
Bir süredir konuşulan sosyal medyaya yaş sınırlaması ile ilgili Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'ndan yeni bir açıklama geldi. Bakan Uraloğlu,gazetecilere yaptığı açıklamada "Sosyal medya 13 ile 16 yaş arası ebevyn iznine tabi olsun. 13 yaş altına izin verilmesin" dedi. Google'ın algoritma değişikliğine de vurgu yapan Uraloğlu, "Google, zaman zaman kendi kriterlerinde algoritma değişikliğine gidiyor. Bu değişikliklerin 'kimseyi hedef almadığını ve kimseye avantaj sağlamadığını' söylediler ama bu açıklamalar bizim için yeterince tatmin edici olmadı" ifadelerini kullandı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, basın mensuplarıyla bir araya gelerek, Suriye ile ulaştırma temaslarından süper hızlı tren projesine, metro ve otoyol yatırımlarından dijital platformlara yönelik yasal çalışmalara ilişkin birçok konuda açıklamalarda bulundu. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden geçecek demir yolu için Dünya Bankası ile yapılan görüşmelerin olumlu ilerlediğini belirten Uraloğlu, "Yaklaşık 120 kilometrelik hattın aşağı yukarı kredisini temin ettik diyebiliriz, önümüzdeki aylarda ihalesini yapacağız." dedi.

Google'ın algoritma değişikliğine yakın takip
Google'ın algoritma değişikliğine de vurgu yapan Uraloğlu, şunları kaydetti:

Sosyal medyada yaş sınırlaması kimleri kapsayacak?

Şam Havalimanı uluslararası uçuşa hazırlanıyor
Uraloğlu, Şam Havalimanı'nın Türkiye'nin teknik desteğiyle ayağa kaldırıldığını bildirerek, havalimanında bazı sistemleri kurduklarına işaret etti.
"Yerli ve milli olsun istiyoruz. ASELSAN üretimlerini yürütüyor, arkadaşlarımız sahada. Türk Hava Yollarının (THY) ilk etapta haftada üç şimdi ise 5 olan Şam-İstanbul seferleriyle Suriye'yi bütün dünyaya bağladık. Diğer hava yolu şirketlerinin de Sabiha Gökçen ve Esenboğa'dan Şam'a uçuş talebi var. Sabiha Gökçen'den Pegasus'un, Esenboğa'dan Ajet'in Şam'a uçuş talepleri var. Bize göre uygun, karşı tarafla görüşüyoruz. Geçen hafta sivil havacılık otoritesi Türkiye'deydi. Muhtemelen o da başlayacak."

Demir yolunda hedef 28 bin 500 kilometre
Uraloğlu, Türkiye'nin mevcut 13 bin 919 kilometrelik demir yolu ağını 2028'e kadar 17 bin 500 kilometreye çıkaracaklarını ve bu hedefe Ankara-İzmir, Mersin-Adana-Gaziantep, Yerköy-Kayseri, Halkalı-Kapıkule ve Bilecik-Bursa-Osmaneli, Karaman-Ulukışla hatlarını yaparak, ulaşacaklarını dile getirdi.
Demir yolu konusunda hedeflerinin 28 bin 500 kilometre olduğunun altını çizen Uraloğlu, buna yönelik çalışmalara devam ettiklerini bildirdi.
Uraloğlu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden geçecek olan demir yolu için Dünya Bankası ile yapılan görüşmelerin olumlu ilerlediğini ifade ederek, "Gebze, Sabiha Gökçen, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, İstanbul Havalimanı, oradan Halkalı'ya kadar inecek olan yaklaşık 120 kilometrelik hattın aşağı yukarı kredisini temin ettik diyebiliriz. Önümüzdeki aylarda ihalesini yapacağız." diye konuştu.
Mevcut hızlı trenlerle Ankara-İstanbul arasında 4 saat 20 dakikada seyahat edilebildiğini, Bilecik'teki tüneller tamamlandığında bu sürenin 3,5 saate düşeceğini belirten Uraloğlu, süper hızlı trenin de proje çalışmalarına başladıklarını, İstanbul-Ankara arasının saatte 350 kilometre hızla 80 dakikada gidileceğini söyledi.
Uraloğlu, demir yolunu yapmak kadar, demir yolu araçlarını üretmenin de kıymetli olduğunu vurgulayarak, "Lokomotifimizden vagonlarımıza kadar kendimiz üretiyoruz." dedi.
160 kilometre hızla giden milli elektrikli tren setini önceki aylarda hizmete aldıklarını anımsatan Uraloğlu, "225 kilometre saat hızla gidecek olan trenimiz bizim bütün hızlı demir yolu hattımızda seyahat edebilecek. Prototipin ilk üretimini önümüzdeki sene bitirip denemelere başlayacağız. 2027, seri üretime geçme ile ilgili hedefimizdir. Ortaya bir iddia koyduk. O iddiayı takip ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

