Sabancı suikasti sanığı Fehriye Erdal'a tahliye kararı çıkaran Belçika yargısına Türkiye'den sert tepkiler yükseldi. İçişleri Bakanı Şahin, kararı uluslararası alana taşıyacaklarını söyledi. Dışişleri Bakanlığı ise, Belçika'yı AB hukukunu da çiğnemekle suçladı.
Belçika yargısının Sabancı suikasti sanığı Fehriye Erdal'ı 2 yıl hapis cezasına çarptırarak tutuklu kaldığı süreyi gözönüne alarak tahliye kararı vermesi tepkiyle karşılandı.
Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Belçika Anvers Temyiz Mahkemesi'nin yasadışı DHKP-C üyeleriyle ilgili beraat kararını, “Terör örgütü üyesi ve Türkiye'de cinayete karıştıkları bilinen kişileri, himaye eder bir görüntü, Avrupa hukuku ve adalet anlayışı ile bağdaşmamaktadır” sözleriyle değerlendirdi.
Bakan Şahin, şunları söyledi: “Belçika yargısının öteden beri uluslararası terörle mücadelede başarılı bir sınav vermediğini ifade etmek isterim. Terör örgütü üyesi ve Türkiye'de cinayete karıştıkları bilinen kişileri, himaye eder bir görüntü, Avrupa hukuku ve adalet anlayışı ile bağdaşmamaktadır diye düşünüyorum. Tabii Belçika Hükümetinin altına imza koyduğu uluslararası anlaşmalar bağlamında, Türkiye olarak bu kararı ve kararları uluslararası zeminlerde değerlendireceğimizi ifade etmek isterim.”
Belçika İçişleri Bakanı Patrick Dewael ise, yargıya saygı gösterdiğini açıklamakla yetindi. Yakın geçmişte yaptığı açıklamalarda, “DHKP-C gibi örgütlerin” yasa dışı kimliklerinin görülmesi gereği üzerinde duran Dewael, önceki günkü mahkeme kararının ardından susmayı tercih etti.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Levent Bilman ise kararın, “terör örgütlerini cesaretlendireceğini” söyledi. Bilman, kararın temyiz etme imkanı olup olmadığının araştırılacağını belirtti. Bilman şöyle konuştu: “Mahkemenin kararını verirken DHKP-C'nin Türkiye, Almanya veya Hollanda'da terörist faaliyetlerinin Belçika'daki davayı etkilemeyeceği değerlendirmesiyle hareket ettiği doğru ise, bu başta BM Güvenlik Konseyi kararları olmak üzere terörle uluslararası mücadelenin temel ilkelerinin bir ihlalini oluşturur. Bu değerlendirme AB hukukuyla da çelişecektir.”
Sabancı ailesinin Belçikalı Avukatı Fernand Schmitz; Anvers Temyiz Mahkemesi'nde hakimin “yasaları uyguladığını” belirtti, Savcı Johanne Delmulle'ü ise ağır bir dille eleştirdi. Schmitz, Delmulle hakkında “müthiş stratejik hatalar yaparak sanıklara zafer kazandırdı” yorumunda bulundu. Schmitz, “Anvers Mahkemesi yasaları uygulayarak sanıkları serbest bıraktı. Schmitz, “Önceki yargılamalarda mahkemeler aynı sanıklara ağır cezalar verirken aynı yasaları uygulamıyorlar mıydı” sorusuna yanıt verirken, son kararın “şaşırtıcı” olduğunu söyledi ve kamuoyundaki şaşkınlığı anlayışla karşıladığını ifade etti. Schmitz, Fehriye Erdal'ın cezasız kalmayacağını belirtirken, Erdal'ın Ağır Ceza Mahkemesinde, 12 kişilik halk jürisi önünde yargılanacağını hatırlattı, halk jürisinin yaklaşımının “çok farklı ve adil olacağını” söyledi. Schmitz, kararın Sabancı dosyasını ve Erdal'ın Türkiye'deki suçlara ilişkin yargılanmasını hiçbir şekilde etkilemeyeceğini belirtti.