Suç makinesi

Yeni Şafak
Fatih Özer
04:008/05/2017, Pazartesi
G: 7/05/2017, Pazar
Yeni Şafak
FETÖ elebaşı Fetullah Gülen
FETÖ elebaşı Fetullah Gülen

ABD korumasındaki katil hakkında bugüne dek açılan davalarda toplam 3 bin 623’er kez ağırlaştırılmış müebbed hapis isteniyor. Teröristbaşının 2 bin 923 yıllık ek cezası tabii ki müebbede dahil değil. Türkiye’nin gördüğü en büyük suç makinesi Fetullah Gülen’e ilişkin talep edilen adli para cezası ise tam 221 milyon lira. CIA/FBI garantili uluslararası ajan, ABD işbirliğine yanaşmadığı için henüz mahkûm edilemedi.

Devlet içinde 40 yıldır sinsice yapılanan Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) en kanlı eylemine 15 Temmuz gecesi imza attı. FETÖ’ye mensup cuntacı hainlerin kurşun ve bombalarına göğüs geren 249 kişi şehit olurken 2 bin 193 kişi de yaralanarak gazi oldu. ABD-NATO destekli işgal girişimi milletin destansı direnişiyle püskürtülürken, emperyalistlerin kullanışlı aparatı FETÖ’cüler için de adli süreçlere hız verildi. Türkiye genelinde açılan 22 dava kapsamında oluşturulan iddianamelerde bir numaralık sanık olarak teröristbaşı Fetullah Gülen gösterildi. Bugüne dek açılan soruşturmalarda 15 Temmuz hain kalkışmasının mimarı Gülen için toplam 3 bin 623’er kez ağırlaştırılmış müebbet, 2 bin 923 yıl hapis cezası istenirken, 2 milyon 210 bin gün de adli para cezası talep edildi.

HER TAŞIN ALTINDAN ÇIKIYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a suikastten Dink cinayetine, yasadışı dinleme skandalından kumpas davalarına, ‘himmet’ adı altındaki soygunculuktan darbe girişimine kadar kabarık bir suç dosyası bulunan Gülen hakkında, devlet koruması altında yaşadığı ABD’den yasal işbirliği sinyali gelmediği için hüküm verilemiyor. Ankara’nın Washington’a ilettiği onbinlerce sayfalık bilgi-belgeye rağmen teröristbaşını iade etmeyen ABD, suç makinesi hakkında sınırdışı ya da tutuklama kararı da vermiyor. Pensilvanya’daki çiftliğinde CIA/FBI koruması altında yaşayan Gülen, herhangi bir soruşturma için ifadesi alınamadığından ötürü mahkum edilemiyor.

ABD KORUYOR, SÜREÇ İŞLEMİYOR

Firari sanık Gülen’in yargılanması için öncelikle ‘dinlenilmesi’ gerektiğini söyleyen Avukat Dr. Mehmet Sarı, şu bilgileri veriyor: “CMK gereğince sanık hakkında karar verilebilmesi için öncelikle dinlenilmesi gerekir. Açılan tüm davalarda sanık dinlenilmeden mahkeme heyeti karar veremez. Yargılama sırasında güvenli tedbirleri, tutuklama kararı, kırmızı bültenle aranma ve uluslararası tedbir kararları verilebilir, ancak mahkumiyet kararı sanık dinlenilmeden verilemez. Gülen’in ABD’de ifadesinin alınması için ABD’ye davetiye gönderilmesi gereklidir. Davetiye ABD’ye ulaştırıldıktan sonra Gülen, Türkiye’ye gelememe nedenlerini sıralar. Fakat şartlar itibariyle Gülen’e ABD makamlarınca bir davetiye de ulaştırılmadı. Bu nedenle Gülen’in dinlenilmesine başlanamadı.”

Yatacak yeri yok

Devlet kurumlarına sızmış ‘paralel örgüt’, darbe girişimleri silsilesini 15 Temmuz’dan çok önce başlattı. 17-25 Aralık 2013’te FETÖ mensubu yargıç, polis ve gazetecilerin ‘yolsuzluk’ kılıfıyla giriştikleri eylem, hükümetin ve milletin kararlı tutumuyla püskürtüldü. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ı da cezaevine göndermek isteyen örgütün 17-25 kumpasına ilişkin soruşturmada Gülen hakkında 1 kez müebbed istendi. FETÖ’nün iş dünyası yapılanmasını konu alan dosyada (TUSKON) ise Gülen’in 3 kez müebbed hapsi talep edildi. İstanbul’da yürüyen diğer soruşturmalar kapsamında ise Gülen’e ilişkin ‘şike kumpası’ndan 35-85 yıl, ‘Tahşiyecilere kumpas’tan 63-228 yıl, FETÖ’nün yayın organı Samanyolu TV’deki konuşmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaretten 6 yıla kadar hapis cezası talebi bulunuyor. Teröristbaşı Gülen, ‘İzmir askeri casusluk’ kumpasının da 1 numaralı sanığı. İddianamede Gülen için 217’şer kez ağırlaştırılmış müebbed talep ediliyor. Ayrıca 15 Temmuz’a ilişkin İzmir’de yürütülen dava kapmasında dosyanın 1 numarası Gülen hakkında 2’şer kez ağırlaştırılmış müebbet isteniyor.

