Süresiz nafaka kadınları da mağdur ediyor

Sertaç Aksan
10:508/10/2018, Pazartesi
G: 8/10/2018, Pazartesi
Yeni Şafak
Boşanmış eşlerin nafaka konusundaki anlaşmazlıklarına ilgili bakanlıkların yakın zamanda el atması bekleniyor.
Boşanmış eşlerin nafaka konusundaki anlaşmazlıklarına ilgili bakanlıkların yakın zamanda el atması bekleniyor.

Süresiz nafakanın kaldırılması yönündeki tartışmalarına karşı çıkanların temel argümanlarından olan 'kadın mağduriyeti' yeni kurulan yuvaları da dağılmanın eşiğine getiriyor. Eşleri nafaka ödeyen kadınlarda 'Bizim yuvamızın rızkının başka bir kadına ödenmesi evliliklerimizde sıkıntıya yol açıyor' görüşü hakim. Yenisafak.com’un özel yazı dizisinin üçüncü ve son bölümünde nafaka ödemek için geceleri inşaatlarda ek iş yapan bir polis memuru ile yeni eşinin çektiği sıkıntılara ışık tuttuk.

Türkiye genelinde yaklaşık 1 milyon kişiyi ilgilendiren ve toplumun en değerli yapı taşı olan ailenin huzuruna ciddi anlamda zarar verebilen süresiz nafakanın mağdur ettiği ailelerden biri de Nevşehir’de yaşayan polis memuru A.A ve eşi Ş.A.

Önceki eşiyle yaklaşık 17 yıl evli kaldığını ve bu evliliklerinden 2 çocukları olduğunu anlatan A.A, çocuklarından birisinin kendisinde diğerinin ise ayrıldığı eşinde kaldığını söyledi.

"8 yıldır nafaka ödüyorum"

  • Mahkeme kararının ardından 8 yıldır nafaka ödediği bilgisini paylaşan A.A, "Eşimle ayrıldıktan sonra büyük çocuğumuzu ben yanıma aldım. Bun rağmen de seneler boyunca hem nafakayı hem de 2 çocuk parasını eşime ödedim. Sonuçta kızım eski eşimdeydi ve onun en ufak bir mağduriyet yaşamasını istemiyordum. Zaten bizim karşı çıktığımız konu çocuklarımız için ödenen paralar değil. Her anne baba çocuğu için değil parasını canını verir. Ben de çocuklarım için canımı veririm. Bizim asıl sorunumuz, eski eşlerimiz için hayat boyu nafaka ödememiz" dedi.

"Nafaka sorunu ikinci eşimle kurduğum yuvayı da sarsıyor"

İlk eşinden ayrılırken tüm eşyalarını ona bıraktığını ve evden sadece ceketini alıp çıktığını anlatan A.A, şöyle devam etti:

"Yeni eşimle yuva kurarken borç harçla evimizi düzdük. Bu dönemde nafakada bazı aksamalar olunca beni hemen hacze verdi. Hem annemlerin hem kayınvalidemlerin gönderdiği oturma grupları vardı. Onlar haczedildi. Dolayısıyla ikinci eşimle kurduğumuz yeni yuvamız daha en başından bu tür sorunlarla boğuşmaya başladı.

"Evi geçindirmek için inşaata gidiyorum"

Nafaka ödemesi nedeniyle evini geçindiremediğini, yasak olmasına rağmen ek iş için inşaatlara gittiğini kaydeden A.A, "15 Temmuz’daki hain darbe girişiminin ardından işlerimiz yoğunlaştı. Böyle olunca ek işe gidemez oldum. Çalıştığım ilçede farklı işler yapınca doğal olarak şikayet edildim ve başka bir ilçeye sürüldüm. Ama her ay eski eşime 700 lira göndermek için buna mecburum" dedi.

