Gezi Parkı'nda yaşanan gerilim, polisin orantısız müdahalesi sosyal medyada yalan bilgi ve fotoğraflarla büyük bir provokasyona dönüştü. Avrasya Maratonu fotoğrafı halk yürüyüşü gibi gösterildi, köpeğe biber gazı sıkan siyahi polis de Türk polisi olarak aktarıldı. İşte çarpıtmalar ve gerçekler..
Gezi Parkı eylemiyle ilgili sosyal medyada insanları provoke etmek amaçlı yalan bilgiler de dolaşıyor. Fotoğraf ve iletilerle sosyal medya sitelerinde yapılan provokasyonlardan bazıları şöyle;
Sosyal medyada kimin tarafından servis edildiği belli olmayan bir resmi göre polisin Taksim'de köpeğe biber gazı sıktığı iddia edildi. Üstelik yayınlanan fotoğrafın kalitesi kasıtlı olarak bozulmuştu. Fotoğrafın aslı ise duyarlı vatandaşlar tarafından yayınlandı.
Gerçeğine bakıldığında polisin arkasındaki "policıa" yazısı dikkat çekiyor. Üstelik polislerden biri ise siyahi. Ancak bozulan görüntüde ise kalitesi bozulduğu için Türk polisi algısı oluşturuluyor.
Sosyal medyada belirli gruplarca servis edilen provokatif paylaşımlar bununla bitmedi. Paylaşılan bir fotoğrafa göre polisin panzerle bir adamın üstünden geçtiği ve öldürüldüğü iddia edildi.
Fotoğrafın aslı ise provokasyonun farkına varan vatandaşlar tarafından sosyal medyaya yüklendi.
Fotoğraftaki olay 2011 yılında Türkiye dışından yaşanan bir kazaya ait.
Gezi Parkı'nın yıkılmaması için Taksim Meydanı ve çevresinde polisle çatışan eylemcilere destek veren bir grup, Boğaz Köprüsü üzerinden Avrupa yakasına geçiş yaptı. Bu sırada köprü kısa bir süre trafiğe kapalı kaldı. Olayın fotoğrafları Twitter'da paylaşıldı. Fakat eylemi daha kalabalık göstermek isteyen sosyal medya provakatörleri Avrasya Maratonu'nda binlerce kişinin köprüden geçtiği anın fotoğrafı yayınlayarak dezanformasyon yapmaya çalıştı.
Sosyal medyada yayılan uydurma bir bilgi ise herkesi güldürdü. Gezi Parkı'ndaki eylemler 48 saat daha devam ederse AB kararlarına göre hükümetin düşeceği mesajı bir anda dolaşıma sokuldu. Vahim olanı ise buna inananların etrafındakileri motive etmeye çalışması oldu.