  • İhanette 1 numara
  • Teröristbaşı Fetullah Gülen hakkında istenen cezaların büyük kısmı, 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının hazırladığı ‘çatı iddianame’den. Haşhaşi örgütün Genelkurmay Başkanlığı’ndaki eylemlerini konu alan soruşturmanın 1 numarası Gülen hakkında bu dosyada 2 bin 988’er kez ağırlaştırılmış müebbed isteniyor. Kalkışma gecesi öldürülen hainlerden Semih Terzi dışındaki 37 kişilik Yurtta Sulh Konseyi’nin üyeleri için de aynı ceza talep ediliyor. Gülen’in 1 numarası olduğu bir başka dosya ise Akıncı Hava Üssü iddianamesi. Darbenin merkez üssü Akıncı’da hainleri koordine etmek için Adil Öksüz ve Kemal Batmaz gibi ‘sivil imam’ları görevlendiren Gülen hakkında 303’er kez müebbed isteniyor. Ankara’ya ek olarak İstanbul’daki darbe soruşturmasında da Gülen hakkında 92’şer kez müebbed talebi var. Darbe gecesi Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Marmaris’te suikast düzenlemek isteyen hainlerin Muğla’da yargılandığı dosyada ise sanık Gülen’in 6’şar kez müebbed hapsi talep ediliyor.
Dink’in katili

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, 2007 yılında gazete binası önünde vurularak öldürüldü. 15 Temmuz darbe girişimi sonrası yeniden ele alınan soruşturmanın bir numaralı sanığı Fetullah Gülen. Gülen’in yanısıra Zekeriya Öz’ün de yer aldığı 51 şüpheli hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep ediliyor.



13 ilde adı var

Bursa’da yürütülen FETÖ soruşturmalarında elebaşı Fetullah Gülen hakkında 3’er kez ağırlaştırılmış müebbed istenirken, Uşak’ta 111 sanıklı dosyada ise Gülen’le ilgili 2’şer kez müebbed ceza talebi var. Bu dosyada ayrıca teröristbaşına ilişkin 1900 yıl hapis ve 2 milyon 210 bin gün adli para cezası talep ediliyor. Dünya geneline yaydığı örgütüyle milyarlarca dolara hükmeden Gülen için günlük adli para cezası 100 TL olarak düşünüldüğünde, devlete ödemesi gereken rakam 221 milyon lirayı buluyor. Gülen’le ilgili ağır müebbed istenen diğer soruşturmaların yürütüldüğü iller ise şöyle: Afyonkarahisar (15 Temmuz), Zonguldak (finans), Erzurum (finans), Sakarya (15 Temmuz), Antalya (finans). Bunlara ek olarak teröristbaşı için Adana’daki soruşturmada (finans) 35 yıl, Isparta’da ise 68 yıl hapis istendi. Firari sanık Gülen’in 13 kentteki soruşturmalarda ismi var. Bu kentler şunlar: Ankara, İstanbul, İzmir, Muğla, Sakarya, Uşak, Bursa, Erzurum, Isparta, Adana, Antalya, Afyonkarahisar ve Zonguldak.


1999’daki dosyası kapatıldı

Dönemin Ankara Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 1999 yılında başlatılan soruşturma neticesinde, 22 Ağustos 2000 tarihinde Fetullah Gülen aleyhine ‘laik devlet yapısını değiştirerek dini kurallara dayalı bir devlet kurmak’ suçuyla ilk dava açıldı. Ankara 2 No’lu DGM tarafından 22 Ağustos 2000 tarihinde Gülen hakkında iddianame hazırlandı. Gülen’in 10 yıla kadar hapis istemiyle yargılanmasına başlanarak hakkında gıyabi tutuklama kararı da alındı. Sözkonusu dosyayı 7 yıl sonra 2007’de ele alan Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Terörle Mücadele Yasası gereğince suçun oluşmadığı hükmüne vardı ve sanık Gülen’in beraatine karar verdi. Yargıtay Genel Kurulu da beraat kararını Haziran 2008’de oybirliğiyle onadı.


#FETÖ
#Fetullah Gülen
#ABD