Teoman Duralı Hoca'ya veda: Düşünce dünyamız öksüz kaldı

00:008/12/2021, Çarşamba
G: 7/12/2021, Salı
Yeni Şafak
Prof.Dr. Teoman Duralı, son yolculuğuna uğurlandı.
Prof.Dr. Teoman Duralı, son yolculuğuna uğurlandı.

Türk bilim ve düşünce dünyası büyük bir değerini kaybetti. Felsefe profesörü, biyolog, akademisyen, düşünür, gönül insanı, Türkiye ve Türkçe sevdalısı Prof. Dr. Teoman Duralı hayata veda etti. Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü sahibi Duralı, Fatih Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından Aşiyan Mezarlığı’ndaki aile kabristanlığına defnedildi.

Türk felsefe profesörü, biyolog, akademisyen ve düşünür Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı toprağa verildi.
Cenaze namazı dün ikindi namazını müteakip Fatih Camii’nde kılındı ve naaşı Aşiyan Mezarlığı’ndaki aile kabristanlığına defnedildi.

Cenaze namazına; TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Bilal Erdoğan, AK Parti İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe, belediye başkanları, öğrencileri ve ailesi katıldı.

1947’de Zonguldak’ın Kozlu ilçesinde dünyaya gelen Teoman Duralı, 74 yıllık hayatını öğrenmeye karşı bitmek bilmeyen isteğiyle geçirdi
. Zonguldak’ta başladığı ilköğrenimini Ankara’da tamamladı ve ortaöğrenimini Ankara TED Kolejinde okudu. “Kaç dil biliyorsunuz” sorusunun cevabını bir çırpıda veremezdi, çünkü 6-7 dili ana dili gibi konuşsa da, birçok dilde metinleri okuyup anlayabiliyordu.

DİL BİR MİLLETİN ŞEREFİDİR

Sıra dışı bir insandı, sıra dışı ilgileri vardı. Esasında biyoloji okumak istiyordu ama İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümünü (1973) bitirdi. “Biyoloji Felsefesine Dair” teziyle de felsefe doktoru (1977) oldu. Yurt dışında birçok üniversitede misafir öğretim üyesi olarak bulunan Duralı, yurt içinde de asıl görev yeri olan İstanbul Üniversitesinden başka, pek çok üniversitede değişik alanlarda dersler ve konferanslar verdi.


Bilim-kültür alanında Cumhurbaşkanlığı 2021 Kültür Sanat Büyük Ödülünü alacak isimlerden biri olan Teoman Duralı, son olarak TRT 2 ekranlarında ‘Felsefe Söyleşileri’ programı yapıyordu. Programda izleyicileri farklı coğrafyalara götüren Duralı, Tebriz otobüsünü görünce, biletini cebine koyup soluğu İran’da alacak kadar dünyayı gezmeyi severdi. Yerli ve milli duruşu vardı, dil, din ve devlet konusunda dertlenirdi. Geçtiğimiz aylarda Gerçek Hayat Türk Dünyası özel sayısı için açıklamalarda bulunan Duralı, Türklerin tarih boyunca kendi dillerini ihmal ettiklerini söylemiş ve “Dil, bir milletin şerefidir” demişti.

Geride çok yönlü bir külliyat bıraktı

Prof. Teoman Duralı 74 yıllık ömrüne, felsefe tarihinden, biyoloji felsefesine, dilbilimden, siyaset felsefesine kadar geniş bir yelpazeye dağılan çok sayıda kitap ve makale sığdırdı.
Deniz ve Kaşiflik isimli bir de şiir kitabı bulunan merhum Duralı’nın makaleleri, aralarında Yeni Şafak ve Gerçek Hayat’ın da bulunduğu bir çok gazete ve dergide yayımlandı.
Prof. Dr. Teoman Duralı’nın basılmış kitapları şunlar:

Omurgasızlaştırılmış Türklük (2012), Sorun Çağının Anatomisi - Çağımızın Felsefece Teşrihi (2009), Çağdaş Küresel Medeniyet (2006), Aristoteles’te Bilim ve Canlılar Sorunu (1995), A New System of Philosophy-Science from the Biological Standpoint (1996), Çağdaş Küresel Medeniyet, Sorun Nedir? (2006), Canlılar Sorununa Giriş, Biyoloji Felsefesi, Felsefe-Bilim Nedir? (2006), Aklın Anatomisi Salt Aklın Eleştirisinin Teşrihi (2010), Felsefe-Bilimin Doğuşu (2011), Kutadgubilig Türkçenin Felsefe Sözlüğü (2013), Canlılar Sorununa Giriş / Biyoloji Felsefesiyle İlgili Çalışmalar (1982), Biyoloji Felsefesi / Canlı ve Kültür Sorunlarını Araştırma Alanı (1992), Yeniçağ Avrupa Medeniyetinden Çağdaş İngiliz-Yahudi Medeniyetine (1996), Gılgamış Destanı (Giriş İle Tercüme), Felsefe-Bilime Giriş (1998), Çağdaş Küresel Medeniyet / Anlamı-Gelişimi-Konumu (2000), Çağdaş Küresel Medeniyet (2006), Teoman Duralı’yla Üç Konuşma / Bilim - Felsefe - Evrim Teorisi, Sorun Çağının Anatomisi, Deniz ve Kaşiflik (şiir)


#Şaban Teoman Duralı
#Fatih Camii
#Bilal Erdoğan
#Osman Nuri Kabaktepe
#Mustafa Şentop
#Numan Kurtulmuş