"Nafaka yüzünden kadın cinayetleri arttı"

Kadın cinayetlerinin Türkiye’nin kanayan yarası olduğunu vurgulayan polis memuru A.A., şöyle devam etti:

  • "Türk erkeğinin yapısını ve toplumun temel yargılarını bilen birisi, nafaka sürecinde yaşananları bilse erkeklere gerçekten de hak verir. Düşünün , eski eşinize nafaka ödüyorsunuz. Eski eşiniz de başka bir erkekle yaşıyor. Ancak sizden nafaka alabilmek için resmi nikah yapmıyor. Yani siz hem eski eşinize hem de eski eşinizin birlikte yaşadığı adama para göndermiş oluyorsunuz. Bunu gurur meselesi yapan bazı erkekler, maalesef işi cinayete kadar götürüyor. Ben meslek icabı bunlara sıkça şahit oluyorum.

Kadınların bırakın öldürülmesini, en ufak bir saygısızlığa maruz kalmalarına bile son derece karşıyım. Ancak adliyeye kadar sevgilisiyle el ele gelen, nafaka davası sırasında hakim önünde ağlayıp, dışarıda sevgilisinin yanından eski eşine nispet yapan kadınlar da var. Ve bunları tasvip etmek de kesinlikle mümkün değil."

Polis memuru A.A., son dönemlerde süresiz nafakanın kalkacağı yönündeki haberlerin ardından eski eşinin kendisine 'nafaka kalkarsa başkasıyla evlenirim' dediğini de sözlerine ekledi.

"Ben de bir kadın olarak nafaka mağduruyum"

A.A’nın eşi Ş.A da süresiz tazminat konusunda sürekli kadınların mağdur olacağı ya da zorluk yaşayacağı gibi konuların gündeme geldiğini belirterek, kendisinin de bir kadın olduğunu ve verilen nafakalar yüzünden çok ciddi sıkıntılar çektiğini söyledi.

  • Eşinin ilk evliliğinden olan çocuklarının kendi çocuklarından farksız olduğunu anlatan Ş.A, "Eşimin ilk karısından çocuklarına bakmak benim de her şeyden önce Allah’a bir borcum. Çünkü çocukların bir günahı yok. Eşimin çocukları için yolladığı her kuruşun arkasındayım. Ancak yıllar önce yapılan bir evlilik yüzünden kocamın maaşının 4’te 1’nin başka bir kadına verilmesinden rahatsızım" şeklinde konuştu.

"Eşim bana ve çocuklarımıza ayıracağı zamanı ek işle geçiriyor"

Eşinin kendisine ve çocuklarına ayıracağı zamanı mecburen ek iş yaparak geçirmek zorunda olduğunun altını çizen Ş.A, şunları kaydetti:

"Bize az zaman ayırınca doğal olarak sorunlar daha da büyüyor. Ne ben, ne eşim ne de çocuklarımız bu durumdan memnun. Ama nafakayı ödemezse de bu işin sonu hapis. Kadınlar mahkemede ne olursa olsun kendi lehlerinde sonuç çıkacağını biliyor. Avukatları da bu konuda çok emin. O nedenle asla geri adım atmıyorlar."

"Toplum için büyük tehlike"

  • Hatta öyle durumlar yaşanıyor ki, kimi kadınlar bilerek eski kocasına uzaklaştırma kararı aldırıyor ve yeni arkadaşlarıyla hayatlarına gözlerden uzak bir şekilde devam ediyor. Eski kocalarından gelen paradan olmamak için de nikah yapmıyorlar. Bu yaklaşım Türk kadınına ve Türk aile yapısına da son derece ters.
  • Nikah bizim dinimiz için de Türk Medeni Kanunu için de son derece önemli. Ancak hukukun açığından faydalanıp para almaya devam edebilmek adına ne İslam, ne töre, ne de medeni hukuk umurlarında olmuyor. Mevcut durum toplum için büyük bir tehlike."
#Nafaka
#Aile
#Boşanma

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.