SPK’da sabotaj şüphesi

Yeni Şafak
Cahit Saraçoğlu
04:0012/08/2016, Cuma
G: 11/08/2016, Perşembe
Yeni Şafak

Sermaye Piyasası Kurulu’nda, darbe girişimi sonrası elektrik kesintileri yaşandı. Şüphe uyandıran kesintiler esnasında veri kaybı endişesi doğdu. 4 Ağustos'taki enerji kesintisi sırasında jeneratörün devreye girmediği, bilgisayar sisteminin yedekleme yapmadığı iddia edildi.

Sermaye Piyasası Kurulu'nda (SPK), darbe girişiminden sonraki iki hafta içinde elektrik kesintileri yaşanması şüphe doğurdu. SPK'da 4 Ağustos perşembe günü sabah 05:00 ila 09:30 saatleri ile son olarak 9 Ağustos akşam da 18:45 ila 21:00 arasında elektrik kesintisi yaşandı. Kurumda elektrik kesintisi olsa dahi yedeklemenin çalıştığına dikkat çekilirken, 4 Ağustos tarihli kesintiler sırasında jeneratörün devreye girmediği, bilgisayar sisteminin yedekleme yapmadığı da iddia edildi.



FETÖ'YE YAKIN ŞİRKETLERİN KAYITLARI MI SİLİNDİ


Yaşanılanların darbe girişiminin hemen sonrasındaki dönemde olması dikkat çekerken, FETÖ'ye yönelik operasyonların şirketler ve şahıslar bazında başladığı bir dönemde olması nedeniyle örgüte yakın şirketlerle ilgili geçmişe yönelik işlem yapılması ya da silinmesi şüphesi doğdu. Bu nedenle tüm kapı giriş sistemlerinin de aynı saatlerde iptal olduğu, elektrik kesintisi esnasında kayıtlardan veri veya görüntü benzeri bilgilerin gidip gitmediği şüpheleri ortaya çıktı. Elektrik kesintilerinin yaşandığı ve jeneratörlerin devreye girmeyerek kurumsal bilgilerin yedeklemesinin yapılamadığının iddia edildiği 9 Ağustos'ta kurumda Bilgi İşlem ve Enformasyon Dairesi'nden (BİET) iki personelinin de çalıştığı ortaya çıktı.



KABLO ESKİ SAVUNMASI


Yeni Şafak'ın sorularını cevaplayan SPK yetkilileri, son ilk tespitlere kesintilerin çevredeki elektrik kablolarının çok eskimiş olmasından kaynaklı olduğunu belirttiler. “Kabloların eski oluşundan dolayı kesinti olabilir, ancak içerideki jeneratörün devreye girmemesi normal mi” sorumuza ise “İlgili hem teknik ekiplerimiz, hem de dışarıdan destek hizmeti aldığımız kuruluşlar kesintilerin nedenini araştırıyorlar. Sistem çalışıyor. Kayıtlar var. Hem de kamera kayıtları ile tespit ediliyorlar. Tekrar giriş de yok; ne turnike; ne de kamera kayıtlarında. Elektrik kesintisi ise 9 saat 45 dakika sonra (sabah 05:00-09:30 arası) oluyor. Şu ana kadar endişelerimizi kuvvetlendirecek bir bulguya ulaşamadık” değerlendirmesi yaptılar.



2 SAAT DIŞ KAMERALAR DEVREDIŞIYDI


Veri kaybı yaşamadığını savunan yetkililer, 9 Ağustos'taki kesinti esnasında mesaiye kalan bilgi işlemcilerin de prosedüre uygun ilgili daire başkanı tarafından görevlendirildiğini belirttiler. O kişilerin de sırasıyla 19:13 ve 19:47'de kart okuma sisteminden (turnike) çıktıklarını dile getiren yetkililer, “9 Ağustos akşamı öncelikle lokal bir sigorta çıkışlı elektrik kesintisi yaşadık. Kurum içi kayıt yapan yaklaşık 60 kameramızın tümü aralıksız kayıtta idi. Hiçbir kesintiden etkilenmedi. Sadece kurumun dış cephesinde bazı yönleri, (Eskişehir yolu gibi) kaydeden sınırlı sayıda kameramız kesintiden etkilendi. Yaklaşık 2 saat kadar bu cephelerde çalışmadı kameralar. Bu saatlerde binanın her iki kapısında güvenlik önlemleri alındı. Yabancı kimse içeri alınmadı. Kurum içi tüm kayıtlarımız o gün akşam da kesintisiz çalışıyordu, halen de çalışıyor” tespitlerini paylaştılar.


#Sermaye Piyasası Kurulu
#Sabotaj

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.