EDISYON:

Sağlık ve güvenlik sektörleri kullanıyor

Saliha Engin
Burak Doğan
04:0019/09/2024, Perşembe
G: 19/09/2024, Perşembe
Yeni Şafak
Arşiv.
Arşiv.

Lübnan’da Hizbullah üyelerinin kullandığı çağrı cihazlarının İsrail tarafından patlatılması ardından tüm dünyada bu tür teknolojik cihazların güvenilirliği sorgulanmaya başlandı.

Dünyada farklı alanlarda kullanılan çağrı cihazları Türkiye’de de çok farklı alanlarda kullanılıyor. İlk kullanıcıları hastane personelleri olan çağrı cihazlarını piyasaya ilk süren ise 1956 yılında Motorola markası oldu. Telefonların meşgul olma ve kapsama alnı dışında kalma sorunlarını aşmak için kullanılan çağrı cihazları özellikle sağlık sektöründe kullanılıyor. Acil durumlarda doktorlar ve hemşireler tarafından kullanılan çağrı cihazları polis, itfaiye ve acil yardım ekipleri için hızlı iletişim sağladığı için tercih ediliyor. Kamu güvenliğinde ve iş insanları için de kritik mesajların hızlı iletilmesi nedeniyle kullanılabiliyor. Çağrı cihazlarının fiyat ortalaması ise 15 bin lira.

YERLİ VE MİLLİ ÜRETİM GEREKİYOR

İsrail’in saldırıyı nasıl gerçekleştirdiği ile ilgili kesin bir bilgi olmasa da siber güvenlik uzmanları hibrid bir saldırı olduğuna dikkat çekiyor. Hem fiziksel hem elektronik hem de siber yollarla bir saldırı yapıldığının çok güçlü bir senaryo olduğunu söyleyen Siber Güvenlik Uzmanı Ersin Çahmutoğlu, “Bir patlayıcı entegre edilmesi gerekiyor ki bu kadar etkisi olan bir eylem gerçekleşsin bir pil patlaması değil bu” dedi. Çahmutoğlu şöyle devam etti: “Elektronik cihazlara bir sinyal göndererek bu gibi saldırılar olabilir. Bu gibi saldırılardan korunmak için insanların ve devletlerin dikkatli olması gerek. Burada gördük ki internet olmasa bile bu tarz cihazlara çok basit müdahale edilebiliyor ve insanların hayatını etkileyebiliyor. Burada yerli ve milli cihazın önemi bir kez daha ortaya çıktı. Türkiye'de kullanılan bunun gibi cihazların yerli milli imkanlarla üretilmesi söz konusu olabilir.

Bunların tedarik sürecinde de çok iyi önlemler alınması gerekiyor” dedi.

Abdulkadir Uraloğlu

Türkiye'de risk yok

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, AAtölye'de Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk oldu. Lübnan'da önceki gün çağrı cihazlarının patlatılmasına ilişkin soru üzerine Uraloğlu, Türkiye'de cep telefonlarının yaygınlaşmasıyla birlikte çağrı cihazı kullanılmadığını belirterek, "Türkiye'de çağrı cihazları neredeyse hiç kullanılmıyor. Çağrı cihazları özelinde Türkiye'de bir risk olmadığını net olarak söyleyebilirim" ifadesini kullandı.



#siber güvenlik
#Çağrı Cihazı
#İsrail
#Hizbullah

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.