|

Para transferleri iddianamede

2010 KPSS’deki kopya skandalıyla ilgili ikinci iddianamede FETÖ’ye ait dernekten soruları dağıtan firari M. Hanefi Sözen’le irtibatlı bin 970 kişinin para transferleri de yer aldı. Toplanan paraların son aşamada yurtdışındaki 'Gülenist' kuruluşlara aktarıldığı belirtildi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/04/2016 dimanche
Güncelleme: 21:30 - 16/04/2016 samedi
Yeni Şafak

2010 KPSS'de Eğitim Bilimleri alanında 100 ve üzeri soruya doğru yanıt veren 3 bin 227 adayla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında 230 şüphelinin yargılanmasına Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edilirken, ikinci iddianame de hazırlandı. Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçları Soruşturma Bürosu savcısı Yücel Erkman tarafından düzenlenen iddianamede 51 şüpheliye, “Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyesi olmak, resmi belgede sahtecilik ve kamu zararına dolandırıcılık” suçlamaları yöneltildi.



ÇOĞU KARI-KOCA, AKRABA…


İddianamede, şüphelilerin akrabalık ilişkilerine yer verildi. 51 zanlıdan 18'inin, soruşturma dosyasındaki şüphelilerden 18'inin eşi olduğu, 7'sinin de bu dosyadaki kişilerle akrabalık bağı bulunduğu bildirildi. Zanlıların ayrıca dosyanın diğer şüphelileriyle işyeri ve baz birlikteliği bulunduğuna da işaret edildi. İddianamede, 51 şüphelinin iş yeri birlikteliği, HTS kayıtları, adres birlikteliği, baz birlikteliği ve akrabalık ilişkilerine de yer verildi. Şüphelilerin örgüt yönetici Mehmet Hanefi Sözen'le doğrudan veya dolaylı yoldan HTS irtibatı bulunan bin 970 kişilik grubun içerisinde yer aldığı belirtildi.



PARALAR GÜLENİST KURULUŞLARA


İddianamede, MASAK uzmanları tarafından hazırlanan ve şüpheliler arasındaki para transferini belgeleyen grafiklere de yer verildi. Hakkında dava açılan 51 kişiden bazılarının 3 bin 227 kişi arasında yer alan şüphelilerle, bazılarının da dosyanın şüphelisi olmayan isimlerle para trafiğinin olduğu belirtildi. Bu paraların da daha sonra yurtdışındaki “Gülenist” kuruluşlara aktarıldığı kaydedildi. Sınavda 100 ve üzeri net yapanların arasında muhtemel para toplayıcılar olarak 12 şüphelinin tespit edildiğine yer verilen iddianamede, şüphelilerden Cihan Ç. ve Ali A.Y.'nin de bu 12 kişinin arasında yer aldığı vurgulandı. İddianamede, 51 şüphelinin soruları önceden gördüğüne dair kuvvetli şüphenin oluştuğu belirtildi.



Baransu'nun yengesi yolsuzluk tablosunda


Şüphelilerin para hareketlerine yer verilen iddianamede bir isim dikkat çekti. 2010 KPSS'de 120 sorunun tamamına doğru yanıt veren Mehmet Baransu'nun yengesi Aygün Baransu'nun adı da MASAK'ın para transferlerine ilişkin grafiğinde yer aldı.



ŞÜPHELİ
HAREKETLER


Grafiğe göre, şüphelilerden Zeynep G.'nin eşi Fırat G.'nin 7 bin 820 TL para transfer ettiği dosyanın şüphelisi olmayan Halil İbrahim A.'ya, Aygün Baransu da 2 bin 500 TL transfer etti. Şüphelilerden bazılarının, 3 bin 227 şüpheli aday arasında isnat edilen suç şüphesi bakımından öne çıktığı değerlendirilen 137 aday arasında yer alan Ramazan Özbakır'a çeşitli miktarlarda para transfer ettiği ve bu kişiyle HTS irtibatlarının olduğu belirtildi.



KANADALI AVUKATA EFT


Özbakır'ın ise Kanada Türkiye Dostluk Derneği'ne 325 bin 609,38 TL transferi belirlendi. Söz konusu derneğin Bank Asya'dan 2012'de 7 milyon 454 bin 81,18 TL kredi çektiği ve 4 milyon 167 bin 674 dolar olarak Kanadalı avukat olarak Steven F. Troster'a transfer ettiği kaydedildi.


#kpss
#fetö
il y a 8 ans