Milli üretim seferberliğine gidilen savunma sanayiinde tarihi bir gün yaşandı. Milli Gemi (MİLGEM) projesinde Türk mühendislerince üretilen korvetlerden Pakistan’a 4 adet satılıyor. 4 milyar doların üzerinde olması beklenen ihracat rakamı cumhuriyet tarihinde bir rekor.
Milli üretim seferberliğine sahne olan savunma sanayiinde tarihi bir gün yaşandı. Milli Gemi (MİLGEM) projesi kapsamında Türk mühendislerince tasarlanıp üretilen korvetler Pakistan'a satılıyor. 4 milyar doların üzerinde olması beklenen ihracat rakamı cumhuriyet tarihinde bir rekor. Pakistan'ın Ravalpindi kentinde imzalanan anlaşmaya göre 4 MİLGEM korvetinin 2'si İstanbul Tersanesi'nde, 2'si ise Karaçi'de Türk mühendislerce inşa edilecek. İlk etapta İstanbul ve Karaçi'de yapılacak birer korvet 2023'te Pakistan Deniz Kuvvetleri envanterine katılacak. Diğer 2 gemi ise 2024'te envantere girecek. Üretim süreci ilk gemide 54 ay, ikinci gemide 60 ay, üçüncü gemide 66 ay, son gemide ise 72 ay sürecek. Milli Savunma Bakanı Canikli, sözkonusu anlaşmaya ilişkin geçtiğimiz günlerde Yeni Şafak'a yaptığı açıklamada, MİLGEM satışının 'Türkiye tarım ürünleri ihracatının neredeyse 4'te 1'ine denk geldiğini' söylemişti. Canikli'nin işaret ettiği rakam 4 milyar doların üzerinde bir bedele tekabül ediyor.
TEKNİK DESTEK VERİLECEK
Pakistan'daki imza töreni öncesi yapılan sunumda, iki ülkenin MİLGEM'e ilişkin temaslarının 2015 yılında başladığı, ilk alım talebinin ise Pakistan'dan geçtiğimiz yıl yapıldığı anlatıldı. Sunumda gemilere ilişkin teknik bilgiler de paylaşıldı. 99,56 metre uzunluğunda ve 14,42 metre genişliğindeki gemilerin maksimum hızı 26 knot (48 km/saat) olacak. Gemiler 15 gün aralıksız suda kalabilecek. Savaşlarda aktif rol alabilme, istihbarat toplama, izleme ve arama-kurtarma gibi kabiliyetleri bulunan MİLGEM tipi korvetlerin mühendislik bilgilerinin paylaşımı ile mühendis eğitimi de anlaşmaya dahil edildi.
İMZALAR RAVALPİNDİ’DE ATILDI
İmza törenine Türkiye'yi temsilen Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay, Milli Savunma Bakanlığı Müsteşar Vekili Yunus Emre Karaosmanoğlu, Milli Savunma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Başat Öztürk, İstanbul Tersanesi Komutanı Tuğamiral Erdinç Yetkin ve Türkiye'nin İslamabad Büyükelçisi İhsan Mustafa Yurdakul katıldı. Anlaşmayı Türkiye adına Yunus Emre Karaosmanoğlu, Pakistan adına da Milli Savunma Bakanlığı Mühimmat Üretimi Genel Müdürü Tümgeneral Arşad Mahmut ve Karaçi Tersanesi Komutanı Tuğamiral Ather Selim imzaladı.
ATAK’tan sonra MİLGEM
Türkiye ile Pakistan arasında hızla gelişen ilişkiler silah sanayiinde yapılan anlaşmalarla yeni bir boyut kazandı. Geçtiğimiz mayıs ayında duyurulan sözleşmeye göre Ankara, İslamabad’a 30 adet taarruz helikopteri satacak. TUSAŞ/TAI tarafından üretilen yerli ATAK helikopterleriyle uzun süredir ilgilenen ve ATAK’ları kendi topraklarında zorlu testlerden geçiren Pakistan, 30 helikopter için Türkiye’ye 1,5 milyar dolar ödeyecek. Kardeş ülke Pakistan, ATAK siparişinin ardından Türkiye’ye 4 adet de MİLGEM korveti siparişi verdi. 4 milyar doları geçmesi beklenen anlaşma öncesi Türkiye ise geçtiğimiz yıl, Pakistan’la işbirliğinin geliştirilmesi adına bu ülkeden 52 adet Süper Muşak (Super Mushshak) uçağı alacağını bildirmişti. Yerli Hürkuş’un benzeri olan hafif saldırı ve eğitim uçağı Süper Muşak’lar, önümüzdeki yıllarda TSK envanterinde bulunan ABD üretimi Cessna T-41’lerle İtalyan SF260’ların yerini alacak. Süper Muşak’lar, TAI üretimi silahlı Hürkuş’lara eşlik edecek.
Şahlandırır
Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, resmi ziyaret kapsamında geldiği Karadağ’da, Pakistan’la yapılan dev anlaşma hakkında konuştu. Bugüne kadar Türk savunma sanayisinde bir seferde en yüksek rakamlı ihracata yönelik imzaların atıldığını belirten Canikli, “Pakistan Deniz Kuvvetleri’nin ihtiyacı olan 4 korvetin ihalesi sonuçlandı ve bu ihaleyi Türkiye olarak biz aldık. 4 korvet inşası ve teslim edilmesi... Anahtar teslim yapılacak” dedi. Korvetlerdeki sistemlerin de yerli olacağına işaret eden Canikli, “Milyar dolarlık bir projedir ve Türkiye olarak ilk defa uluslararası alanda böyle sofistike bir projenin ihalesini üstleniyoruz. 6 ayı aşan bir zamandır müzakereler devam ediyordu” diyerek şunları söyledi:
RÜŞDÜMÜZÜ İSPATLADIK
“Kazandığımız ihale, Türk savunma sanayisinin geldiği noktayı göstermesi bakımından çok önemli. Bu projede birçok güçlü ülkeler yarıştı, rakibimiz onlardı. Hamdolsun onları geçerek 4 korvetin ihalesini kazandık. Bu proje Türk savunma sanayinin önemli bir eşiği atlama noktasıdır. Bu anlaşmayla Türk savunma sanayii rüşdünü ispat etmiştir. Pakistan da kendi alanında son derece etkili MİLGEM savaş gemilerine sahip olacak, aynı zamanda bu konudaki dizayn ve tasarım kabiliyetini de geliştirmiş olacaklar. Bu konuda da biz gereken her türlü desteği onlara vereceğiz. Türkiye uluslararası piyasaya bu projeyle çok hızlı bir giriş yapmıştır. Türk savunma sanayisi bir şahlanma projesiyle karşı karşıyadır.”