Binlerce kişiyi uydurma delillerle Selam Tevhid soruşturması kapsamında dinleten savcılar Adnan Çimen, Sadrettin Sarıkaya ve hakim Dursun Ali Gündoğdu tutuklanarak cezaevine gönderildi. Çimen'in yargı imamlarıyla telefon görüşmeleri de ortaya çıktı.
18 Şubat'ta, Başakşehir'de FETÖ'ye ait hücre evinde gözaltına alınan, Ergenekon soruşturmalarının hâkimi Dursun Ali Gündoğdu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ı ifadeye çağıran savcı Sadrettin Sarıkaya ve Selam-Tevhid kumpasını başlatan savcı Adnan Çimen emniyetteki işlemlerinin ardından Bakırköy Adliyesi'ne sevk edildi. Savcıya ifade verdikten sonra tutuklanan şüpheliler 'siyasal ve askeri casusluk', 'silahlı terör örgütü kurma ve üye olma', 'hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs' ve 'resmi evrakta sahtecilik' suçlamalarıyla yargılanacak.
Özellikle eski savcı Adnan Çimen, Cumhurbaşkanı Erdoğan, MİT Müsteşarı Fidan, bakanlar, yüksek bürokratlar ve STK temsilcileri ile binlerce kişinin dinlendiği Selam-Tevhid soruşturmasını başlatan isim olarak göze çarpıyor. 2011 yılında 4 sayfalık hayali bir ihbar mektubuyla soruşturmayı başlatan Çimen, FETÖ'nün neredeyse tüm Türkiye'yi kendilerinin uydurduğu 'Selam Terör Örgütü' bahanesiyle dinlemesinin önünü açtı. Soruşturmayı daha sonra TMK savcısı Adem Özcan devraldı. 5 kişiyle başlayan soruşturmaya önce Dönemin Başbakanı Erdoğan, daha sonra başta danışmanlar olmak üzere Erdoğan'ın tüm çevresi dahil edildi.
İlerleyen tarihlerde soruşturma bahanesiyle kayıt listesine sivil toplum kuruluşları temsilcileri, gazeteciler, yazarlar, öğretim üyeleri, iş adamları, siyasetçiler, medya kuruluşlarının santralleri ve bankalar da eklendi. Binlerce kişinin dinlendiği Selam-Tevhid dosyasında Savcı Çimen, hakim Gündoğdu ve savcı Sadrettin Sarıkaya'nın polisten gelen talep yazılarında haklı ve ikna edici bilgi, belgeler sunulmadığı halde dinleme kararlarına imza attığı tespit edildi.
Çimen 17-25 Aralık sonrası Sivas Cumhuriyet Savcılığı'nda görevlendirildi. HSYK'nın Selam kumpasındaki kararlarda imzaları bulunan 54 hakim ve savcı hakkında inceleme yapması sonucunda ise Bakırköy Cumhuriyet Başsavcı vekili Ömer Faruk Aydıner tarafından hakkında iddianame düzenlendi.
Selam kumpasında şüpheli olan 54 savcı ve hakim arasında yer alan Çimen'in FETÖ'nün üst düzey isimleriyle telefon trafiğine girdiği belirlendi. Çimen, "Samanyolu Televizyonu Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Yetişkin, Mülkiye imamlarından Mahmut Akpınar, dönemin İstanbul TEM Şube Müdürü Yurt Atayün, Yargı imamı Süleyman Karakuş, gazeteci Nazlı Ilıcak, hakim ve savcılarla FETÖ imamları arasında kuryelik yapan eski Eyüp Belediyesi Başkan Yardımcısı Metin İşeri" gibi isimlerle telefonda konuşmuş.
MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ı ifadeye çağıran savcı Sadrettin Sarıkaya'nın da FETÖ ile bağlantılı isimlerle olan irtibatı dikkat çekiyor. Sarıkaya'nın FETÖ'nün yargı imamı ile aracı vasıtasıyla görüştüğü belirlendi. Sarıkaya'nın 78 kez iletişime geçtiği Engin Tuzcuoğlu'nun yargı imamı Osman Karakuş'la 95 kez irtibata geçtiği tespit edildi. Sarıkaya'nın yine hakim ve savcılar arasında kurye olan Metin İşeri ile de 24 kez telefonlaştığı belirlendi. Sarıkaya, yargı imamlarından Ahmet Can'la bir başka aracı yani kurye olan Halid Serhad Uçar vasıtasıyla irtibata geçti. Sarıkaya'nın 53 kez telefonlaştığı Uçar, yargı imamı Ahmet Can'la 20 kez telefonla görüştü.
Dursun Ali Gündoğdu, Sadrettin Sarıkaya ve Adnan Çimen, yakalandıkları evde bulunan pasaportlar ve nüfus cüzdanının sahte olması nedeniyle ''resmi evrakta sahtecilik'' suçundan da tutuklandılar. Kumpasçı hakim ve savcıların yakalandığı Kayaşehir'deki evde yapılan aramada, FETÖ soruşturması kapsamında hakkında yakalama kararı bulunan eski savcı Hasan Kılıç'ın da pasaportu bulundu. Bu arada, şüphelilere ev temin ettiği iddiasıyla gözaltına alınan Erol Yılmaz İrfanoğlu da "örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme'' suçundan tutuklandı.