Şehitlerin HESABI soruluyor

Yeni Şafak
Mustafa Sait Özkan
04:0015/07/2018, Pazar
G: 15/07/2018, Pazar
Yeni Şafak
15 Temmuz
15 Temmuz

87 vatandaşımızın şehit edildiği İstanbul’daki hain darbe girişimi kapsamında 24 dava açıldı. Sonuçlanan 19 darbe davasında 146 sanık ağırlaştırılmış müebbet, 229 sanık müebbet hapis cezası alırken, aralarında erlerin de bulunduğu 409 sanık beraat etti.

Devletin kılcal damarlarına sızan Fetullahçı Terör Örgütü’nün kanlı darbe teşebbüsünün üzerinden 2 yıl geçti. 15 Temmuz gecesi harekete geçen örgütün TSK’daki üyeleri, vatandaşların ve emniyet güçlerinin mukavemeti karşısında başarısızlığa uğradı. Darbe girişiminin başladığı andan itibaren darbecilere karşı ülke çapında savcılık ve emniyet birimlerince peş peşe soruşturmalar ve operasyonlar düzenlendi. Örgüt üyelerinin 248 vatandaşımızı şehit ettiği kalkışmada İstanbul’da Vatan Emniyet Müdürlüğü, Valilik, Boğaziçi Köprüsü, Atatürk Havalimanı gibi yerler başta olmak üzere onlarca yerleşke işgal edilmeye çalışıldı.

MÜEBBET HAPİS YAĞDI

FETÖ’nün darbe girişimindeki işgal faaliyetleriyle ilgili sadece İstanbul’da 23 dava açıldı. Bunlardan bin 17 sanığa açılan 19 dava karara bağlanırken 4 davanın yargılaması devam ediyor. 19 davadaki yargılamalar sonucunda aralarında rütbeli subayların da bulunduğu 146 sanık ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, 208 sanık müebbet hapis cezası alırken, bu davalarda yargılanan aralarında erlerin de bulunduğu 409 sanık da beraat etti. Kalan 308 darbeciyle ilgili yargılamalar ise ayrı dosya numaraları üzerinden yürütülüyor. İşte darbe girişimi sırasında İstanbul’da yaşanan işgal girişiminde açılan davalar ve verilen kararlar.

VATAN EMNİYET

5 vatandaşımızın şehit edildiği İstanbul Vatan Emniyet Müdürlüğü işgal girişimi davasında, eski Emniyet Müdürü Mithat Aynacı'nın da bulunduğu 67 sanığın yargılandığı davada, "anayasayı ihlal" suçundan 10 sanığa ağırlaştırılmış müebbet, 1 sanığa müebbet hapis cezası verildi.

İSTANBUL BÜYÜKŞLEHİR BELEDİYESİ

Prof. Dr. İlhan Varank'ın da aralarında bulunduğu 14 kişinin şehit edildiği İstanbul Büyükşehir Belediyesi yerleşkesinin işgal girişimiyle ilgili 52 şüpheliye açılan davada 10 sanık "Anayasa'yı ihlal" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, 31 sanık da müebbet hapisle cezalandırıldı. 11 sanık ise beraat etti.

İSTANBUL VALİLİK

İstanbul Valiliği’nin işgal edilmesiyle ilgili İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan 90 sanıklı davada 8 sanık ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alırken, 80 asker ise beraat etti.

SABİHA GÖKÇEN HAVALİMANI

15 Temmuz Darbe Girişimi sırasında Sabiha Gökçen Havalimanı'nı ele geçirmeye çalıştıkları iddiasıyla 28 tutuklu askerin yargılandığı dava geçtiğimiz Kasım ayında karara bağlandı. İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi 8 rütbeli asker sanığa “Anayasayı ihlal" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı. 20 sanığa ise aynı suçtan ayrı ayrı müebbet hapis cezası verildi.

KARTAL KÖPRÜSÜ

FETÖ'nün darbe girişiminde Kartal Köprüsü’nün kontrol altına alınmaya çalışılmasına ilişkin 36 kişinin yargılandığı davada, İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi, 8 sanığın ağırlaştırılmış müebbet, 14 sanığın ise müebbet hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi.

SAMANDIRA GİŞELER

Samandıra Gişeler’in işgal edilmesiyle 78 şüpheli hakkında açılan davada İstanbul 23.Ağır Ceza Mahkemesi 5 rütbeli askere ağırlaştırılmış müebbet, 17 rütbeli askere ise müebbet hapis cezası verdi.

MAHMUTBEY GİŞELER VE ISPARTA KULE DAVASI

Darbe girişimi sırasında Mahmutbey ve Ispartakule gişelerinin kapatılmasına teşebbüs edilmesi olayıyla ilgili 36 sanığa dava açıldı. İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nce 2 rütbeli ağırlaştırılmış müebbet, 8 rütbeli müebbet hapis cezasına çarptırılırken, 26 erin beraatine karar verildi.

FSM İŞGAL DAVASI

15 Temmuz darbe girişimi sırasında Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nü işgal edilmesi sırasında 3 kişinin şehit edilmesi, 49 kişinin de yaralanmasına ilişkin 15 tutuklu sanığın yargılandığı davada 4 Nisan’da karara bağlandı. İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davada 13 sanık “Anayasayı ihlal" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, 2 sanık da müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

TRT HARBİYE VE TAKSİM DAVASI

15 Temmuz darbe girişiminde TRT’nin Harbiye yerleşkesi ve Taksim Meydanı’nın işgal edilmesine ilişkin 31’i tutuklu 123 sanığa yönelik açılan davada, “anayasayı ihlal” suçundan 16 sanık ağırlaştırılmış müebbet hapse, 15 sanık ise müebbet hapse çarptırıldı. İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi 52’si er olmak üzere 92 sanığın beraatine hükmetti.

ACIBADEM TÜRK TELEKOM

Acıbadem'deki Türk Telekom binasının işgal girişiminde 6 kişinin şehit edilmesine ilişkin 41 sanığın yargılandığı dava 20 Nisan’da karara bağlandı. İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi 6 rütbeli sanığa, 7'şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Bir rütbeli sanık ise 3 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, 33 erin ise 7'şer kez müebbet hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi. Bir erin ise beraatine karar verildi.

SELİMİYE KIŞLASI VE ÜSKÜDAR ÇEVİK KUVVET

5 Temmuz darbe girişiminde Selimiye'de bulunan 1. Ordu Komutanlığı'nda yaşananlar ve Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nün Üsküdar yerleşkesinin ele geçirilmeye çalışılmasına ilişkin 40'ı tutuklu 128 sanığın yargılandığı dava 4 Nisan’da karara bağlandı. İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi 13 sanığı ağırlaştırılmış müebbet, 37 sanığı da müebbet hapis cezasına çarptırdı. Bir sanık da "örgüt üyeliği" suçundan 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı. 77 sanığın da tüm suçlardan ayrı ayrı beraatine karar verildi.

BAYRAMPAŞA ÇEVİK KUVVET

1 kişinin şehit edildiği 15 kişinin de yaralanmasına neden olan Bayrampaşa’daki Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü’nün işgal edilmesiyle ilgili dava 13 Aralık 2017’de karara bağlandı. 18’i rütbeli 58 askerin yargılandığı davada İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi 2 sanık hakkında 2'şer kez ağırlaştırılmış, 1 sanık hakkında 1 kez ağırlaştırılmış, 15 sanık hakkında ise birer kez müebbet hapis cezası verdi. Mahkeme, tamamı er olan 40 sanık hakkında ise beraat kararı verdi. İki sanığa ayrıca toplamda 184 yıl hapis cezası verildi.

FENERBAHÇE ORDU EVİ

15 Temmuz darbe girişiminde 4 zırhlı askeri araçla Fenerbahçe Orduevi'ni basmaya giden 1'i üsteğmen, 3'ü uzman çavuş 40 asker hakkında İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava 5 Mart 2018’de karara bağlandı. 1 üsteğmen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, tutuksuz iki uzman çavuş 6 yıl 3 ay, bir uzman çavuşa ise, 5 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırdı. 36 er ise beraat etti.

AKOM

FETÖ’nün TSK’daki üyeleri darbe girişimini başarıyla sonuçlandırabilmek için İstanbul’un kontrolünü elinde bulundurmak istiyordu. MİT’e anında bilgi akışı sağlayan 3 bine yakın yüksek çözünürlüklü kameraya sahip olan AKOM’un işgal edilmesi de bu noktada çok önemliydi. 17 asker hakkında açılan dava geçtiğimiz Şubat ayında karar bağlandı. İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi 5 sanık, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına ve 41’er yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme heyeti 9’u er 11 sanığın da beraatine karar verdi.

LOJİSTİK DESTEK MERKEZİ

15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığı gece İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Lojistik Destek Merkezi ve Arıcılar Camiisi'nin işgal edilmesine ilişkin 7 tutuklu sanık hakkında açılan davada, İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi 5 sanık ağırlaştırılmış müebbet, 2 sanık da müebbet hapis cezası ve 166’şar yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı.

BORSA İSTANBUL

1’i polis 2 kişinin şehit edildiği Sarıyer’deki Borsa İstanbul’un işgal edilmesiyle ilgili 1’i firari 15 sanığın yargılandığı davada geçtiğimiz hafta karar açıklandı. İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davada 2 sanık 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet ve 319 yıl 10'ar ay hapse çarptırıldı.

AK PARTİ İL BİNASI

AK Parti İstanbul İl Başkanlığını işgal etmeye çalışan 74 şüphelinin yargılandığı dava geçtiğimiz Mayıs ayında karara bağlandı. İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada 2 binbaşı ve 2 yüzbaşı ağırlaştırılmış müebbet, 1 üsteğmen ile 1 asteğmenin de aralarında bulunduğu 11 sanık ise müebbet hapis cezasına çarptırıldı. 60 erle ilgili olan suçlamalara ilişkin dava ise başka bir dosya numarası verilerek görülmesine devam ediliyor.

TRT ULUS, DİGİTÜRK VE CASPER PLAZA

15 Temmuz darbe girişiminde TRT'nin Ulus'taki yerleşkesi ve Digiturk binasının işgaline ilişkin 57'si tutuklu 93 sanığın yargılandığı dava geçtiğimiz Ocak ayında karara bağlandı. İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, 23 sanığı "Anayasayı ihlal" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, 35 sanığı müebbet hapis cezasına çarptırdı. 35 erin de beraatine karar verildi.

DOĞAN MEDYA CENTER

Darbe girişiminde içerisinde CNN Türk, Kanal D, Hürriyet gibi kurumları bulunduran Doğan Medya Center’ı işgal edilmesine yönelik 19 sanık hakkında dava açıldı. İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi 3 eski yüzbaşı ağırlaştırılmış müebbet ve 5’er yıl hapis cezasına çarptırıldı. 1 astsubay ve 11 er’de 7 yıl 6’şar ay hapis cezasına çarptırıldı.

#15 Temmuz