|

Sorular uzaktan dinlemeyle çalındı

Eski ÖSYM Başkanı Yarımağan, "Hazırlanan soruları bir kişi, son kez sesli okurdu. Uzaktan dinlemeyle bu soruları ele geçirdiklerini düşünüyorum” diye kendisini savundu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/04/2016 Cumartesi
Güncelleme: 23:50 - 1/04/2016 Cuma
Yeni Şafak

Fetullahçı Terör Örgütü'nün devlet kurumlarına sızmak için soruları ele geçirdiği 2010 KPSS'ye ilişkin açılan davanın tutuksuz sanıklarından eski ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan ve eski ÖSYM Genel Sekreteri Mehmet Altunay, hakim karşısına çıktı. “Sınav olunca kopya oluyor” diyen Yarımağan, “Soruların nasıl çıktığını bilmiyorum. Basında çıkan haberler üzerine inceleme yaptık ve kopya çekildiği şüphesi kuvvetli olunca da Eğitim Bilimleri sınavını iptal ettik” şeklinde savunma yaptı. Ancak Yarımağan'ın ÖSYM Yürütme Kurulu toplantısında, Eğitim Bilimleri sınavının iptal edilmemesi yönünde görüş bildirdiği ortaya çıkmıştı.



5 SANIK SAVUNMA YAPTI


Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 230 kişi hakkında “FETÖ kurucusu, yöneticisi olmak, resmi belgede sahtecilik ve kamu zararına dolandırıcılık” suçlarından dava açılmıştı. ÖSYM eski Başkanları Ünal Yarımağan ile Ali Demir'in de “sanık” olduğu davanın tutuklu 54 sanığı, geçtiğimiz hafta hakim karşısına çıkmış, 23'ü tahliye edilmişti. Mahkeme heyetinin tutuklu sanıklardan sonra tutuksuz sanıkların ifadelerinin alınacağı yönündeki kararın ardından tutuksuz yargılanan Ünal Yarımağan ve Mehmet Altunay ile birlikte 5 tutuksuz sanık dün savunma yaptı.



'YANLIŞ NUMARA' DEYİP KAPATTIM


Davanın firari sanıklarından Mehmet Hanefi Sözen'le odasında telefonla görüşüp görüşmediği sorulan Yarımağan, “Konuştuğumu hatırlamıyorum. Benim dışımda da odaya çok kişi giriyordu. Başkanlık makamındaki direkt hattı bir iki kez kullandığımı hatırlıyorum. Bunu da eşimle yapmıştım. Onun dışında cep telefonu ya da santral telefonlarıyla görüşmeler yaptım. Bu sabit telefondan aranmış isem belki 'yanlış numara' deyip kapatmış olabilirim” dedi.



'ELE GEÇİRMİŞ OLABİLİRLER'


ÖSYM'de güvenlik açığının bulunmadığını ileri süren Yarımağan, “Hatırladığım kadarıyla şekilli sorularda kopya yoktu. Hazırlanan soruları bir kişi, son kez sesli okurdu. Bu aşamada yaz günü de olduğu için camı açmışlar, uzaktan dinlemeyle bu soruları ele geçirdiklerini düşünüyorum” şeklinde konuştu. Tutuksuz yargılanan sanıklardan eski ÖSYM Sekreteri Altunay da suçlamaları kabul etmedi. Altunay, dava konusu 2010 KPSS sorularının sızdırılması ya da çalınması olayında yer almadığını iddia etti.


#Fetullahçı Terör Örgütü
#2010 KPSS
#ÖSYM
8 yıl önce