Eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, geçtiğimiz günlerde yaptığı “Milli Damar örgütü devleti ele geçirdi” açıklamasının ardından ifade verdi. Kafasından örgüt uyduran ve yönetici isimlerini savcıya sunan Avcı, ifadesinde hiçbir somut bilgi veremedi.
Eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, iddia ettiği “Milli Damar" örgütüyle ilgili dün Ankara Başsavcılığı'na gelerek 'müşteki' olarak ifade verdi. Geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamayla uydurduğu “Milli Damar" örgütüyle ilgili hiçbir somut bilgi veremeyen Avcı, aralarında yakın arkadaşı eski emniyet müdürü Emin Arslan'ın da olduğu isimleri tanık olarak gösterdi.
Avcı, geçtiğimiz günlerde avukatı Fidel Okan aracılığıyla, 'iddia ettiği bir örgüt'le ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Örgütün yönetici ve üyeleri, yapısı, işleyişi ve amaçlarını anlatan 7 sayfalık bir dilekçenin ardından Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçları Soruşturması Bürosunca soruşturma başlatıldı. Soruşturma savcısı, emniyette ifade vermeyeceğini bildiren Avcı'yı 'müşteki' olarak ifadeye çağırdı. Dün Ankara Adliyesi'ne gelen Avcı, savcıya ifade verdi.
Savcılık kaynaklarından alınan bilgiye göre, Avcı, kafasından uydurduğu örgütün yönetici ve üyelerini listeleyerek suç duyurusuyla birlikte savcıya sundu. Avcı, suç duyurusu dilekçesinde yönetici olduklarını iddia ettiği isimleri “Celal Ayhan, Alper Tan, Engin Dinç, Eyüp Kınacı, Ramazan Bal, Furkan Torlak, Hakan Arıkan, Bülent Kantar, Koray Öner, Cihangir Ulusoy, Bilge Kanaksay, Hakan Keskin, Ahmet Kandemir, Murat Ayasıl, Hüseyin Dilek, Nihat Demirbüken, Talip Tuncer, Mustafa Gülcü, Çetin Acar, soruşturma derinleştiğinde örgütün yargıdaki hakim ve savcı sıfatına sahip yöneticileri, Kanal A'da çalışan isimleri bilinmeyen yöneticiler" olarak sıraladı. Soruşturmaya bakan Savcı, Avcı'ya 'uydurduğu örgütle ilgili olarak bilgileri nasıl tespit ettiğini ve bu isimleri nasıl temin ettiğini' sordu. Ancak Avcı, savcının bu sorularına hiçbir somut açıklama yapamadı.
Suç duyurusu dilekçesinde, “söz konusu örgütün amaçları doğrultusunda hedefine koyduğu kişileri tasfiye etmek, etkisiz hale getirmek için asılsız ihbar ve suç uydurma metotlarını kullandığını" iddia eden Avcı, savcının “Delillerin nedir?" sorusu karşısında ise topu gösterdiği tanıklara attı. Avcı'nın “Emniyet kökenli tanıklara veya tanıkların gösterecekleri diğer emniyet kökenli tanıklara sorular sorulması soruşturmaya katkı sunacak bir husustur" dediği öğrenildi. Avcı'nın aralarında yakın arkadaşı eski emniyet müdürü Emin Arslan'ın da olduğu birçok ismi tanık olarak gösterdiği ifade edildi. Avcı'nın ifadesinde de dikkat çektiği bazı tanıkların şunlar olduğu belirtildi: “KOM Daire Başkanı Orhan Özdemir, eski emniyet müdürleri Emin Arslan, Emrullah Gölcük, İstihbarat Daire Başkanlığı Şube Müdürü Nihat Özen, KOM Daire Başkanlığı Şube Müdürü Soner Yıldırım, BDDK Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Tüzün."
Avcı'nın ifadesinde ayrıca, “Örgüt üyelerinden bazıları Fetullah Gülen cemaatinin artıklarıdır. 2005 ve 2006 yıllarında cemaatten ayrılan kişilerden oluşmaktadır. Ancak cemaatin aktif olması nedeniyle fazla sesleri çıkmamıştır. Ben dilekçemin ekinde bu suç örgütünün yönetici ve üyelerinin bilebildiklerimin isimlerini yazdım. Bu kişilerin örgüt içerisindeki konumlarını ve yaptıkları eylemleri bizzat bilmiyorum" dediği de öğrenildi.
Emniyet kararnamesinden önce yapılan bu ilginç suç duyurusunun cemaat tarafından köpürtülerek haber yaptırılması ise dikkat çekti. Hanevi Avcı'nın yaptığı suç duyurusuyla ilgili haberi ilk kez duyuran Arzu Yıldız, Avcı'nın ifade verdiğini de ilk olarak duyurdu. MİT TIR'larının durdurulması ihanetine imza atan savcıların savunmalarını yayınladığı gerekçesiyle 1 yıl 8 ay hapis cezası alan ve Cumhurbaşkanına hakaret suçundan hakkında açılmış davalar bulunan Arzu Yıldız'ın bu haberleri ilk olarak yazması ise akıllarda sorusu işareti bıraktı. Öte yandan, Avcı'nın avukatı Fidel Okan, adliyeye geldiğinde gazetecilere, “Sizin nereden haberiniz oldu?" diyerek gizli geldiklerini ima etti. Ancak bu kadar gizli tutulan soruşturmayla ilgili Yıldız'ın ayrıntılı haber yapması dikkat çekti.