Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna yapacağı operasyon için geri sayım sürerken, Esed rejimine bağlı güçlerin Münbiç'in batı kırsalındaki Arimah bölgesine girmesi sahada denklemi yeniden değiştirdi. Askeri uzmanlara göre rejimin bu hamlesi, Türkiye ile ABD arasındaki yakınlaşmaya Rusya tarafından verilen 'beni denklemin dışına atamazsınız' yanıtının sahaya yansıması olarak değerlendirilebilir.
Esed rejimi güçlerinin Münbiç'in batı kırsalındaki Arimah beldesine girdiği haberi ajanslara düştüğü andan itibaren beraberinde yeni soruları da getirdi.
Esed güçlerinin bu hamlesi, rejimin terör örgütü YPG/PKK ile koordinasyon içerisinde askeri birliklerini hareket ettirdiği gerçeğini de bir kez aha gözler önüne serdi.
Fırat Kalkanı'nda da aynısı oldu
Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar, yenisafak.com'a yaptığı açıklamada, Türkiye'nin operasyonu öncesinde rejim güçlerinin bu adımının çok iyi analiz edilmesi gerektiğinin altını çizdi.
- Fırat Kalkanı operasyonu öncesinde de 'Esed'e bağlı güçlerin bölgeye gönderildiği' haberlerinin kasıtlı olarak yayıldığını hatırlatan Ağar, "Rejim bir bölgeye yerleşip TSK'nın ilerleme hattını kapatmak istemişti. Onun ardından TSK artık bölgede operasyon yapamaz" algısı oluşturulmak istenmişti. Ancak Afrin operasyonu başarıyla gerçekleştirildi" hatırlatmasında bulundu.
Sadece ABD ile koordine yetmez
Esed'e bağlı güçlerin Münbiç'in batısına yönelik adımının 'Türkiye'yi kısıtlamaya yönelik bir hareket' olarak niteleyen Ağar, şöyle devam etti:
"İçerisinde tuzaklar da olabilir. Türkiye'nin rejimle ve Rusya'yla karşı karşıya gelmesine neden olabilecek bir süreç başlayabilir.
Rejimin bu adımı, Türkiye'nin süreci sadece ABD ile değil Rusya ile de birlikte götürmesi gerektiğinini bir fotoğrafı bu.
Türkiye tüm bunlara rağmen hedefe varır
"Rejim Türkiye'ye elini kolunu sallayarak toprak bırakır mı? Açıkçası biraz zor" diyen Ağar, şunları kaydetti:
- "Ancak Türkiye bir harekat icra edecekse tüm bunlara rağmen Münbiç'i alır. Sahadaki fiili durumla masadaki diplomasinin de koordineli gitmesi çok büyük önem taşıyor. Vekaletler savaşında saha kimi zaman diplomasiden, masadan daha hızlı hareket edebiliyor.
Koşulların ve şartların çok iyi konuşulması son derece önemli. Olası bir barış için de bu sürecin koordinasyon içerisinde yürütülmesi çok değerli. Rusya beni denklemden dışarı atmayın diyor."