Teröre 17 yeni mahkeme

Osman Özgan
04:005/12/2018, Çarşamba
G: 5/12/2018, Çarşamba
Yeni Şafak
 HSK 1. Daire de yine yargılamaların daha hızlı sonuçlanması için birçok ilde yeni mahkeme kurdu.
HSK 1. Daire de yine yargılamaların daha hızlı sonuçlanması için birçok ilde yeni mahkeme kurdu.

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), FETÖ davalarının daha hızlı sonuçlanması için İstanbul, Ankara ve İzmir’in de aralarında bulunduğu 10 ilde 17 yeni terör mahkemesi kurdu. Ayrıca 5 terör mahkemesinde de ikinci heyet görevlendirildi.

Yargılamaların makul sürede bitirilmesi için önemli adımlar atılmaya devam ediliyor. Bu kapsamda, Adalet Bakanlığı tarafından yargıya kazandırılan "hedef süre" uygulaması 1 Ocak'tan itibaren vatandaşlara tebliğ edilmeye başlanacak. Uygulamayla birlikte davaların, belirlenen sürede tamamlanması gerecek. HSK 1. Daire de yine yargılamaların daha hızlı sonuçlanması için birçok ilde yeni mahkeme kurdu.

10 İLE YENİ TERÖR MAHKEMESİ

Özellikle FETÖ davaları nedeniyle iş yükü artan mahkemeleri rahatlatacak yeni terör mahkemeleri de bu kapsamda faaliyete geçiriliyor. Birinci bölge adli hakimlerinin müstemir yetkilerinin belirlenmesine ilişkin kararnameyi yayımlayan ve bin 150 civarında hakimin görev yapacağı mahkemeleri açıklayan HSK 1. Daire, 10 ilde 17 yeni terör mahkemesi kurdu. FETÖ davalarının çoğunlukta olduğu bu iller şöyle: İzmir (4), Diyarbakır (2), Ankara (Batı Adliyesi), Malatya, Mersin, Şanlıurfa, Denizli, Hatay, İstanbul Anadolu ve İstanbul Bakırköy (2), Bursa (2). HSK, daha önce kurulmuş olan 5 terör mahkemesinde de ikinci heyetler oluşturdu.

İKİNCİ HEYET GÖREVLENDİRİLDİ

Bu heyetler kuruldukları mahkemelerdeki dosyaların bir bölümünü devralıp mahkemenin yükünü hafifletmeye çalışacak. 1. Daire'nin ikinci heyet görevlendirdiği mahkemeler de şöyle: Ankara 24. Ağır Ceza Mahkemesi, Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Van 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Çanakkale 1. ve 2. Ağır Ceza Mahkemesi. Öte yandan 1. Daire, yine iş yükü ağır olan bazı terör mahkemelerinin tevziye kapatılmasına yani yeni dosya gönderilmemesini kararlaştırdı. Bu mahkemelerden birisi de FETÖ'nün en büyük soru hırsızlığı olarak tarihe geçen 2010 KPSS yargılamalarının yapıldığı Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi. 1. Daire, söz konusu mahkemenin, 2010 KPSS davaları dışında açılacak diğer dosyalar bakımından 30 Haziran 2019'a kadar tevziye kapatılması kararlaştırıldı. Söz konusu mahkemeler ve yeni oluşturulan heyetler, 17 Aralık'tan itibaren faaliyete geçecek.

#Terör
#Mahkeme

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.