EDISYON:

Olli Rehn: Türkiye tüm şartları yerine getirdi

Yeni Şafak
00:0026/08/2005, الجمعة
G: 12/06/2017, الإثنين
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

AB'nin genişleme sorumlusu Olli Rehn, Ankara'nın "17 Aralık 2004'te AB liderlerinin koyduğu tüm koşulları yerine getirdiğini" bir kez daha açıkladı. Rumlar ise Türkiye'nin diplomasi atağına karşı atağa geçti.

---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Avrupa Birliği Komisyonu, Türkiye'nin müzakerelere öngörüldüğü gibi 3 Ekim'de başlaması yönünde irade beyanını tekrarladı ve Türkiye'nin "koşulları yerine getirdiğini" belirtti.

Komisyonun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn'in sözcüsü Cristina Naci, basına yaptığı açıklamada, müzakere çerçeve belgesinin, üye ülkeler tarafından onaylanacağını umduklarını söyledi. "Avrupa Birliği Komisyonu'nun tavrı çok net" diyen sözcü, Ankara'nın 17 Aralık 2004 zirvesinde, Avrupa Birliği devlet ve hükümet başkanlarının koyduğu koşulları yerine getirdiğini kaydetti. Müzakere çerçeve belgesinin 31 Ağustos'ta AB daimi temsilciler konseyi COREPER toplantısında ele alınması, daha sonra da 1-2 Eylül'de İngiltere'de dışişleri bakanları düzeyinde yapılacak gayri resmi zirvede tartışılması bekleniyor.

Türkiye'nin diplomasisi sürüyor

Türkiye de bu toplantılarda "net kararlar" çıkacağını hesaplayarak, iki hafta önce AB başkentlerine yönelik "bilgilendirme atağı" başlatmıştı. Bu çerçevede, öncelikle Türkiye'nin tam üyeliğine sıcak bakmayan ülkelerin başkentlerine giden Türk diplomatları, Türkiye'nin tam üyeliğinin gerekçeleri ve Rumların tutumu konusunda muhataplarına bilgilendirme ziyaretleri yapmaya başlamışlardı.

Rumlar da karşı atağa geçiyor

Bu ziyaretlerin olumlu sonuçları alınmaya başlandığında ise Rum Yönetimi hareketlendi. Rum yönetimi Dışişleri Bakanı Yorgo Yakovu ve Brüksel'deki AB daimi temsilciliği, Türkiye'nin Gümrük Birliği Ek Protokolü ile birlikte yayımladığı deklarasyona karşı olumsuz bir deklarasyon yayınlatmak ve Türkiye için hazırlanan müzakere çerçeve belgesini "etkilemek" için "diplomatik maraton" başlatacak. Konuyla ilgili haberleri manşetine taşıyan Rum Kesimi'nin Fileleftheros gazetesi, Yakovu'nun AB ziyaretlerini gelecek Pazartesi günü Avusturya'nın başkenti Viyana'dan başlatacağını yazdı. Brüksel'deki Rum daimi temsilciliği de diğer ülkelerin temsilcileriyle temaslara başladı.

Yakovu: İki hedefimiz var

Yakovu, gelecek haftaki AB toplantıları öncesinde iki hedefleri olduğunu açıklamış ve bunları, "AB'nin, Türkiye'nin deklarasyonunu ters yüz edecek bir karşı deklarasyon sunması ve müzakere çerçeve belgesinde iyileştirmeler yapılması" olarak sıralamıştı.

  • LEFKOŞA


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv

    Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

    Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.