Başbakan Yardımcısı Ali Babacan''ın, inşaattan sanayiye dönülmesi çağrısına iş dünyasından destek geldi. TÜSİAD, ''İmalat sanayisi çok ileriye taşınmalı'' derken, GYODER Başkanı Aziz Torun, ''Komşunun tavuğu komşuya kaz görünür'' hesabı yaparak gayrimenkul sektörüne girişleri tavsiye etmeyiz'' dedi.
Sanayide, toplam milli gelirden alınan payın düştüğüne dikkat çeken ve ''Artık inşaattan sanayiye dönelim'' çağrısında bulunan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan''a iş dünyasından destek geldi. Babacan''ın, ''sanayinin milli gelirden aldığı payın artırılması gerektiği'' görüşüne katıldıklarını söyleyen Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Haluk Dinçer, ''Türkiye''nin dünyanın 10 büyük ekonomisi arasına girmesi için imalat sanayinin mevcut büyüklüğünden çok ileriye taşınması gerekiyor'' derken, Gayrimenkul ve Garimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Aziz Torun, ''Sanayicinin gayrimenkul sektörüne girmesini tavsiye etmeyiz. Ancak sanayicinin girmemesi için sanayi ve üretimin teşvik edilmesi gerekiyor'' diyerek, rotanın yeniden sanayiye dönmesi gerektiğine işaret etti.
Torun, sanayi ve üretimin önemli olduğunun altını çizerek, sanayicilerin kendi alanlarında faaliyet göstermeleri ve iş geliştirmelerinin doğru olduğunu kaydetti. Dışarıdan bakıldığında sektörün cazip gözüktüğünü ifade eden Torun, şunları söyledi: ''Komşunun tavuğu komşuya kaz görünür. Dışarıdan gayrimenkul sektörü çok kolay ve karlı görünse de işin içerisine girince öyle değil. Her işin zorlukları, özellikleri var. Proje geliştirici yatırımcının bunu kısa sürede kavrayıp orada başarılı olması kolay değil. Onun için biz diyoruz ki; sanayici gayrimenkul sektörüne girmesin, doğru. Ancak sanayicinin girmemesi için sanayi ve üretimin teşvik edilmesi gerekiyor. 2005 ile 2012 yılları arasında karlı yıllar geçti ama şimdi ciddi rekabet var, kar marjları oldukça düşük. ''Komşunun tavuğu komşuya kaz görünür'' hesabı yaparak gayrimenkul sektörüne girmelerini tavsiye etmeyiz.''
Ali Babacan''ın, imar mevzuatına el atılması açıklamasına da değinen Torun, ''İmar haklarıyla fazla oynanmaması gerekiyor. Yeni oluşturulan bölgelerde imar planları yeniden yapılabilir, ihtiyaç ne ise o yapılsın'' görüşünü bildirdi. TÜSİAD Başkanı Haluk Dinçer ise Türkiye''de imalat sanayinin ekonomideki payının azaldığını, TÜSİAD''ın bunu öteden beri işaret ettiğini söyledi.
Sektörde arz fazlasının oluşup oluşmayacağına yönelik soruya ise Torun, gelecekte bir talep yetersizliğinin söz konusu olabileceğini aktardı. Torun, en büyük sıkıntının arsa maliyetlerinin yüksek olmasından kaynaklandığını belirterek, bu durumun ucuz konut üretimini zorlaştırdığını kaydetti.
Sanayinin toplam milli gelirden aldığı payın düştüğünü ifade eden Babacan, bunun iyi bir trend olmadığını söylemişti. Babacan, sanayi yatırımlarından para kazanmaya başlamanın 5-6 seneden önce mümkün olmadığını buna karşılık AVM ya da bir lüks konut projesinin hemen tamamlanıp satılabildiğini ifade ederek konuyu örneklendirmişti.
Türkiye''nin dünyanın 10 büyük ekonomisi arasına girmesi için imalat sanayinin mevcut büyüklüğünden çok ileriye taşınması gerektiğini belirten Haluk Dinçer, ''Toplam faktör verimliliğini arttırmamız gerekir. Eğitim, teknoloji bileşenlerini verimlilik içerisinde daha yüksek noktaya taşımalıyız. İmalat sanayiyi ciddi şekilde dönüştürmemiz gerekir. Babacan''a katılıyoruz ve bu alandaki adımlarını bekliyoruz'' diye konuştu.