40 bin silah alımı için davet edilen 4 yabancı tabanca üreticisinden ikisinin ihaleye katılamaması, ikisinin de testleri geçemeyerek elenmesi Polis Teşkilatı'nı zora soktu.
Emniyet Genel Müdürlüğü'nün tabanca alım ihalesi çıkmaza girdi. 40 bin silah alımı için davet edilen 4 yabancı tabanca üreticisinden ikisi ihaleye katılamadı, ikisi de testleri geçemeyerek elendi.
MKE yapımı fişeklerin kalitesizliğinden silahların dayanıklılık testini geçemediği öne sürülürken, 2 ay sonra mezun olacak 10 bin polis için Emniyet'in depolarında Kırıkkale marka silah dahi bulunmuyor. Emniyet Genel Müdürlüğü 22 Mart 2001'de yabancı silah üreticilerinden, davetiye usulü ile 40 bin silah alımı ihalesi açtı. İhaleye Alman Sig Sauer, Belçikalı Browning (14'lü), İtalyan Baretta ve Cek CZ davet edildi. Sig Sauer lisansı yetişmediğinden, Browning de kapasitesi yeterli olmadığından teklif vermedi.
İhaleye Baretta ve CZ katıldı. İhaleye katılan silahlar Emniyet Genel Müdürlüğü'nde teste tâbi tutuldu. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün ihale şartnamesine göre 10 bin mermi atışında 20 hatayı aşan silahlar dayanıklılık testini geçememiş kabul ediliyor. CZ 6 bin 900 mermi atışında 20 hatayı geçerek, Baretta da 4 bin civarında 20 hatayı geçerek ihaleden elendi.
Yabancı silah üretcisi firmaların da dayanıklılık testini geçememesiyle Emniyet'in silah ithalatı tam bir çıkmaza girdi. Daha önce yerli firmalar silah alım ihalesine davet edilmiş ancak, silahlardan kaynaklanan sorunlardan dolayı yerli firmalar dayanıklılık tesnini geçememişti. Emniyet Genel Müdürlüğü, 2 ay sonra mezun olacak 10 bin polis için acilen silah alımı yapması gerekiyor. Bu da yeni bir ihale, prosedür ve zaman gerektiriyor. Emniyet'in depolarında ise Kırıkkale marka silah dahi bulunmuyor.