|

Patronlara şok dalgası

FETÖ’nün finans ayağına yönelik dev operasyonda çoğu TUSKON üyesi 187 işadamı hakkında yakalama kararı çıktı. Paralel örgüte ‘himmet’ göndermeye devam eden ünlü patronların mallarına el konuldu. Listenin tepesinde TUSKON Başkanı Rızanur Meral var. Kayıplara karışan Meral, 17 Aralık darbe girişimi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı “Yakında kimlerin inine girilecek, göreceğiz” diyerek tehdit etmişti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/08/2016 جمعہ
Güncelleme: 11:27 - 20/08/2016 ہفتہ
Yeni Şafak

Fethullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) yönelik operasyon dalgası iş dünyasının ünlü isimlerine uzandı. FETÖ'ye himmet/haraç vermeye devam ettiği tespit edilen patronlardan 187'i hakkında yakalama kararı verildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili İsmail Uçar'ın talebiyle 18 ilde 204 adrese baskınlar yapıldı. İlk etapta 65 isim gözaltına alındı. Bunların birçoğu, FETÖ'ye destek veren patronların oluşturduğu TUSKON'un üyesi. Hükümete yönelik 17-25 Aralık darbe girişiminin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı açıkça tehdit eden TUSKON Başkanı Rızanur Meral ise ortalıkta görünmedi. Meral'in bir süre önce yurtdışına kaçtığı tespit edilmişti.



HİMMET DEVAM ETMİŞ


Operasyon kapsamında Aydınlı Grup, Eroğlu Holding ve Güllüoğlu Baklavaları'nın yönetim merkezlerinde geniş çaplı aramalar yapıldı. Şirketlerde bazı gizli kasalara ve delil niteliğindeki birçok belgeye el konuldu. Şüphelilere yöneltilen suçlama ise 'terör örgütünün finansmanı', 'terör örgütüne üye olmak' ve 'terör örgütü kurmak ve yönetmek.' Patronlara yönelik gözaltı dalgasının arka planında FETÖ'ye aktarılan himmet/haraç paralarının bulunduğu öğrenildi. Edinilen bilgiye göre Aydınlı Grup, Eroğlu Holding ve Güllüoğlu Baklavaları'nın da aralarında bulunduğu çok sayıda şirket, FETÖ'ye para transferini 17 Aralık sonrasında da sürdürdü. FETÖ, 17-25 Aralık'ta emniyet ve yargıdaki yapılanması ile devleti hedef almış, sonrasında kamuoyu önünde deşifre olmuştu.



MALLARINA EL KONULDU

Arama yapılan tüm şirket ve işadamlarının TUSKON bağlantıları tespit edildi. Şirketlerin TUSKON tarafından korunduğu, ihalelerde önlerinin açıldığı ve vergi borçlarının ertelenmesinde aracılık yaptığı belirlendi. Bu şirketlerin, FETÖ'ye aktarılan para desteğinin 'ana gövdesini' oluşturduğu, bu nedenle holding patronlarıyla birlikte, sorumlu tüm yöneticilerin gözaltına alındığı bildirildi. 187 şüphelinin tamamının tüm mal varlığına el konuldu.



  1. 1000 polis18 şehir 204 adres
  2. İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri gözaltı işlemlerini uygulamak üzere dün sabah erken saatlerden itibaren harekete geçti. 18 ilde 204 adres, mahkeme kararıyla didik didik arandı. Bin polisin katıldığı geniş çaplı operasyonda 65 şüpheli gözaltına alındı.

Onlar da gözaltında








Mallarına el konulan ve gözaltına alınan işadamlarının sorgusu sürüyor. Ünlü patronlar arasında Eroğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Eroğlu, Baklavacı Güllüoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Güllü ve Faruk Güllüoğlu Baklavaları'nın sahibi Faruk Güllü de bulunuyor.



Şifreler geçen yılki baskından






Patronlara operasyon, geçtiğimiz yıl polisin el koyduğu belgelerin çözülmesi üzerine başladı. Elde edilen bilgiye göre, 2015 yılı ekim ayında İstanbul polisi, TUSKON'a bağlı FİADER'e yaptığı operasyonda örgütün çok sayıda gizli kasasına el koydu. Açılan kasalarda TUSKON'un destek verdiği şirketler, kimlerle irtibat kurduğu ve örgüt içi faaliyet raporları bulundu. FETÖ'ye yönelik ikinci himmet operasyonunda ele geçirilen kasalardan çok sayıda belge, doküman ve CD'ler de çıktı. Eldeki verilerin çözülmesi ve birçok şirketin FETÖ'ye hâlâ para akıttığının belirlenmesi üzerine dün operasyon düğmesine basıldı. Sözkonusu kasalardan, TUSKON üzerinden gerçekleşen tüm himmet transferlerinin de deşifre edildiği kaydedildi.



GELDiK YOKTUN





Gözaltı listesinin başında yurtdışına firar eden TUSKON Başkanı Rızanur Meral bulunuyor. FETÖ'nün, hükümeti devirmeye yönelik 17-25 Aralık darbe girişimi sonrası Meral, 1 Mart 2014'te TUSKON Genel Kurulu'nda konuşmuş ve bir şova imza atmıştı. O dönem başbakan olan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı hedef alan Meral, kendisini dinleyen kalabalık işadamı grubuna şöyle seslenmişti: “Oylarınızla yönetime gelenlerin sizleri haşhaşilikle, ur, virüs, kandan beslenen vampirler olmakla suçlamaları çok ağırınıza gidiyor, biliyorum. Ama sokakta, otobüste, kahvede, medyada duyup gördüklerimize göre şuna inanıyorum ki, yakın gelecekte kimlerin inlerde yaşadığını, kimlerin saklanacak in arayacağını, kimlerin müsvedde, kimlerin asıl olduğunu herkes görecek..."






