Savaşın eşiğindeki Rusya ile Ukrayna arasında arabulucu olmak isteyen Türkiye önemli bir eşiği geçti. Kremlin Rus lider Putin’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye davetini kabul ettiğini duyurdu. Putin’in ziyareti “Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi” toplantısı kapsamında ve Pekin Olimpiyatları’ndan sonra gerçekleşecek. Erdoğan, 3 Şubat’ta ise Ukrayna’ya giderek Devlet Başkanı Zelenskiy ile bir araya gelecek.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya ile Ukrayna arasındaki kriz ve çatışma ihtimaline karşı “Gerekirse Moskova’ya gider görüşürüm” diyerek bizzat arabuluculuk teklifi yapmıştı.
PUTİN MEMNUNİYETLE KABUL ETTİ
OLİMPİYATLARDAN SONRA
Orta Afrika Cumhuriyeti Dışişleri, Frankofoni ve Yurt Dışındaki Orta Afrikalılar Bakanı Sylvie Baipo Temon ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuya ilişkin soru üzerine Çavuşoğlu, Rusya ve Ukrayna arasındaki gerginliğe ilişkin son gelişmeleri hatırlattı. Türkiye’nin Rusya ve Ukrayna ile ikili temaslarının da bu süreçte yoğun gerçekleştiğini belirten Çavuşoğlu, şunları kaydetti:
MGK'DA GÜNDEM RUSYA-UKRAYNA KRİZİ
Gerilimin kimseye faydası yok
- Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Bildirisi’nde, Rusya ve Ukrayna arasında gerilimin artmasının hiç kimsenin menfaatine neticeler doğurmayacağına vurgu yapılarak, taraflara, sağduyu içinde tansiyonun düşürülmesi çağrısında bulunuldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılan MGK toplantısının ardından bildiri yayımlandı.
- Bildiride şunlar kaydedildi: “Rusya Federasyonu ve Ukrayna arasında artan gerginlik ele alınmış, gerilimin artmasının hiç kimsenin menfaatine neticeler doğurmayacağına dikkat çekilerek, tüm taraflara sağduyu içinde tansiyonun düşürülmesi çağrısında bulunulmuştur. Güney Kafkasya’da barış ve istikrarı güçlendirmek amacıyla kurulan mekanizmaların ve sarf edilen gayretlerin Türkiye ve Ermenistan başta olmak üzere, tarafların yapıcı ve samimi çabalarıyla ilerletilmesine atfedilen önem vurgulanmıştır. Uluslararası hukuku pervasızca ihlal eden ve çarpıtan, antlaşmalar hilafına adaları silahlandırmayı ısrarla sürdüren Yunanistan, diyalog ve iş birliği çağrılarımıza samimiyetle karşılık vermeye davet edilmiş, Ege ve Akdeniz’deki meşru hak ve menfaatlerimizin korunması hususundaki kararlılığımız tekraren hatırlatılmıştır.”
Türkçe bir beka meselesi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkçemizi korumanın bir beka meselesi olduğunu söyledi. Yunus Emre Yılı Görsel ve İşitsel Medyada Doğru Türkçe Kullanımı Ödül Töreni’nde konuşan Erdoğan, sosyal medyada kullanılan dilin Türkçe için tam bir felaket habercisi olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında “Türkçemizi korumak, geliştirmek ve zenginleştirmek için verdiğimiz mücadele, esasında bir milli mücadeledir, bir beka meselesidir” ifadelerini kullandı.