|

Petkim ihalesinde Ermeni vetosu

Özelleştirme İdaresi, Petkim'e en yüksek teklifi veren ve ortakları arasında Ermeni diasporasından isimlerinin bulunduğu iddia edilen TransCentral-Asia Grubu'nu devre dışı bıraktı

00:00 - 17/10/2007 Çarşamba
Güncelleme: 01:13 - 17/10/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
Petkim ihalesinde Ermeni vetosu
Petkim ihalesinde Ermeni vetosu

Amerika ile Türkiye arasında yaşanan Ermeni Tasarısı gerilimi, ekonomik ilişkilere de yansımaya başladı. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Petkim'e en yüksek teklifi veren ve ortakları arasında Ermeni diasporasının önde gelen isimlerinin de bulunduğu iddia edilen TransCentral-Asia Grubu'nu devre dışı bıraktı. Petkim'in özelleştirmesi ihalesinde, İhale Komisyonu, ikinci en yüksek teklifi veren Socar-Turcas-Injaz Ortak Girişim Grubunun teklifini Rekabet Kuruluna sunma kararı aldı. Bu arada Turcas-Socar'ın da 2.04 milyar dolarlık teklifini en yüksek teklif olan 2.05 milyar dolara çıkarmayı kabul ettiği belirtildi.

GEREKÇE AÇIKLANMADI

ÖİB'den karara ilişkin her hangi bir gerekçe açıklanmazken, kararda Amerikan Parlamentosu Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu'nda kabul edilen Ermeni Tasarısı'na yönelik tepkilerin etkili olduğunu öne sürüldü. ÖİB'e, ihaleyi kazanan konsorsiyumun ortaklarıyla ilgili, Dışişleri ve MİT'ten bilgi ve belgeler geldiği ve ortaklarla ilgili istihbarat raporlarının, nihai kararı verecek olan Özelleştirme Yüksek Kurulu'na (ÖYK) sunulduğu iddia edildi. ÖİB'in, ihaleyi kazanan firmada Ermeni diasporasının da yer alması nedeniyle, ikinci en yüksek teklifi veren konsorsiyumla ilgili hazırlık yaptığı ve bu doğrultuda karar verdiği ileri sürüldü.

'KARAR YORUMA AÇIK'

ÖİB basın sözcülüğünün, "Firmanın Ermeni diasporasıyla ilişkisinin olmasının bu kararda etkili olup olmadığı" şeklindeki sorumuza verdiği "Sizin yorumunuza kalmış" cevabı ise iddiaları destekler nitelikteydi. Basın sözcülüğünden yapılan açıklamada, "Komisyonun takdiri. Komisyon, ihaleyi her zaman en yüksek teklifi veren firmaya verecek diye bir şart yok. Bazen çeşitli şatlar göz önünde bulundurarak ikinci firmaya da verilebilir" denildi. İhaleyi kazanan TransCentralAsia yetkilileri, ihale sonrası sorular üzerine ortaklıkta Kazak hisselerinin ağırlıkta olduğunu belirtirken, detaylı bilgi vermekten kaçınmıştı.

Sevinçleri kısa sürdü

PETKİM ihalesini kazanan TransCentral-Asia konsorsiyumu, Kazak Caspi Neft ve Group Euroasia ile Rus Troica Dialog firmalarından oluşuyor. Grupta yer alan Troica firması Ermeni diasprosanın en büyük finans kaynağı olarak gösteriliyor. Firmanın hisselerinin yüzde 65'i de Ruben Vardanyan'a ait bulunuyor. Vardanyan, Ermenistan Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Gagik Vardanyan'ın yakın akrabası. Ruben Vardanyan, aynı zamanda sözde soykırımı tanıtmak için çalışan Armenian 2020 Organization'un yöneticisi.

İhaleyi 10 milyon dolar farkla kazanmıştı

Petkim'in özelleştirilmesinde, 5 Temmuz'da yapılan Nihai Pazarlık görüşmelerinde en yüksek teklifi 2 milyar 50 milyon dolar ile TransCentralAsia Ortak Girişim Grubu vermişti. Toplam 5 grupla geçilen açık artırmanın 9. turunda TransCentralAsia OGG teklifini 2 milyar 20 milyon dolar olarak açıklarken, Socar&Turcas-Injaz OGG önce mola istemiş ardından 2 milyar 40 milyon dolarlık rakam bildirmişti. 10. turda ise TransCentralAsia OGG teklifini 2 milyar 50 milyon dolara yükseltirken, Socar&Turcas-Injaz OGG ihaleden çekilmişti.


17 yıl önce