TEOG’un yerine gelecek LGS sistemiyle birlikte tam gün eğitim modeli kısmen iptal edilecek. Bakanlık, yapacağı yeni düzenlemeyle çok tercih edilen okullara, sabahçı-öğlenci modelini getirecek.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), TEOG’un yerine getireceği LGS sistemiyle birlikte okullarda tam gün eğitim modelini kısmen iptal edecek. 2019 yılına kadar okullarda sabahçı-öğlenci modelini kaldırmayı planlayan Bakanlık, yeni sistemde bunu iptal edecek. Bakanlık, yapacağı yeni düzenlemeyle çok tercih edilen bazı okulları tam günden çıkarıp ikili eğitime geçirecek. Önceki gün ayrıntılarını duyurduğumuz “TEOG’un yerine LGS geliyor” haberinin yankıları sürerken, LGS’ye bağlı olarak MEB, yeni bir düzenlemeyi de okullara getirecek. Geçtiğimiz yıllarda Başbakan Binali Yıldırım, okullarda 2019 yılına kadar tam gün eğitim modeline geçileceğini duyurmuştu. Ancak yapılan incelemeler sonucunda yeni sınav modeli LGS ile tam gün eğitim modeli iptal edilecek.
Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) modelinde, mahallesindeki okula gidemeyen öğrenci aynı ilçede bulunan birkaç kilometre ötedeki okula gitmek zorunda kalabiliyordu. Bu durum öğrencinin velisini hem servis yönünden -böylelikle maddi açıdan- hem de güvenlik yönünden sıkıntıya sokabiliyordu. Velilerin sıkıntısını gidermeye çalışan Bakanlık, yaptığı yeni çalışma kapsamında çok tercih edilen okulları belirleyerek, bu okullarda ikili eğitim başlatacak. Böylece öğrenciler evinin en yakınınında bulunan okula gidebilme imkanına kavuşacak. Bakanlığın yaptığı bu çalışma özellikle büyük şehirlerde yaşanan trafik sıkıntısını da en aza indirecek. Sabah işe gidiş ve akşam işten çıkış saatlerinde neredeyse trafiği durma noktasına getiren okul servis araçlarının azalmasıyla trafiğin büyük oranda rahatlatması bekleniyor.
Okul servisleri için alınan yeni önlemler açıklandı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın katılımıyla Muazzez Karaçay İlkokulu’nda Okul Servis Araçları Yönetmeliği bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Buna göre, kreş, gündüz bakım evi de taşıma faaliyetine dahil edildi. Okul servis araçlarında üç noktalı emniyet kemeri, güvenlik kamerası, sensörlü koltuk araç takip sistemleri bulundurulması zorunlu hale getirildi.
Şoförler ve rehber personele verilecek eğitimler ve nitelikleri yeniden düzenlendi. Servis şoförleri için MEB'den okul servis şoförlüğü yapabileceğine dair sertifika ile mesleki yeterlilik kurumundan belge alınması şartı getirildi. Bazı suçlar, taşımacılar, şoförler ve rehber personelin, kovuşturma aşamasında olsalar bile, taşıma faaliyetinde yer almalarına engel olarak belirlendi. Öğrencilere taşıma faaliyetinde eşlik edecek rehber personelin trafikte daha rahat görünmesi, uyarılarına diğer sürücülerin riayet etmesi için reflektif yelek, yardımcı ışıklar kullanması zorunluluğu getirilirken uyarılarına uymayan sürücüler hakkında tutanak düzenleme yetkisi verildi. Okul servislerini ise oluşturulacak denetim komisyonları denetleyecek.
Yönetmelikle okul servis araçlarında iç mekanı gösteren beyaz cam dışında cam kullanılamayacağı da düzenlendi. Buna göre, okul servis araçlarının camlarına yapıştırılan renkli film tabakaları sökülecek. Fabrika çıkışında üzerinde renkli cam olan araçlar 3 Eylül 2019'a kadar uygun hale getirilecek. Yönetmeliğin taşıtlarda aranacak şartların düzenlendiği 4. maddesi kapsamındaki hususlara uygun olmaması durumunda yeni üretilecek araçların, 1 Ocak 2018'den itibaren okul servis aracı olarak trafik tescili yapılmayacak.
Edirne’de “Sokakta Bilgi Okulu” adlı bir proje hayata geçiren coğrafya öğretmeni Süleyman Ekiz, dezavantajlı çocuklarla okul dışında da eğitim ve öğretimi sürdürerek onları kötü alışkanlıklardan korumayı amaçlıyor. Havsa ilçesinde yaşayan Ekiz, sokakta bir duvara sabitlediği kara tahta ve yol üzerine koyduğu sandalyelerle öğrencileri boş zamanlarında ders çalıştırıyor, kitap okumalarını sağlıyor. Ders aralarında çocuklara satranç oynamayı da öğreten Ekiz, onların beslenme ve giyim ihtiyaçlarını da çevredeki vatandaşlar ve esnaflardan karşılıyor. Ekiz, üç yıl önce hayata geçirdiği projeyle dezavantajlı çocuklara okuma alışkanlığı kazandırarak kötü alışkanlıklardan korumak istediğini belirtti. Ekiz, şuan Sokakta Bilgi Okulu'na 30 öğrencinin geldiğini söyledi.