Ülkücü hareket içerisinde 1 Kasım seçimlerinden sonra yükselen muhalif sesler kongre noktasında düğümlendi. MHP lideri Bahçeli'nin genel başkanlığa seçildiği 19 yıl önceki kurultay siyasi tarihin en olaylı kurultaylarından biri olmuştu. “Yaşasın illegalite” çıkışının damga vurduğu kurultaydan sonra genel başkanlık için yola çıkan birçok aday seçimin yapılacağı salona dahi girememişti.
Ülkücü hareket içerisinde 1 Kasım seçimlerinden sonra yükselen muhalif sesler kongrede düğümlendi. Gözler düğümü çözecek Yargıtay'a kilitlenmişken MHP'de dün baş döndüren bir karar trafiği yaşandı. Ankara 2. İcra Mahkemesi ve Ankara 25. İcra Dairesi'nin kararları ardından Ankara Valiliği'nden sürpriz bir açıklama geldi. Tartışmalara son noktayı koyan bu açıklamada kurultayın yapılamayacağı belirtildi.
MHP'li dört muhalif başkan adayı arasındaki en popüler isim Meral Akşener pazar günkü kurultayın gerçekleşmesi için hukuken hiçbir engelin bulunmadığını iddia ediyor. Genel merkez ise Yargıtay'ın nihai kararının beklenmesi gerektiği konusunda ısrarcı. Bahçeli, Yargıtay'ın kongre kararını onaması durumunda kurultaya katılacaklarını söyledi.
- Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi MHP'li muhaliflerin tüzük gereği yeterli 543 delegenin imzasıyla yaptıkları olağanüstü kongre talebini kabul ederek üç kişilik bir çağrı heyeti görevlendirmişti. Heyetin 15 Mayıs olarak açıkladığı kongreyi Tosya ve Gemerek mahkemelerinin kararlarıyla yeni boyut kazanmıştı. Genel merkez de muhalifler arasındaki hukuki tartışmaya son noktayı koyacak Yargıtay, kararını mayıs ayı içerisinde açıklayacağını duyurmuştu. Son olarak Ankara 2. İcra Mahkemesi kurultay üzerindeki tedbir kararını kaldırdı. Ankara 25. İcra Dairesi ise bu kararın geçersiz olduğunu duyurdu. Son noktayı Ankara Valiliği koydu: Kurultay yapılamaz!
Kurultaylar ülkücüler için geçmişten bu yana hep özel bir anlam taşıdı. Özellikle genel başkana karşı bayrak açılan kurultaylar gergin bir atmosferde geçmişti. Özellikle MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin seçildiği 19 yıl önceki kurultay siyasi tarihin en olaylı kurultaylarından biri olmuştu. “Yaşasın illegalite" çıkışının damga vurduğu kurultaydan sonra başka isimlerin de aday olmak istediği kurultaylar hep hararetli geçmişti. Birçok aday seçimin yapılacağı salona dahi girememişti.
4 Nisan 1997'de Alparslan Türkeş'in ölümüyle MHP Genel Başkanlık koltuğu boş kalmıştı. Sadece genel başkanlarını değil başbuğlarını da kaybeden ülkücülerin derin bir krize gireceği savı bu kurultayla güçlenmişti. Ülkücüler yeni bir lider bekliyordu.
Başbuğ Türkeş'in ölümünden 44 gün sonra yapılan kongrede Tuğrul Türkeş, Devlet Bahçeli, Ramiz Ongun, Enis Öksüz, Muharrem Şemsek ve İbrahim Çiftçi aday olmuştu. Sonuç çıkmayan ilk turda Türkeş dışındaki diğer adayların Bahçeli'nin lehine çekildiklerini açıklaması kurultayın karışmasına yetmişti. Türkeş'i esteklediği için Ülkü Ocakları Genel Başkanlığı'ndan istifa eden Azmi Karamahmutoğlu sahneye çıkarak tarihe geçen “Yaşasın hainler için illegalite. Bunu fert olarak başlatıyorum. Burada yapılan pazarlıklı kongreyi tanımıyoruz. Türkeş nerede biz orada" ifadeleri ardından estetik bir hareketle mikrofonu elinden bırakmıştı. Bu konuşmanın ardından sandalyeler havada uçuşmuş, silahlar patlamıştı… Hakim kararıyla ertelenen kongrenin ikinci raundundan galip çıkan Bahçeli olmuştu. Kongreden 2 yıl sonra yapılan 1999 seçimlerinde MHP tarihinin en yüksek oylarından birini almıştı.
