FETÖ’ye yönelik 7 ilde düzenlenen operasyonlarda 67 kişi gözaltına alındı. Niğde’de, şüphelilerin kayıtlarda “öldü” şeklinde gösterilen 80 yaşındaki T.Ç’nin, yaklaşık 2 milyon 500 bin lira değerindeki 32 dekar arsasını bir şirkete devrettikleri tespit edildi.
Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) yönelik Ordu, Niğde, Sakarya, Diyarbakır, Osmaniye, Çorum ve Düzce merkezli düzenlenen operasyonlarda 67 kişi gözaltına alındı. Niğde merkezli 4 ilde düzenlenen operasyon 11 kişi gözaltına alındı. Operasyonun, kayıtlarda “öldü” şeklinde gösterilen 80 yaşındaki T.Ç'nin, yaklaşık 2 milyon 500 bin lira değerindeki 32 dekar arsasının kandırma ve hile yoluyla Niğde'de faaliyet gösteren Sedef A.Ş'ye devredildiği iddiaları üzerine başlatıldığı öğrenildi. Operasyon kapsamında haklarında gözaltı kararı bulunan A.Ş. Sivas, örgütün “il imamı” olduğu belirtilen M.G. ile avukatlar A.E, M.S.Ö, S.C. ve O.E. Niğde'deki adreslerinde bulunamadı. M.Ö. ve A.E'nin yurt dışında olduğu öğrenildi.
Sakarya'da faaliyet gösteren bir derneğin terör örgütü FETÖ içinde kurulan ve faaliyet gösteren bir yapı olduğuna ilişkin bilgiler doğrultusunda derneğin yönetim ve denetim kurulu üyeleri oldukları tespit edilen 12 zanlının, terör örgütü FETÖ'ye üye olmak, özel belgede sahtecilik ve Dernekler Kanunu'na muhalefet suçlarından gözaltına alınmasına karar verildi. Kentte belirlenen adreslere düzenlenen eş zamanlı operasyonda 9 zanlının gözaltına alındı.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının Kimse Yok mu Derneği'ne yönelik yürüttüğü soruşturma kapsamında, İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince şüphelilerin evlerinde arama yapıldı. Terör örgütüne finans sağlamak ve terör örgütü faaliyetleri kapsamında, nitelikli dolandırıcılık iddiasıyla 5 kişi gözaltına alındı. Osmaniye merkezli 7 ilde FETÖ'ye yönelik düzenlenen operasyonda 21 kişi gözaltına alındı. Adreslerinde bulunamayan 8 zanlının yakalanması için çalışmaların sürdüğü öğrenildi. Çorum'da “FETÖ terör örgütü üyeliği, terör örgütüne finansman sağlamak ve nitelikli dolandırıcılık” suçlarından 8 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerin, bir dernek tarafından hazırlanan AB projesiyle hayali iş teslimi, malzeme alımı ve sahte faturalarla örgüte para aktardıkları öne sürüldü.
Düzce'deki operasyonda 3 kişi gözaltına alındı. Düzce Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre, yaptığı yazılı açıklamada, kentte daha önce “Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkındaki Kanun”a muhalefet suçuna yönelik soruşturmada Zaman gazetesi bürosunda Düzce Sulh Ceza Hakimliğinin kararıyla arama gerçekleştirildiğini, bu operasyonun da bu soruşturma kapsamında olduğunu belirtti. Ordu'da 10 kişi gözaltına alındı.
Malatya'daki Zirve Yayınevi'nde biri Alman uyruklu 3 kişinin boğazının kesilerek öldürülmesine ilişkin davanın hem tanığı hem de sanığı İlker Çınar, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) müfettişine “şikayetçi” sıfatıyla ifade verdi. Yanındaki delil mahiyetindeki bilgileri ve flash belleği 2010'da Tarsus Cumhuriyet Başsavcısına ile görüşerek İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğüne teslim ettiğini öne süren Çınar, şu iddialarda bulundu: “İstanbul Terörle Mücadele Şubesinde ifade verirken, ifademde Gülen cemaati aleyhine herhangi bir cümle sarf etsem TEM şube hemen üzerime baskı kuruyordu. Gülen cemaatine hiç laf ettirmiyorlardı.
Yine ifadem sırasında işlerine gelmeyen doğru cümleleri sarf ettiğimde bana 'seni sorgu odasına alırız, orada senden istediğimiz beyanları alırız' şeklinde söz söyleyerek baskı kurdular. Buradaki tek amaç paralel yapı olarak adlandırılan Gülen cemaatinin bu dosyalar üzerinden operasyon yapmasıdır.”
“Cinayetler kapsamında da Gülen cemaatinin oluşturduğu sahte belgelerle delil yaratılmıştır.” iddiasında bulunan Çınar, dosya kapsamında yüzlerce belgenin bu şekilde olduğunu öne sürdü. Çınar, HSYK müfettişine verdiği ifadede, “Şunu açıkça söyleyebilirim ki Zirve Yayınevi cinayetinin işlenmesinde de Gülen cemaatinin rolü vardır. Cemaati de bu işten sıyıran Zekeriya Öz ve ekibidir. Tüm ihale, Ergenekon'a kaldı.” iddialarına yer verdi.