İngiltere, Avusturya, Gürcistan, Romanya ve Pakistan, Gaziantep'te yaşanan, 50'den fazla kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısını kınadı. İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, sosyal paylaşım hesabı Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, PKK'nın bu hafta gerçekleştirdiği saldırıları ve son olarak Gaziantep'e yönelik terör saldırısını kınadığını kaydetti. Johnson, İngiltere'nin teröre karşı mücadelede Türkiye'nin yanında olduğunu bildirdi.
Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili, yaptığı yazılı açıklamada, saldırıyla ilgili derin üzüntülerini ifade etti. “Bu inanılmaz vahşetten dolayı onlarca insan hayatını kaybetti. Dünyada barış seven tüm insanları tehdit eden, bu yüzyılın en büyük kötülüğü terörü kınıyoruz” ifadesini kullanan Kvirikaşvili, uluslararası toplumunun gösterdiği ortak çabayla çağdaş dünyayı tehdit eden terörü yeneceklerine inandığını kaydetti.
Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Gaziantep'te düğünde gerçekleştirilen çirkin terörist saldırıyı kınıyorum. Kalbim, kurbanların aileleriyledir.” ifadesine yer verdi. Romanya Dışişleri Bakanlığının Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Gaziantep'teki terör saldırısından sonra dualarımız Türklerle. Romanya terörizmle mücadelede Türkiye'nin yanındadır.” ifadesi kullanıldı.
Pakistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Türkiye'deki terör saldırısının üzüntüyle öğrenildiği belirtildi. “Vicdan yoksunu bu saldırının düğünü mateme dönüştürdüğü” kaydedilen açıklamada, hayatını kaybedenlerin ailelerine ve yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifa dileklerinde bulunuldu. Açıklamada, terör saldırısının şiddetle kınandığı bildirilerek, Pakistan'ın her zaman olduğu gibi “kardeş” Türk halkıyla birlik içinde olduğu, Türkiye'nin “güçlü iradesi ve sarsılmaz azmi” ile terörü kati surette yeneceği ifade edildi.
Avrupa Birliği (AB), Gaziantep'teki terör saldırısı sonrası Türkiye'yle olan dayanışmasını ifade etti. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, Gaziantep'teki terör saldırısıyla ilgili ortak yazılı açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Savaş ve terörün vurduğu insanların acıları, bizim acılarımızdır. AB olarak hükümet, Gaziantep halkı ve tüm Türkiye ile olan dayanışmamızı ve şefkatimizi ifade ediyoruz.” Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz da saldırıyı güçlü bir şekilde kınayarak “Teröristler, sevginin ve hayatın kutlandığı bir yerde ölüm ve keder saçtı.” ifadesine yer verdi.
Gaziantep'teki alçak saldırısı sonrası ilk dayanışma telefonu, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında olduğu gibi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın telefonla arayan Rus lider, taziyelerini iletti. Putin daha sonra Erdoğan'a taziye mesajı da gönderdi. Kremlin resmi internet sitesinde yayımlanan mesajda, “Düğün merasimini hedef alan bu saldırı, terörizmin medeni toplum kuralları ve en temel ahlaki değerleri bile tanımadığını bir kez daha gösterdi. Yaşanan olay, uluslararası toplumun terörle mücadelede gerçek bir işbirliği yapması gerektiğini bir kez daha hatırlattı. Türk partnerlerimizle terörle mücadeledeki işbirliğini her yönüyle geliştirmeye hazırız” ifadeleri kullanıldı.
Almanya Başbakanı Angela Merkel de, teröre karşı mücadelede Türkiye'nin yanında olduklarını bildirdi. Merkel, Gaziantep'teki terör saldırısı dolayısıyla Başbakan Binali Yıldırım'a taziye mektubu gönderdi. Mektubunda, terör saldırısını en sert şekilde kınadığını belirten Merkel, şunları kaydetti: 'Federal hükümet olarak teröre karşı mücadelede Türkiye'nin yakın bir şekilde yanında olduğumuzun teminatını veriyorum.''
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, dün akşam Gaziantep'te yaşanan terör saldırısını “şiddetle” kınadığını bildirdi. Elysee Sarayı'ndan yapılan yazılı açıklamada, “Cumhurbaşkanı önceki akşam bir düğün sırasında en az 50 kişinin ölümüne yol açan alçak terör saldırısını şiddetle kınamaktadır. Fransa olarak Türk yetkililere ve Türk halkına taziye dileklerimizi sunuyoruz. Teröre karşı savaşan herkesin yanındayız.” ifadelerine yer verildi. Hollande, Gaziantep'teki terör saldırısına ilişkin taziye mesajını resmi Twitter hesabı üzerinden de paylaştı.
Katolik aleminin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, Gaziantep'teki terör saldırısında yaşamını yitirenler ve yaralılar için dua etti. Vatikan'ın ünlü Aziz Petrus meydanına bakan Papalık Sarayı'nın penceresinden Pazar günleri Angelus Duası'nı yapan Papa Franciscus, duada Gaziantep'teki terör saldırısına da değindi. Franciscus, “Sevgili Türkiye'yi vuran kanlı saldırıya dair üzücü haberi almış bulunmaktayım. Saldırının kurbanları, ölenler, yaralılar için dua edelim” dedi. Papa, sözlerini “Herkesi için barış diliyorum.” diye tamamladıktan sonra bir süre sessizce dua etti.
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de Cumhurbaşkanı Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi. Erdoğan'a “Aziz kardeşim” diye hitap eden Aliyev, mesajında şunları kaydetti: “Terörün tüm çeşitlerine karşı hep birlikte, kararlılıkla ve devamlı mücadele yürütülmesi gerekiyor. Yaşanan facia nedeniyle size, hayatını kaybedenlerin ailelerine ve yakınlarına, kardeş Türk halkına kendim ve Azerbaycan halkı adına taziye dileklerimi iletiyorum.” KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da terör saldırısını kınadı.
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığının resmi internet sitesinde yer alan açıklamada, Suudi Arabistan'ın terörle mücadele konusunda Türkiye'nin yanında yer aldığı ve tam bir dayanışma içerisinde olduğu belirtildi. Açıklamada, Suudi Arabistan'ın saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine, Türk halkına ve hükümetine taziyelerini sunduğu kaydedildi. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, Gaziantep'teki terör saldırısını kınadı. Barzani'nin ofisinden yayımlanan mesajda, “İnsanlık dışı terör saldırısını şiddetle kınayıp, hayatını kaydeden vatandaşların yakınlarına başsağlığı, yaralılara ise acil şifalar diliyoruz” ifadeleri kullanıldı.