Suriye'ye yardım götüren MİT TIR'larının 19 Ocak 2014'te paralel örgüt üyelerince durdurulup aranması sırasında Adana Valiliği görevinde bulunan Hüseyin Avni Coş, Selam-Tevhid kumpası ile ilgili soruşturma kapsamında ifade verdi. Sakarya Valisi Coş, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava kapsamında Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne giderek o süreçte yaşadıklarını anlattı. 19 Ocak günü MİT görevlilerinin kelepçelenip gözaltına alındığını öğrenmesinin ardından TIR'ları teslim almak üzere bölgeye 300 kişilik Özel Harekat-Çevik Kuvvet polisi gönderilmesi talimatı verdiğini belirten Coş, olay yerine giderek ihanet operasyonunu yöneten dönemin Cumhuriyet Savcısı Aziz Takçı ile görüştüğünü kaydetti.
Bir araç içerisinde görüştüğü Takçı'ya, 'yapılan işin devletin gizli hizmetlerini ifşa niteliğinde olduğu, casusluk suçuna konu olacağı, yetkisiz biçimde yaptıkları çalışmanın adli faaliyet değil kasti bir faaliyet olduğu ve kanunsuzluğa müsaade etmeyeceğini' anlatan Coş, “Kanuna aykırı ve suç teşkil eden emirler verdiğini, bu emirlerin yerine getirilemeyeceğini, araçların yollarına devam etmemeleri halinde sonuçlardan sorumlu olacağını savcıya belirttim” dedi. MİT görevlilerini durduran İl Jandarma Komutanlığı'na da bir yazı göndererek Başbakan'ın izni olmadan MİT görevlilerine müdahale edemeyeceklerini hatırlattığını kaydeden Coş, ifadesinde şu bilgileri verdi:
“Savcı MİT'ten yazı istedi. 'Dağ başında yazıyı nereden temin edeceğiz. Beraber vilayete gidelim. Orada yazıyı temin edip size takdim ederiz' dedim. Beraber Valilik'e gittik. Savcıyla olay yerinden ayrılırken İl Emniyet Müdürü'ne orada kalması ve araçların Özel Harekat ekipleri, zırhlı müdahale aracı ile beraber MİT görevlilerinin istediği yere kadar güvenli bir şekilde gitmesi için gereği yapılması emrini verdim. İl Jandarma Komutanı'na da zorluk çıkarmaması için uyardım. Takçı'yı Valilik'te birkaç saat misafir ettik. Bu esnada MİT Bölge Başkanlığı'ndan Valilik'e gelen yazı doğrultusunda, Valilikçe bir yazı hazırlayıp savcıya verdik. Biz merkeze geldikten 30-40 dakika sonra polis koruması ile MİT araçlarının güzergahları istikametine hareket ettiklerini öğrendim.”
19 Ocak sabahı Adana 156 jandarma ihbar hattını Ankara'dan arayan bir şahsın, 'Ankara'dan Adana'ya giden patlayıcı yüklü bazı araçlar olduğu' iddiasında bulunduğunu, araçların istikametinin belirtilmediği ihbar sonrası nedense TIR'ların Adana'ya gelmeden önce hiçbir yerde durdurulmadığını söyleyen Çoş, TIR'ların istikametiyle ilgili özel bilgilere sahip paralel örgütün, kendisine bir baskın bölgesi seçip araçların oraya gelmesini beklediğine dikkat çekti.
İl valisi olmasına rağmen duruma ilişkin kendisine hiçbir şey söylenmediğini kaydeden Hüseyin Avni Coş, TIR baskınını duyurması için bir haber ajansına görev verenlere ilişkin, “Validen gizlediler, basınla paylaşmaktan çekinmediler” dedi. “Bu olay görevlilerin amacının görev yapmak değil, devletin gizli kalması gereken hizmetlerini ifşa etmek, bilgileri çarpıtarak devlet aleyhine algı yönetimi yapılmasına zemin hazırlamak olduğuna işaret ediyor” diyen Coş, bu ihanet tertibine imza atan FETÖ örgütünden ve telefonunu dinleyenlerden davacı-şikayetçi olduğunu söyledi. Coş'un ifadesi ve davaya katılma talebi, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından değerlendirilecek.