfı ekiplerinin maddi hasarla ilgili hiçbir tasarrufta bulunmaması da şaşkınlıkla karşılanmıştı.
Araç çekilme işlemleri sırasında uygulanan kötü muameleyle ilgili pek çok şikâyet aldıklarını belirten TÜKODER Başkanı Av. Şükran Eroğlu, "Derneğimizin de pek çok şikâyet aldığı araç bağlanma sırasında ve sonrasında sürücülere yapılan kötü muamele savcılığa bildirilmesi gereken önemli bir ayrıntıdır. Toplum içinde hiçbir kurumun vatandaşa kötü muamele yapamaz" dedi. Avukat Eroğlu, "'Park yasağı var' levhasının bulunduğu bölgelere yapılan park işlemleri, yasa gereği cezalandırılacaktır. Ancak 'park yasağı var' levhasının bulunmadığı yerlerde cezai işlem uygulanırsa mutlaka ilgili yerlere başvurulmalıdır" ifadelerini kullandı.