|

Paralelden arınma yasası

Yüksek yargıda devrim niteliğinde düzenlemeler içeren tasarının yasalaşmasıyla, Yargıtay ve Danıştay’a sızmış paralel örgüt mensuplarına balyoz inecek. HSYK, ismi paralel yapıyla anılan ya da son dönemde bu kişilerle birlikte hareket eden ‘sosyal demokrat’ları da yeniden üye yapmayacak. O ünlü '2011 ekibi'nin tasfiyesi çok yakın.

Yeni Şafak ve
04:00 - 20/06/2016 Pazartesi
Güncelleme: 00:51 - 20/06/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Yüksek yargıya kapsamlı bir düzenleme getirecek olan yasa tasarısı TBMM Adalet Komisyonu'ndan geçti. Adalet Bakanlığı'nın hazırladığı ve Yargıtay ile Danıştay'ı yeniden yapılandıran tasarının bu hafta Meclis Genel Kurulu'na gelmesi bekleniyor. Tasarının yasalaşmasıyla mevcut üyelerin üyelikleri düşecek. Başkan, başkan vekili, daire başkanı, başsavcı ve başsavcıvekili olanların görevi ise devam edecek.



236 KİŞİ KURUM DIŞINA

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyeliği düşen isimler arasından Yargıtay ve Danıştay'a üye seçecek. Kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 5 gün içerisinde yüksek yargı kurumlarının yeni üyelerini belirleyecek olan HSYK ise taslak çalışmalara başladı.



Tasarı, Yargıtay'ın 516 olan kadro sayısını 300'e, Danıştay'ın 196 olan kadro sayısını ise 116'ya düşürülmesini öngörüyor. Boş üyelikler nedeniyle Yargıtay'da şu an 476, Danıştay'da ise 176 üye bulunuyor. Bu durumda Yargıtay'dan 176, Danıştay'dan ise 60 civarı isim yeniden üye olamayacak. Bu kişiler HSYK tarafından adli ve idari yargıda sınıf ve derecelerine uygun bir göreve atanacak. Bu kişilerin başında ise paralel yapıyla ilişkili üyeler geliyor.



ORAYA SIZMIŞ 190 YARGIÇ VAR

Yargı kaynakları, Yargıtay'da 140, Danıştay'da 50 civarı ismin paralel yapı ile ilişkili olduğunu belirtiyor. Ancak mevcut üye sayısını, tasarıyla belirlenen kadro sayısına düşürmek için paralel üyeleri göndermek yeterli olmuyor. Bu nedenle 2014'teki HSYK seçimlerinden bu yana paralel üyelerle birlikte hareket eden isimler de yeniden seçilemeyecek. Yani FETÖ üyesi olmayıp bu örgütle birlikte hareket edenler de gönderilecek. Yargıtay'da 40, Danıştay'da ise 10 civarı ismin bu tanıma uyduğu iddia ediliyor. Bu kişilerin, 'sosyal demokrat' olarak bilinen üyelerden oluşacağı da iddialar arasında. Özellikle daire başkanlık seçimlerini tıkamak ve Yargıda Birlik Derneği (YBD) adaylarının seçilmemesi için bazı adayların paralel yapıya yakın üyelerle ittifak kurduğu konuşuluyordu.



  1. 2011 ekibi
  2. Yargıtay ve Danıştay'daki tüm üyeliklerin düşmesinin ardından bu kurumlara yeniden atanmayacak olan yargıçların büyük oranda '2011 ekibi' olduğu öğrenildi. Paralel yapının yargıda etkin olduğu 2011 yılında Yargıtay'a seçilen 160, Danıştay'a seçilen 51 üyenin büyük çoğunluğunun örgütle ilişkili isimler olduğu belirtiliyordu. Böylece Yargıda Birlik Derneği'nin geçtiğimiz HSYK seçimlerinde elde ettiği zaferin ardından yüksek yargıdaki etkinliği kırılan paralel yapı, Yargıtay ve Danıştay'dan da tamamen temizlenmiş olacak.




#HSYK
#Yargıtay
#Danıştay
8 yıl önce