Bu başarının ardından 2000 yılında yapılan kurultayda yarış yaşanmadı. 3 Kasım 2002 seçimlerinde Meclis dışında kalan MHP'de Bahçeli seçimden sonra istifa etti. Koray Aydın, Ramiz Ongun ve Aytekin Yıldırım'ın açtıkları isyan bayrağı kongrede yeniden aday olan Bahçeli'nin gölgesinde kaldı. 3 Kasım yenilgisinden esas olarak Devlet Bahçeli'yi sorumlu tutan Aydın salonda protestolar eşliğinde konuşmasını gerçekleştirdi.
Bahçeli ise iktidar için ülkücülerden hazır olmalarını istemişti. Bin 127 geçerli oyun 688'ini alarak genel başkanlığa yeniden seçilen Bahçeli'nin 13 yıl önceki iktidar vaadi hala kürsülerde yankılanıyor.
Ümit Özdağ'ın sahneye çıktığı 2006 kongresine ise Bahçeli'nin “O kişi kurultay salonuna giremez" ifadeleri damga vurmuştu. Adaylığı tepkiyle karşılanan Özdağ, çeşitli saldırılara uğramış ve son olarak partisinden ihraç edilmişti.
İhraç kararına itirazı sonuçsuz kalan Özdağ'ın saf dışı kalmasıyla Bahçeli tek aday olarak girdiği kongreden bin 139 delegeden bin 127'sinin oyunu alarak 4'üncü zaferini kazamıştı. 2010 yılında yeniden partisine dönen ve 2015 yılında Meclis'e giren Özdağ, MHP genel başkan yardımcılığı görevinden 24 Şubat'ta istifa etmişti.
2009 yılında Bahçeli ile yarışmak isteyen Ahmet Reiz Yılmaz ve Hakkı Şafak Ses yine salona dışında kalmıştı. Aday bile olamayan Yılmaz ve Ses'in salona girdiklerinin sanılması dahi kargaşaya neden olmuştu.
10'uncu Olağan Kurultay'da Koray Aydın yeniden genel başkan adayı olarak Bahçeli'nin karşısına çıksa da seçimden zaferle çıkan Bahçeli olmuştu. Genel başkanlık yarışı geçmiş kurultaylara kıyasla daha sakin bir havada geçmişti.
MHP'nin 2015'te yapılan son kurultayında ise genel başkanlık yarışı yaşanmamıştı. Tek aday olarak seçime giren Bahçeli bin 149 delegenin oyuyla yeniden genel başkanlık koltuğuna oturmuştu.
Hiçbir partinin tek başına iktidar olacak oyu alamadığı 7 Haziran seçimlerinde MHP yüzde 16,3 oranında oy aldı. Sonuçların belli olduğu gece yeniden seçim diyen Bahçeli'nın liderlik yaptığı MHP'nin 1 Kasım seçimlerinde
yüzde 11,9'a gerilemesiyle parti içi muhalifler bayrak açtı.
Ülkücülerin gözü kulağı Yargıtay'ın mayıs ayı içerisinde vereceği kararda. Mahkemelerin verdiği farklı kararlara son noktayı koyan Ankara Valiliği yarın kurultayın yapılamayacağını duyurdu.
Muhalifler ise yaptıkları son değerlendirmenin ardından kongre alanına gideceklerini açıkladılar.
Böylece “Tüzük Kurultayı" daha gerçekleşmeden MHP tarihindeki müstesna yerini aldı.