Gülen ile polis şefleri Saygılı ve Ardıç’ın baş sanıklar olduğu 17 Aralık kumpasıyla ilgili dava kabul edildi. İddianamede Sarraf’ın ABD’de tutuklanmasına dikkat çekilerek, “Darbe girişimi ABD’de canlandırılmak isteniyor” denildi. Başsavcı Fidan örgütün yurt dışına çıkardığı bilgi ve belgeleri savcı Bharara'ya teslim ettiklerine dikkat çekti. 17 Aralık kumpasıyla ilgili eski savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç için de müebbet isteniyor.
FETÖ'nün devlete karşı isyan bayrağını açtığı kalkışmalardan biri olan 17 Aralık soruşturmasında yapılan usulsüzlüklerle ilgili yürütülen soruşturma tamamlandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan tarafından hazırlanan iddianame mahkeme tarafından kabul edildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere 30 müştekinin yer aldığı iddianamede 67 sanık bulunuyor. Bir numaralı sanığın Fethullah Gülen olduğu iddianamede 2 numaralı şüpheli Yakup Saygılı, 3 numaralı şüpheli ise Nazmi Ardıç oldu. İddianamede Sarraf'ın ABD'de tutuklanmasına dikkat çekilerek, “Başarısız darbe girişimi ABD'de canlandırılmak isteniyor” denildi. Başsavcı İrfan Fidan örgüt mensuplarının yurt dışına çıkardıkları belgi ve belgeleri ABD'de savcı Bharara'ya teslim ettiklerine dikkat çekti. 17 Aralık kumpasıyla ilgili eski savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç için de müebbet isteniyor.
İddianamede 17 Aralık'ın soruşturma kılıfında darbe girişimi olduğu, 61. Hükümeti istifa ettirilmeye çalışıldığı belirtildi. Girişimin FETÖ/PDY yöneticilerinin talimatlarıyşa sahneye konduğu anlatılan iddianamede, “Gözaltı listesinin yayınlanarak Türkiye Cumhuriyeti Devleti Başbakanı'nın oğlunun isminin ortaya atılması ve Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'nın terörle bağlantılı gösterilmeye çalışılması ile kamuoyunda Türkiye Cumhuriyeti Devleti Hükümeti üzerinde baskı aracı olarak kullanılmaya, bu şekilde hükümetin görevini yapmasının engellenmeye çalışıldığı ortadadır” ifadeleri kullanıldı. İddianamede, “FETÖ/PDY Terör Örgütü'nün; yargı ve emniyet teşkilatı içerisine yerleşerek yasal hiyerarşik yapının dışındaki bir yapılanmayla hareket ettikleri yapılan soruşturmalardan anlaşılmıştır” denildi.
İddianamede,”FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütü mensuplarının; örgüt lideri Fetullah Gülen'in talimatı ile devletin tüm kılcallarına sızmakla kalmayıp kamu imkanlarını kullanarak kendilerine rakip olarak gördükleri ve hedefledikleri iktidara ulaşmak için karşılarına çıkabilecek devlet kurumlarını ve şahısları bertaraf etmek için de her türlü hile ve yöntemi acımasızca kullandıkları görülmüştür. Kamuoyunda bilinen adıyla; Cübbeli Ahmet Hoca Davası, Şike Davası, Tahşiye Davası, Askeri Casusluk Davası örnek olarak verilebilecek davalardan sadece birkaçıdır. Ülke ve millet menfaatleri için bu kadar tehlikeli bir hale dönüşen ve Türkiye Cumhuriyeti devleti ve hükümeti ile iktidar kavgasına girişen bu yapının, çeşitli savcılıklarca yürütülen soruşturmalar neticesinde deşifre edilmeye başlandığı da bir gerçektir” ifadeleri yer aldı.
İddianamede Rıza Sarraf'ın ABD'de de tutuklanmasına da değinildi. 17 Aralık'ta örgütün başarısız olmalarının ardından, bu başarısız girişiminin asıl sahipleri tarafından ABD üzerinden yeniden canlandırılmaya çalışıldığı kaydedildi. Örgüt mensupları tarafından yurt dışına çıkarılan bilgi ve belgelerin ABD'de Preet Bharara isimli savcıya teslim edildiği ifade edildi. 17 Aralık kumpasıyla ilgili olarak eski savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç için de müebbet hapis cezası isteniyor.
17 Aralık'ın Brezilya'da yapılan operasyona benzerliğine dikkat çekilen iddianamede, Sarraf'ın Brezilyadaki karşılığının iş adamı Alberto Yossuef, Halkbank'ın Brezilyadaki karşılığı dünyanın en büyük petrol şirketlerinden Petrobras, Türkiyede hedefe konulan Recep Tayyip Erdoğan, Ahmet Davutoğlu, ve Hakan Fidan'ın Brezilyadaki karşılığının ise siyasiler Lula Da Silva ve Dilma Rousseff'in olduğuna dikkat çekildi. İddianamede, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ile kızı Sümeyye Erdoğan Bayraktar''ın yurda giriş bilgilerinin ilgili POLNET projesinden sorgulandığı, bilgilerin KOM Daire Başkanlığı'nca 03 Haziran 2011 tarihli bir “Değerlendirme Raporu”na gereksiz ve hukuksuz şekilde konu edindiği kaydedildi.
İddianamede bu bilgi ve belgeler üzerinden ABD'de iddianame hazırlanarak FETÖ tarafından gerçekleştirilmeye çalışılan 17 Aralık girişiminin yeniden sahneye konma çabasına girişildiğine dikkat çekildi. İddianamede Türkiye Cumhuriyeti Devleti, İran ve Brezilya arasındaki doğalgaz ve petrol başta olmak üzere ticari ilişkileri hedef alan, bu sebeple de Türkiye Cumhuriyeti Devleti menfaatleri aleyhine olarak yürütülen saldırıda ABD ve ABD Savcısı ile işbirliğine giren FETÖ terör örgütünün bu planlamanın yerli ayağı olduğu belirtildi.
67 şüpheli hakkında “Silahlı Terör Örgütü Kurma veya Yönetme”,”Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini Ortadan Kaldırmaya veya Görevini Yapmasını Engellemeye Teşebbüs Etme”, “Hukuka Aykırı Olarak Kişisel Verileri Kaydetmek”, “Gizliliğin İhlali” gibi suçlamalarla hapis cezaları talep edilen iddianame terör suçlarına bakan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi.