
Türkiye'inin ikinci tam yüz nakli ve dünyanın ilk çift kol ve çift bacak nakli operasyonunun gerçekleştiği Hacettepe Üniversitesi'ndeki ameliyatla ilgili ilginç detaylar ortaya çıktı. Rektör Prof. Dr. Murat Tuncer, “Gece ekibe destek için ameliyathaneye gittim, saydım hastanın başında tam 52 doktor çalışıyordu” dedi.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinde, yüz ile çift kol ve çift bacak nakli yapılan iki hastanın tedavisi, yoğun bakım servisinde sürüyor. Çift kol ve çift bacak nakli yapılan Şevket Çavdar'ın 20 saat süren ameliyatı dün sabah saatlerinde tamamlandı. Ameliyatın ardından Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer, basın mensuplarına ameliyatlarla ilgili olarak açıklamalarda bulundu.
Prof. Dr. Tuncer, ameliuyatlarla ilgili olarak detayları vermeden önce çift kol ve çift bacak nakli yapılan Çavdır için A grubu RH pozitif kana ihtiyaç olduğunu belirterek, basın mensupları aracılığıyla kan bağışı yapılması çağrısında bulundu. Operasyonlarda 54 doktor, 128 yardımcı sağlık personelinin görev aldığını anlatan Tuncer, çift kol ve çift bacak nakli yapılan hastaya ameliyat sırasında 90 ünite kan, 120 ünite plazma verildiğini kaydetti. Tuncer, bu operasyonu gerçekleştiren ekibin tıp literatürüne geçeceğini de belirtti. Operasyonu gerçekleştiren ekipten Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonsrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serdar Nazif Nasır da, 4 uzuv naklinin dünyada bir ilk olduğunu söyledi. Çift kol ve çift bacak nakli yapılan hastanın durumunun henüz netleşmediğini, nakledilen uzuvların fonksiyonel hale getirilmesini amaçladıklarını bildiren Nasır, bu sürenin ise hastadan hastaya değiştiğini anlattı.
Nasır, kol ve bacak nakli yapılan hastaya nakledilecek uzuvlara operasyon öncesinde ışın uygulanarak zararlı hücrelerin yok edildiğini, bunun da dünyada ilk kez yapılan bir işlem olduğunu açıkladı. Tuncer, gece saat 02.00 sularında ameliyatları gözlemlemek için hastaneye gittiğini belirterek, “Ameliyathaneye girdim. Saydım tam 52 doktor aynı amkeliyathanede hastanın başında titizlikle çalışıyordu” dedi. Rektör Tuncer, nakil yapılan iki hastanın da dumunun stabil olduğunu ve önümüzdeki saatlerin önemli olduğunu belirtti.
Operasyonu gerçekleştiren ekipten, mikro cerrahi ekibinin başı olan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonsrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serdar Nazif Nasır da, Sağlık Bakanlığının merkezleri ruhsatlandırma tarihine göre sıranın kendilerinde olduğunu, bu nedenle verici çıktığında bakanlığın kendilerine teklifte bulunduğunu açıkladı. Ulusal Organ Nakil Koordinasyon Merkezi'nin, organ nakli yapabilmeleri için Türkiye'de 4 tane üniversiteye izin verdiğini belirten Nasır, “Onların belirledikleri çerçevede Sağlık Bakanlığı'ndan aldığım bilgilere göre biz nakil işlemini gerçekleştirdiğimiz için en alt sıraya düşmüş bulunmaktayız. Fakat biz kendi hasta portföyümüzü kullanıp organ bağışı alırsak bu süreyi beklemeksizin yeni bir nakil gerçekleştirebiliriz” dedi.
Antalya'da Uğur Acar'a yapılan yüz nakli operasyonuyla ilgili olarak Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nden SGK 250 bin lira tutarında fatura gönderildi. Ancak SGK'nın bu boyutta bir operasyonun maliyetini karşılamak için paket uygulaması bulunmuyor. Ameliyat safhaları adım adım kayda geçirilerek fiyatlandırma çıkarılıyor. Bu rakamın ise 30-40 bin lira olduğu belirtildi.
Rakamın düşük seviyede kalmasının bu tür ameliyatların teşvikini azaltacağını hesap eden Sağlık Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı ve SGK bünyesindeki Fiyatlandırma Komisyonu önümüzdeki günlerde toplanarak yüz nakliyle ilgili olarak fiyat tarifesi belirleyecek. Yüz nakli gibi ciddi ve büyük risk taşıyan operasyonların ameliyat safhalarına göre değil, toplu hesaplama yöntemiyle fiyatlandırılacağı açıklandı. Uzmanlar, bu tür ameliyatların bedeli için 100 bin liralık bir rakam çıkarılmasını öngörüyor.
Nakil için uygun vericinin bulunmasının ardından zorlu bir süreç başladığını anlatan Nasır, “Çok zor ameliyatlar olmasına rağmen uzuv nakli 12 saatten fazla, yüz naklinin ise yaklaşık 6 saat sürdü. Operasyonunun başından beri uyumadım” dedi. “Hangi gündeyiz onu bile bilmiyorum” diyen Nasır'a Rektör Prof. Dr. Tuncer, “Cumartesideyiz” diyerek espri yaptı. “Akdeniz Üniversitesinin de yeni bir yüz nakli yapmaya hazırlandığı' hatırlatılan Nasır, “Skor peşinde değiliz. Bu nakiller sırayla yapılıyor” yanıtını verdi. Hacettepe Üniv ersitesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı'ndan Prof. Dr. Ülkü Aypar ise hastaların sağlık durumlarının stabil olduğunu, hemodinamik ve metabolik değişikliklerle her türlü komplikasyonun olabileceğini vurguladı.
Ameliyatını yaptıkları 4 uzvu da olmayan Şevket Çavdar'ın en zor transplantasyon vakalarından biri olduğuna işaret eden Nasır, “Bence oldukça başarılı” dedi. Bu tür ameliyatlarda belirli sürelerde riskler öngörüldüğünü anlatan Nasır, bütün bu dokuların atardamar ve toplardamardan beslendiğini, bu nedenle ilk bir haftada damarların tıkanması halinde başarısızlık yaşanabileceğini anlattı. “Reddetme olasılığına karşı B planınız var mı?” diye sorulan Nasır, “B planımız olmasaydı bu işe kalkışmazdık. Hastaların olası risklere karşı ameliyat öncesinde ayrıntılı olarak bilgilendirildi. operasyona bunları bilerek karar verdik” cevabını verdi.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinde yüz, çift kol ve çift bacak nakli ameliyatlarını yapan ekibi kutladı. Akdağ şöyle dedi:
“Organ naklini gerçekleştirmek üzere aileyi ikna eden organ nakli koordinatöründen tutun da cerrahlarımıza ve yoğun bakım bütün ekibimize kadar büyük bir başarıya imza atıldı. Hepsini kutluyorum, hepsinin gözlerinden öpüyorum. Hepsine Türk halkı adına teşekkür ediyorum. Bu bağışı yapan ailenin yavrularına Allah rahmet eylesin. Onlara da çok teşekkür ediyoruz.”
Merhaba, sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynak oluşturur. Lütfen diğer kullanıcılara ve farklı görüşlere saygı gösterin. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı dil kullanmayın.
İlk yorumu siz yapın.