  1. Birçoğu TUSKON'dan
  2. 1 Mart 2014'teki TUSKON Genel Kurulu toplantısında patronlar, Rızanur Meral'in ihanet sözlerini coşkuyla desteklemişti.

AYAKTA ALKIŞLADILAR


TUSKON Başkanı Meral, canlı yayında kürsüden Erdoğan'ı tehdit ederken bir alkış tufanı kopmuş ve salonda bulunan işadamlarının hepsi de ayağa kalkıp gövde gösterisi yapmıştı.



YURTDIŞINA KAÇTI


O salonda bulunan işadamlarından bir kısmı, dün gözaltına alınanlar arasında. Tehdit konuşmasını ayakta alkışlayan patronlar yakalanırken, o sözleri söyleyen Meral ise kayıplara karıştı. Bir süre önce yurtdışına kaçan ve 'kainat imamı' Fetullah Gülen'in yanına gittiği tahmin edilen Meral'in adı, listenin başında ilk sırada bulunuyor.



Gülen'den plaketi var





İş dünyasına yönelik FETÖ soruşturmasında gözaltı listesindeki 187 isimden biri, Aydınlı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Kavurmacı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın damadı olan ünlü işadamı, şirketin kurucusu babası Mustafa Şevki Kavurmacı ile birlikte gözaltına alındı.







Ömer Faruk Kavurmacı'nın evinde yapılan aramalarda FETÖ'ye ait kitaplar bulundu. Ayrıca FETÖ lideri Fetullah Gülen'in Osmanlıca elyazısıyla hazırlanmış ve Kavurmacı'ya gönderilmiş plaket ele geçirildi.



Ayrıldım demişti





İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, damadı Aydınlı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Kavurmacı'nın gözaltına alınmasıyla ilgili açıklama yaptı. Sosyal medya hesabındaki mesajında Topbaş, “FETÖ operasyonunda damadım Ömer F. Kavurmacı gözaltına alındı. 17/25 Aralık'tan sonra damadım bu ihanet şebekesi ile yollarını ayırdığını beyan etti. Yargı süreci elbette gerçeği ortaya çıkaracaktır. Eğer damadım beyanının aksine davranmışsa hak ettiği cezayı çekecektir. 'Kızım Fatıma dahi olsa elini keserim' diyen bir Peygamber'in ümmetiyiz" dedi. Topbaş, 'Cumhurbaşkan Erdoğan ile 42 yıldır omuz omuza yürüyen biri olarak' tavrının net olduğunu ifade etti. Gezi olayları, 17-25 Aralık darbe girişimi ve 15 Temmuz kanlı kalkışması sırasında hep ABD'de bulunduğu iddialarına ise şu cevabı verdi: “Gezi ve 17/25 Aralık süreçlerinde yurtdışında değildim, İstanbul'daydım. 15 Temmuz'da BM toplantısı için New York'ta bulunuyordum. Aylar önce planlanan BM toplantısına Sayın Cumhurbaşkanımızın bilgisi dahilinde katıldım. ABD'den uçuşlar iptal edildiği için İstanbul'a gecikmeli dönebildim."



Kayyum atandı





FETÖ'ye finansal yardım suçundan birçok yöneticisinin tutuklandığı Boydak Holding, tamamıyla kayyuma geçti. TUSKON üyesi şirketin yöneticileri, daha önce FETÖ soruşturmaları çerçevesinde birçok kez gözaltına alınmış ve sorgulanmıştı. 15 Temmuz'daki darbe girişimi sonrasında Boydak Holding'in yöneticilerinden Şükrü Boydak, İlyas Boydak ve Bekir Boydak tutuklanmış, bu tarihten aylar önce de Memduh Boydak ile Aliye Boydak cezaevine gönderilmişti. Aile üyelerinden Hacı Boydak ise 5 Ağustos'ta savcının serbest bırakılmaya itirazı üzerine yeniden yakalanarak tutuklanmış ve Boydak ailesinden cezaevinde bulunanların sayısı 6'ya yükselmişti. Dün mahkemenin aldığı flaş karar sonrası Boydak Holding'e 5 kişilik kayyum heyeti atandı. Heyet, yönetim kurulu üyelerinin tüm yetkilerine sahip olacak. Merkezi Kayseri'de bulunan holding, İstikbal, Bellona ve Mondi gibi ünlü markaları içinde bulunduruyor. Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşu arasında gösterilen grupta yaklaşık 14 bin kişi çalışıyor.



Düzeltme


19 Ağustos 2016 tarihinde gazetemizde yayınlanan 'Patronlara şok dalga' haberinde, gözaltına alınan işadamı Fatih Kolcuoğlu sehven 'Adanalı Hasan Kolcuoğlu' restoran zincirinin ortağı olarak yazılmıştır. FETÖ operasyonları kapsamında gözaltına alınan işadamı Fatih Kolcuoğlu'nun, 'Adanalı Hasan Kolcuoğlu' restoranları ile ortaklığı olmadığı anlaşılmıştır. Sehven yapılan hatadan dolayı 'Adanalı Hasan Kolcuoğlu' restoran sahiplerinden, çalışanlarından ve okuyucularımızdan özür dileriz.


#TUSKON
#Rızanur Meral
#FETÖ
8 سال واپس