Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 3 Temmuz 2011'de spor dünyasını abluka altına alma amacıyla giriştiği operasyon ters tepti.
'Futbolda şike soruşturması' adıyla spor tarihine geçen ve daha sonra 'FETÖ kumpası' olduğu ortaya çıkan paralel örgüt imzalı girişimin aktörlerine en önemli darbe dün geldi. Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın 2014 Aralık'ında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na yaptığı suç duyurusu üzerine başlayan soruşturmada düğmeye basıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Fuzuli Aydoğdu'nun talimatı doğrultusunda harekete geçen güvenlik güçleri, 28 ilde eşzamanlı operasyon düzenledi. Hakkında yakalama kararı bulunan 58 şüpheliden 43'ü gözaltına alındı. Paralel yapının 'şike grubu'na yönelik 2015'te başlayan soruşturmanın 1,5 yıl boyunca büyük bir gizlilik içinde yürütüldüğü öğrenildi.
2011 yılında paralel örgütün, kendisine bağlı hakim, savcı, gazeteci ve polisler eliyle giriştiği 'Türk futbolunu ele geçirme' eyleminde koçbaşı olarak kullanılan 'şike' soruşturmasını 64 kişinin organize ettiği tespit edildi. Bu 64 kişiden 58'i hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Zanlılardan 48'i polis, 5'i avukat, 3'ü gazeteci, 1'i rektör ve 1'i de işadamı. Dünkü operasyonda 38 polis, 1 işadamı, 1 gazeteci ve 3 avukat yakalandı. Yakalama listesindeki isimler arasında eski Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı, eski Fatih Üniversitesi Rektörü Şerif Ali Tekalan, eski 'emniyet imamı' Osman Karakuş, eski Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Mutlu Ekizoğlu, eski Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdür Yardımcısı Ahmet Davulcu, eski Emniyet Amiri İbrahim Emre, Avukatlar Orhan Erdemli, Cemalettin Mutlu, İbrahim Halil Koca, eski Zaman Gazetesi Haber Müdürü Fatih Uğur ile eski Kanal D Muhabiri Ekrem Açıkel bulunuyor. Zanlılardan dönemin İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Nazmi Ardıç ise başka dosyalardan ötürü zaten cezaevinde. Şüpheliler 'silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek'le suçlanıyor.
Zaman Gazetesi'nde planlandığı ortaya çıkan 'şike kumpası' ile 4 gazetecinin bağlantısı tespit edildi. Yine FETÖ imzalı 'Tahşiye kumpası' nedeniyle cezaevinde tutuklu bulunan Hidayet Karaca (eski Samanyolu Medya Grup Başkanı) tutuklu olduğu için operasyona dâhil edilmezken, şike kumpasının organizatörlerinden olduğu belirlenen ve hakkında yakalama kararı çıkartılan Zaman eski Haber Müdürü Muhammed Fatih Uğur'un da firari olduğu ortaya çıktı. Hakkında yakalama kararı bulunan Ekrem Dumanlı'nın uzun zaman önce yurtdışına kaçtığı biliniyor. Fatih Uğur'un da Dumanlı'nın yanına kaçmış olabileceği kaydediliyor. Soruşturma kapsamında gözaltına alınan tek gazeteci, Kanal-D eski muhabiri Ekrem Açıkel oldu.
2011 yılındaki şike kumpası, FETÖ lideri Fetullah Gülen'in ABD'den ilettiği özel talimatı sonrası başladı. Bunu gösteren en önemli delile Isparta'da düzenlenen FETÖ operasyonunda ulaşıldı. Baskında ele geçirilen bir notta, örgüt lideri Gülen'in, “Aziz Yıldırım'a operasyon yapın" şeklinde elyazılı talimatı bulundu. Şike kumpasına imza atan ekibin önemli bir kısmına dün operasyon yapıldı, ancak beyin takımının yurtdışında olduğu belirtiliyor. Gülen'in talimatıyla kumpas için düğmeye basan dönemin polis müdürü Mutlu Ekizoğlu, Bursa'daki evinde bulunamadı. Ekizoğlu hakkında firar edebileceği şüphesiyle yaklaşık 3 ay önce yurtdışına çıkış yasağı konulduğu öğrenildi. Hakkında yakalama kararı çıkartılan eski Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Osman Karakuş'un, eski Fatih Üniversitesi Rektörü Şeref Ali Tekalan'ın ve Avukat Halil İbrahim Koca'nın da firari olduğu, 3'ünün de yurtdışında bulunduğu tespit edildi.
'Şike kumpası'na yönelik önemli bir gelişme de 6 gün önce gerçekleşmiş, HSYK 2011 yılında 'şike davası'na bakan mahkemenin başkanı Mehmet Ekinci ile mahkeme üyeleri hakkında soruşturma açmıştı. Şike hâkimi Ekinci ile dönemin savcısı Mehmet Berk, FETÖ imzalı 'Selam Tevhid kumpası' nedeniyle daha önce zaten görevden uzaklaştırılmıştı. 2011'deki kumpasta aralarında FB Başkanı Aziz Yıldırım'ın da bulunduğu 40 kişi gözaltına alınmış, Yıldırım bir yıl cezaevinde kalmıştı. 2015 yılında sona eren davada tüm sanıklar hakkında beraat kararı verilmişti.