|

Selimiye’de sivil var

Darbe girişimi sırasında bir sivilin, Selimiye’deki 1. Ordu Komutanlığı’nda olduğu ve 5 saat boyunca orada kaldığı belirlendi. 15 Temmuz'un İstanbul ayağını yönettiği belirtilen sivilin FETÖ okullarında eğitim aldığı tespit edildi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/11/2016 Cuma
Güncelleme: 21:06 - 3/11/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcı vekili İsmail Uçar'ın koordinesinde yürütülen soruşturmada, cuntanın İstanbul ayağına yönelik önemli bilgilere ulaşıldı. Firari Adil Öksüz'ü Akıncı Üssü'nde görevlendiren FETÖ'nün İstanbul'daki kışlalarda sivil imamlar görevlendirdiği belirlendi. 15 Temmuz'da kritik noktalardaki askeri üs ve kışlalarda konuşlandırılanlardan birinin de İstanbul'daki soruşturma kapsamında tutuklanan F.S olduğu ortaya çıktı.



HEM BYLOCK HEM EAGLE KULLANDI


Darbe girişimi sırasında 5 saat Selimiye'deki 1. Ordu Komutanlığı'nda kaldığı belirlenen F.S.'nin İstanbul'daki kalkışmayı yönetmekle görevlendirilen sivil isimlerden biri olduğu, şüphelinin hem ByLock hem de Eagle programını kullandığı tespit edildi. Savcılık, Selimiye Kışlası'nda neler yaşandığını ayrıntılı bir şekilde incelendi. Bu kapsamda kışlanın incelenen kamera kayıtlarından, 15 Temmuz saat 21.30 sıralarında kışlaya sivil bir aracın girdiği, içerisinde de 4 kişinin olduğu belirlendi. Kamera kayıtlarından plakası belirlenen aracın kiralık olduğu tespit edilirken, aracı kiralayan firmanın sahibi savcılık tarafından sorgulandı. Sorgu sonrası aracı kiralayan ismin, FETÖ'nün Türkmenistan'daki bir okulunda Türki Dili ve Edebiyatı bölümünü bitiren ve İstanbul'da Hadımköy'de bulunan bir inşaat firmasında sorumlu olarak çalışan F.S olduğu tespit edildi. F.S., İstanbul Üsküdar'da oturduğu eve yapılan operasyon kapsamında gözaltına alınarak tutuklandı.



SELİMİYE'DE SIR 5 SAAT


F.S'nin kullanımındaki cep telefonu hattı savcılık tarafından incelemeye alındı. Geçmişe dönük HTS incelemesi yapılan F.S.'nin telefonunun, darbe girişiminin yaşandığı gece 5 saat kadar Selimiye kışlasında sinyal verdiği tespit edildi. F.S.'nin, FETÖ'ye bağlı kişilerle de geçmişte çok sayıda telefon görüşmesi yaptığı ortaya çıktı.



F.S'nin telefonuna yönelik yapılan incelemeler kapsamında örgütün iç yazışma programı olan Bylock kullanıcısı olduğu belirlenirken, F.S.'nin ByLock'un deşifre olmasından hemen sonra örgüt içi yazışma programı olan 'Eagle''ı da kullandığı tespit edildi. F.S.'nin iki programında daha sonra telefondan silindiği belirlenirken savcılığın özellikle 'Eagle' programında kullanılan mesajlara ulaşmaya çalıştığı öğrenildi.



15 Temmuz sabahı Kahramanmaraş'tan İstanbul'a geldiği belirlenen F.S.'ye sorgusunda neden araç kiraladığı soruldu. F.S., eşinin hamile olduğunu, doktora gitmek için araca ihtiyaç duyduğu savunması yaptı.



ARAÇ İSTEDİĞİ İÇİN GİTTİM


Darbe girişimi sırasında 1. Ordu Komutanlığı'nın bulunduğu Selimiye Kışlası'na neden gittiği sorulan F.S bu soruya ise kışlada bulunan 1. Ordu Komutanlığı İstihbarat Başkanlığı'nda görevli Astsubay E.S.'nin kiraladığı aracı ödünç istemesinden dolayı gittiğini, darbe gecesi ise araçta olmadığını iddia etti.



DİĞER 3 KİŞİ ARANIYOR


F.S.'nin bu ifadeleri sonrası sorguya alınan 1. Ordu Komutanlığı'nda görevli E.S. ise aracı emaneten F.S'den aldığını ancak kendisiyle herhangi bir samimiyeti olmadığını uzaktan tanıdığını söyledi. İki şüphelinin de darbe girişimi sonrası tutuklandığı öğrenilirken, kamera kayıtlarında görülen araçtaki 3 ismin kimliklerinin netleştirmeye çalışılıyor.


#Darbe girişimi
#FETÖ
8 yıl önce