Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, PKK'nın silah bırakma sözüne karşılık buna göre hareket ettiklerini, ancak Çözüm Sürecinin istismar edildiğini söyledi. Arınç, "PKK'lılar ellerinde silahla karakolun önünden geçip el sallıyor, asker müdahale etmiyordu. Biz terörün sonlansın diye, siyasi müzakerelerden sonuç almak için sabrettik" dedi.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, katıldığı bir televizyon programında gündemi değerlendirdi. Arınç'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
Zor olumsuz bir sorudan başladınız ama gündemde bu var maalesef. Maalesef PKK'nın saldırıları acımasızca devam ediyor kalleşçe pusular kurmak suretiyle... Yüksek yoğunluklu bir çatışma. Çözüm sürecinde en iyi noktaya gelmek için çabaladık. Süreç içerisinde de örgüt ve örgüt bileşenlerinin cana mala insana yönelik karakollara saldırmayan mayın döşeyerek askere polise pusu kurmayan bir süreç geçirdik.
Kamu güvenliği esas olacak, süreç buna göre ilerleyecek. Son günlerde Zergele ismindeki bir yere yapılan operasyonda sivillerin hedef alındığı söylendi. Bu PKK'nın ve onun propagandasını yapan unsurların alçakça bir yalanıdır. Operasyonlarda insani amacı her zaman gözetiyoruz. Masum insanlara ve sivillere yönelik operasyon yapılmadı.
PKK'ya "Niye bu katliamları yapıyorsun?" diyemiyorlar.
Çözüm Süreci'nin Türkiye için olmazsa olmaz bir sonuç olduğuna inanıyoruz. Bu bize siyaseten kaybettirebilir. 2015'te 9 puanımız gitti. Ben yöre halkını en çok bilen insanlardanım. Eğer barajı aşamasalardı biz barajı aşamadık yansın bu Türkiye diyeceklerdi. Bu baskılardan sonra iki propaganda çıktı. Bazı yerlere gittiler, "Barajı aşamazsak her yeri yakarız" dediler. Bazı yerlerde de "Barajı aşarsak Çözüm Süreci'ne daha hızlı devam ederiz" dediler.
Biz üzerimize düşeni yaptık, onlar tatmin olmadı.
Onlar ateş etmedikçe biz operasyon yapmıyorduk. PKK'lılar ellerinde silahla karakolun önünden geçip el sallıyor, asker müdahale etmiyordu. Halkın tepkisi oluyordu ama biz sadece terör hortlamasın, siyasi müzakerelerden sonuç çıksın diye bir sabrettik. Meğerse onlar alay ediyorlarmış. Artık böyle değil. Artık 5 kuruşa simit devri bitti. Böyle olmayacak.
Bunların hepsi propagandaya yönelik. HDP'nin hayat bulması her zaman partisinin kapatılmasına bağlıdır. Şuan da bile aynı doğrultuda 2-3 partileri vardır.
Siyasi partilerin yöneticileri bireysel olarak suç işleyenler varsa mevcut kanunlara göre yargılanabilir.
"Sus be kadın" demedim. Hükümet adına konuşma yaptım. Sonra Osman Baydemir konuştu, Osman Baydemir tamamen duygusal bir konuşma yaptı. Orada gerilla diyerek, onları da kutsayan bir konuşma yaptı. Ben de söz aldım. Bana iki polisin hesabını verin dedim. Bunu deyince hareketlendiler. Demek ki tam damarlarına basmamışım. Bu hanımefendiyle bu zamana kadar hiç tartışmamız olmadı. "Hanımefendi sus" dedim. Tekrar devam etti. O zaman da "Bir kadın olarak sus" dedim. Bir kadın olarak sus, kadınlar konuşamaz anlamında değil. Hepsi konuştu Şafak Pavey'e gitti. Şafak Pavey, "Ben bunda bir hakaret kastı görmüyorum" dedi. Bir kadın olarak sus dememin sebebi şudur, kadınlar şefkatlidir, kadınlar hürmetlidir. Hadi öbür erkekler bağırıyor da, sen de bir kadın olarak sus dedim. Bunlar benim sorumun cevapsız kalması için, bir kadına hakaret etti diye ortalığı karıştırdılar. Hiç önemli değil, bir sinek vızıltısı kadar önemli değil.
"Sus be kadın" deseydim özür dilerdim.
Cumhurbaşkanımızla AK Parti arasındaki ilişkilerin, Cumhurbaşkanımızla Başbakanımız arasındaki ilişkilerin çok özel olduğunu herkes biliyor. Partiler arasında koalisyon hükümeti kurulur. Biz de üç partiyi ziyaret ettikten sonra, Cumhuriyet Halk Partisi ile görüşme yapıyoruz. Sonra Genel Başkanımız Sayın Kılıçdaroğlu ile değerlendirme görüşmesi yapacak, olmazsa MHP ile de bir görüşme yapılacak yine olmazsa emanet teslim edilecek.
CHP ile görüşmeler çok medeni olarak ilerliyor. Her iki partinin de kayıpları olabilir ama önemli olan ülkeyi hükümetsiz bırakmamaktır.
Cumhurbaşkanımızın söylediği çok farklı değil. Normal süreci söylüyor. Eğer partiler arasında normal bir hükümet kurulamazsa seçime gidilsin diyor. CHP ile MHP ile görüşmeler yapılmasın demiyor ama sürecin sonunda somut bir netice olmasını istiyor.
Benim tercihim güçlü bir koalisyon hükümeti kurulması.
Benim yıllardan beri Bahçeli ile ilgili tatmin olduğum şey, kilitleri açıcı, çözüm bulabilecek sorun çıkarmadan demokratik bir tavır içinde meseleyi çözmek gibi bir başarının sahibidir. Bana ihtiyaç var dediği anda ülkeyi hükümetsiz bırakmak istemeyebilir. Sayın Bahçeli bu sözlerimden dolayı kızmasın, kendi kanaatimi ifade ediyorum. CHP ile olmazsa rotamızı hemen MHP'ye çeviririz ve koalisyon kurabiliriz diye düşünüyorum
Çözüm Süreci o partilere antipatik geliyorsa, başka bir isim koyabiliriz. Koymamız da gerekir.