Paralelin çöküş yılı

Yeni Şafak
Osman Özgan
04:0020/07/2015, Pazartesi
G: 20/07/2015, Pazartesi
Yeni Şafak

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu'nun konuşup konuşmayacağı tartışmalarının gölgesinde başlayan 2014-2015 adli sezonuna paralel hakim ve savcılar hakkındaki soruşturmalar damga vurdu. 12 Ekim'de Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nda (HSYK) yapılan seçimlerin ardından paralel yargı üzerindeki koruma zırhının ortadan kalkmasıyla birçok skandal da deşifre oldu.

Onlarca yıldır devleti bir ağ gibi saran paralel yapının birçok soruşturmayı kumpasa çevirdiği, bazı soruşturmaları da sümenaltı etmek istedikleri günyüzüne çıktı. HSYK, paralel yapının çıkarları doğrultusunda hareket eden başta 17/25 Aralık darbe girişimine imza atan yargı üyeleri başta olmak üzere önemli davalara bakan birçok isim hakkında inceleme, soruşturma ve meslekten ihraç gibi çeşitli yaptırımlar uyguladı. İşte HSYK'nın Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyeleriyle fikir ve eylem birliği içerisinde hareket eden paralel hakim-savcılara ilişkin son bir yıla damgasını vuran icraatları...



Yanlarına kalmadı






HSYK, Bayır Bucak Türkmenleri'ne giden MİT'e ait yardım TIR'larını, Türkiye'yi uluslararası platformda 'teröre destek veren ülke' konumuna düşürmek için durduran savcılar ile askerler için de önemli bir adım attı. HSYK, skandala imza atan dönemin Adana Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık, Başsavcıvekili Ahmet Karaca, Cumhuriyet Savcıları Aziz Takçı ve Özcan Şişman ve dönemin Kırıkhan Başsavcısı Yaşar Kavalcıoğlu ile dönemin Adana İl Jandarma Komutanı Albay Özkan Çokay, Ceyhan İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Erdal Yılmaz, Kırıkhan İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Kubilay Ayvaz hakkında yargılama izni verdi. HSYK 2. Dairesi, sözkonusu savcılarla ilgili müfettişin ihraç istemli talebini, son savunmalarının alınmasının ardından karara bağlayacak.



17/25 aktörleri


Paralel vesayetten kurtulan HSYK'nın ilk icraatı, 17/25 Aralık darbe girişimlerine imza atan savcılar Zekeriya Öz, Muammer Akkaş, Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç'e yönelik oldu. HSYK, savcılar hakkındaki dosyayı raftan indirerek, bu isimlere soruşturma izni verdi. Daha sonra ise bunlara 'yargı erkinin nüfuz ve itibarına zarar verebilecekleri' gerekçesiyle görevden uzaklaştırıldı. Son olarak Öz, Akkaş, Kara ve Yüzgeç'in 'bir daha mesleğe alınmamak üzere görevlerine son verilmesine' karar verildi. Ardından bu isimlerin arasına hiçbir delil incelemesi yapmadan, mühürlü torbaların ağzını açmaksızın işadamlarının mal varlıklarına el koyma kararı veren Hakim Süleyman Karaçöl de eklendi. Kara ve Akkaş 'görevi kötüye kullanma' suçundan, Süleyman Karaçöl ise 'görevi ihmal' suçundan yargılanacak.



KPSS'nin hesabı soruluyor


HSYK, sınav sorularının paralel örgüt tarafından çalındığını en net şekilde ortaya koyan KPSS sınavlarıyla ilgili dosyaya da el attı. Sözkonusu soru hırsızlığı ile ilgili soruşturmayı yıllardır sümenaltı eden Savcı Şadan Sakınan hakkındaki iddialar inceleniyor. Dosyaya ilişkin delilleri de kararttığı belirtilen Sakınan hakkında ayrıca 'mal beyanında tespit edilemeyen artış' belirlendiği gerekçesiyle soruşturma bulunuyor.



Telekulakçılara Devlet SELAM'ı


HSYK, adli yılın bitimine az bir süre kala son adımı ise sözde 'Selam-Tevhid Kudüs Ordusu Terör Örgütü' soruşturması sırasında aralarında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yakın çevresinin ve siyasetçi, bürokrat, gazetecilerin de bulunduğu 1348 kişinin usûlsüz bir şekilde dinlenmesinde imzası bulunan hakim ve savcılara yönelik attı. Bu kapsamında 54 hakim-savcı hakkında soruşturma başlatılırken, bunlardan 49'u 'yargı erkinin nüfuz ve itibarına zarar vereceği' gerekçesiyle açığa alındı.



