MİT tırlarındaki malzemelerle ilgili olağanüstü hızla rapor yazan Jandarma Kriminal’de görevli 10 muvazzaf asker hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Jandarma Kriminal yetkililerinin savcılar ve Jandarma İstihbarat yetkilileriyle organize bir şekilde tır ihanetinde rol aldığı tespit edildi.
MİT tarafından Suriye Türkmenlerine gönderilen yardım tırlarının durdurulmasında Selam - Tevhid soruşturması bağlantısının çıkmasının ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili İrfan Fidan harekete geçti. Başsavcı Vekili Fidan, elde edilen yeni deliller kapsamında Adana ve Hatay'da Ocak 2014'te MİT'e ait tırların durdurulmasıyla ilgili aralarında bir yarbayın da bulunduğu 10 muvazzaf asker hakkında yakalama kararı için İstanbul Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'ne başvurdu. Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği Fidan'ın talebini kabul ederek, tırlarının durdurulmasında görev alan 10 asker hakkında gözaltı ve yakalama kararı verdi.
Yakalama kararı çıkartılan askerlerin halen görevde olduğu öğrenilirken, şüphelilere “Hükümeti ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" suçlaması yöneltildi. 19 Ocak'ta Adana'da durdurulan tırların devlet sırrı kapsamında olduğunun açıklanmasına ve savcılar ile Jandarma görevlilerinin bunu bilmesine rağmen çok kısa sürede kriminal labaratuvardan rapor alındığı ve devlet sırlarının ifşa edildiği anlaşıldı.
Jandarma Kriminal görevlilerinin operasyonu gerçekleştiren Adana savcıları ve Ankara ile Adana Jandarma İstihbarat Şube yetkilileriyle irtibat halinde çalıştığı belirlendi. Tır operasyonunda sadece savcı ve Jandarma istihbarat görevlilerinin değil Jandarma Kriminal yetkililerin de yoğun gayreti tespit edildi. Soruşturma dosyasına göre bu eylem "TC Devleti ve Hükümetinin terörle ilişkilendirilmesi amacıyla örgütsel maksatla gerçekleştirilen eylemi tamamlamak ve sonuçlandırmak" için gerçekleştirildi.
Usulsüz raporle Jandarma kriminal Türkiye'yi “teröre yardım eden ülke" gibi gösterme propagandasına resmi evrak hazırlayarak katkı sundu. MİT tırlarına baskın sırasında dönemin Adana Valisi H. Avni Coş, Emniyet Müdürü ve MİT Bölge Başkanı'nın savcılar ve Jandarma personelini defalarca uyarmış, dönemin Başbakanı Erdoğan'ın uyarılarına rağmen devlet sırrı niteliğindeki malzemeler Kriminal Labaratuvarına gönderilmişti. Bu arada gözaltı kararı çıkarılan 10 şüphelinin rütbeleri ise şöyle: Jandarma Yarbay, Jandarma Binbaşı, Jandarma Yüzbaşı, Jandarma Üsteğmen ve Jandarma Astsubay. Şu ana kadar 8 şüpheli gözaltına alındı.
Paralel yapı tarafından yürütülen ve daha önce takipsizlik kararı verilen Selam Tevhid soruşturmasında usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle aralarında eski İstanbul TEM Şube Müdürlerinden Yurt Atayün'ün de olduğu 11 polis tutuklanmıştı. Başsavcı vekili İrfan Fidan soruşturmayı derinleştirerek, elde edilen yeni deliller kapsamında 8 Şubat 2015 günü ikinci bir operasyon kararına imza atmıştı. Terör örgütü kurmak, siyasi casusluk gibi suçlamalar kapsamında 29 şüpheli polis hakkında gözaltı kararı verilmişti. Mahkemeye sevk edilen aralarında Emniyet Amiri Gafur Ataç'ın da bulunduğu 21 şüpheliden 17'si tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. FETÖ lideri Fetullah Gülen ve Gazeteci Emre Uslu hakkında tutuklama istemiyle yakalama kararı çıkarılmıştı. 5 Nisan'da başlatılan üçüncü dalga operasyonda aralarında Yarbay ve Binbaşıların da bulunduğu 19 kişi tutuklanmıştı. Soruşturma kapsamında şu ana kadar 47 şüpheli tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.
Tırlardan çıkmış gibi gösterilen silahlar sonrası paralel yapılanma, Selam Tevhid Kudüs Ordusu soruşturmasını derinleştireceği ve başta Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan olmak üzere çok sayıda üst düzey yetkiliyi silahlı terör örgütü yöneticisi olarak yargılamayı hedefliyordu. Tırların, aralarında Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu, bakanlar, milletvekilleri, sivil toplum örgütü temsilcileri, gazeteciler ve akademisyenlerin de bulunduğu binlerce kişinin dinlendiği Selam soruşturması kapsamında durdurulduğu ortaya çıkmış ve tırlara yapılan operasyonda görevli çok sayıda asker Selam soruşturmasına şüpheli olarak girmişti. Şüpheliler arasında rütbeli personel de bulunuyor.
Tırların durdurulmasıyla ilgili Adana'da görevli cumhuriyet savcıları ve eski Adana Jandar ma Komutanı Kurmay Albay Özkan Çokay hakkında yapılan HSYK soruşturmasında hazırlanan müfettiş raporunda, şüpheli savcıların bu eylemi asker şüphelilerle birlikte organize bir şekilde gerçek- leş tirdiği belirtiliyordu.