"İstanbul'un 1004 kilometre metro hattına ihtiyacı var"
Uraloğlu, İstanbul'un trafiğini yüzeyden çözme şansının olmadığına dikkati çekerek, çözümün raylı sistem hatlarında olduğunu, İstanbul'un 1004 kilometre metro hattına ihtiyacı bulunduğunu vurguladı.
Şehir içinde ulusal ve uluslararası bağlantıları sağlayan hatlar haricinde metro hatlarının yapımının ilgili belediyelere ait olduğunu anlatan Uraloğlu, "Eğer belediye bunu Bakanlık üzerinden yaptırmak ister ve Bakanlık, Cumhurbaşkanı'mızın onayıyla bunu üzerine alırsa yapabilir. Pandemi sürecinde Çam-Sakura Hastanesinin metro hattı... 'Metroyu belediye ben yapmıyorum.' dedi ve valiliğin koordinasyonuyla da o talep bize iletildi, aldık, yaptık." ifadesini kullandı.
Uraloğlu, Ankara Esenboğa Havalimanı Metro Hattı'na ilişkin de, Etlik Şehir Hastanesi ile Pursaklar ve Çubuk bölgesindeki yapılaşmayı da dikkate alarak, projede revizyon başlattıklarını bildirdi.

Ankara-İstanbul arasına yeni otoyol
Ankara-İstanbul arasında yapılacak otoyol projesine de dikkati çeken Uraloğlu, "Proje çalışmalarını başlattık. Burada en uygun güzergah, coğrafyanın en müsaade ettiği güzergah, Sincan, Nallıhan, Beypazarı üzerinden doğrudan Akyazı'ya çıkan hattır." dedi.
Uraloğlu, yap-işlet-devret (YİD) modeliyle hayata geçirilen projelere dair eleştirilere de yanıt vererek, bu modelle projeleri hayata geçirirken, kamu kaynağını diğer bölgelerdeki köprü, tünel, yol projelerine ayırabildiklerini vurguladı.
Bakanlığın 70 civarında projeyi bu modelle hayata geçirdiğini belirten Uraloğlu, "51 milyar dolarlık bir yatırım yaptık. Hangi fiyatlarla? Yapıldığı yıldaki döviz fiyatları 51 milyar dolar yaklaşık. Bugün yapacak olsak 83 milyar dolardır." diye konuştu.
Uraloğlu, YİD modeliyle projeler yapmaya devam edeceklerini de belirterek, Ankara-İstanbul arasındaki süper hızlı trenle ilgili dünya çapında 3-4 ülkeden firmanın buna talip olduğunu kaydetti.
Garanti ödemeleri hakkında da Osmangazi Köprüsü örneğini veren Uraloğlu, "Garanti ettiğimiz rakamın 1,5 katını geçmiş durumda. 98 kilometrelik bir hattı bypass ediyor. Orada insanlara kazandırdığımız zamanı, yakıtı düşünün." ifadelerini kullandı.
Esenboğa Havalimanı'nda üçüncü pistte ve kule yapımında sona yaklaştıklarını belirten Uraloğlu, Antalya Havalimanı'nda da çalışmaların tamamlanmak üzere olduğunu söyledi.
Uraloğlu, Antalya'da yangın müdahale uçaklarının trafiği etkilemesini önlemek için, Orman Genel Müdürlüğüyle koordineli, yalnızca acil durumlarda kullanılacak bir hava kampüsü üzerinde çalıştıklarını da bildirdi.

5G'de hedef 2026
Uraloğlu, 5G'nin şu anda 34 üretim merkezinde denendiğini, İstanbul Havalimanı başta olmak üzere, 4 büyüklerin statlarını ve Meclisin belli noktalarını kapsadıklarını hatırlatarak, sözlerini şöyle tamamladı: "5G'de hedefimiz bu yılın ilk yarısında bunun ihalesini yapmak. 2026'da da 5G'ye geçmek istiyoruz. Operatörlerle, onların beklentilerinin neler olduğunu, bizim beklentilerimizin neler olduğunu defaatle konuştuk, süreci başlattık."
Merhaba, sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynak oluşturur. Lütfen diğer kullanıcılara ve farklı görüşlere saygı gösterin. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı dil kullanmayın.

Öyle diyorsunuz da roblox da kaldırılmıştı şimdi çocukların hep elinde