BÜTÜN DİNLEMELER MERCEK ALTINDA


HSYK, eski özel yetkili mahkemelerin (ÖYM) verdiği tüm dinleme kararlarını da masaya yatırdı. Bu kapsamda müfettişler, 2010 Ocak ayından ÖYM'lerin kaldırıldığı Mart 2013'e kadar 1 milyon 216 bin 313 dinleme kararını inceliyor. Bu kararların 300 bin 951'i İstanbul, 300 bini Ankara, 243 bin 909'u Adana, 170 bin 200'ü İzmir, 64 bin 218'i Van, 46 bin 975'i Malatya, 32 bin 500'ü Diyarbakır, 19 bin 496'sı Antalya, 17 bin 845'i Erzurum, 13 bin 274'ü Bursa, 6 bin 945'i Samsun'daki mahkemelerce verildiği tespit edilmişti.



Adli tatil başladı


Yargıda toplu izin kullanımı anlamına gelen adli tatil bugün başladı. Adli tatil boyunca adliyelerde görev yapacak nöbetçi mahkemeler, tutuklusu olan ve acil nitelik taşıyan davaları görüşecek. Diğer davalara ise yeni adli yıla kadar ara verilecek. Yüksek yargı organları Danıştay, Yargıtay, Askeri Yargıtay ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesinde de nöbetçi heyetler görev yapacak. Anayasa Mahkemesi ise adli tatil kapsamına girmiyor. Adli tatil 31 Ağustos 2015'te sona erecek.



Kopyacıdan hakim olmaz


HSYK, paralel yapının yargıda çeşitlilik sağlamak ve yargıya personel takviyesi için avukatlara tanınan sınav hakkını suistimal ederek soruları ele geçirdiği 2012 hakimlik sınavıyla ilgili de önemli bir karar aldı. Müfettişlerin talebi üzerine kopya çektikleri tespit edilen 37 hakim ve savcının mesleğe kabul kararını kaldırdı. Bu kararla birlikte soru hırsızlığıyla hakim ve savcı olan çete mensupları 'şimdilik' aday hakim seviyesine indirildi.



HSYK çetenin peşinde


HSYK, taraflı ve delilsiz dava açıp yüzlerce kişiyi mağdur eden paralel yargıya yönelik de önemli bir adım atarak inceleme başlattı. HSYK müfettişleri devlet yargısına alternatif bir yargı mekanizması olup olmadığını araştırıyor. Yakın tarihin önemli soruşturma ve davaları arasında yeralan Ergenekon, Balyoz ve Askeri Casusluk dosyalarını başlatan ve yargılamayı yapan isimlerle ilgili soruşturma sürüyor.



KOZMİK İNCELEME


HSYK'nın diğer önemli adımı ise Kozmik Oda soruşturmasını başlatan Savcı Mustafa Bilgili ile arama kararını veren Yargıtay üyesi Hakim Kadir Kayan'ın da aralarında bulunduğu isimler hakkında inceleme izni vermesi oldu. Kozmik Oda soruşturması, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a suikast iddiasıyla başlatılıp Seferberlik Tetkik Kurulu Bölge Başkanlığı'na girilerek devlet sırrı niteliğindeki bazı bilgilerin deşifre olmasına yol açan bir dizi kumpasa sahne olmuştu. Arınç'a suikast soruşturması takipsizlikle sonuçlandı.



Kamikazeler şimdi hapiste


İstanbul merkezli paralel yapı operasyonları kapsamında tutuklanan 63 şüpheliye usûlsüz olarak tahliye yolu açan hakimler Metin Özçelik ve Mustafa Başer de HSYK tarafından açığa alındı. İmza attıkları hukuksuz kararlarla günlerce algı operasyonu yürütülmesine neden olan her iki isim daha sonra paralel yapı operasyonu kapsamında tutuklanan şüphelilerle 'fikir ve eylem birlikteliği' içerisinde oldukları gerekçesiyle tutuklandı.





#mit tırları
#telekulakçılar
#kamikaze hakimler
#Metin Feyzioğlu