|

O uçağı kim verdi

FETÖ elebaşı Gülen'in arkasındaki Havadan İhbar ve Kontrol (HİK) uçağına ait maket, soruşturma konusu oldu. 15 Temmuz sonrası Barış Kartalı projesinde görevli birçok subay tutuklanmıştı. Savcılar, örgütün HİK'e ilgisinin nedenini araştırıyor.

Yeni Şafak ve
12:04 - 12/02/2017 Pazar
Güncelleme: 12:11 - 12/02/2017 Pazar
Yeni Şafak
HİK uçağına ait pirinç maketlerden biri Gülen'in vitrininde duruyor.
HİK uçağına ait pirinç maketlerden biri Gülen'in vitrininde duruyor.

Yayınladığı her konuşmada örgüt üyelerine şifreli talimatlar verdiği bilinen Gülen'in, arkasında HİK uçağı maketiyle hangi mesajı vermek istediği merak konusu oldu. Barış Kartalı projesinde görev alan birçok subayın FETÖ'den tutuklu olduğu düşünüldüğünde Gülen'in bu projeye neden özel ilgi gösterdiğini de savcılık soruşturuyor. FETÖ, daha önce HİK benzeri 'Awacs' uçaklarında görev alan ama örgüt üyesi olmayan pilotları ekarte ederek HİK'te kendi üyelerinin görevlendirilmesini sağlamıştı. Barış Kartalı projesi kapsamında pilot, kontrolör ve teknik ekip de ABD'ye giderek uzun süreli kurslar görmüşlerdi. Bunların ABD'deki temasları da inceleniyor. HİK uçağının yerden bağımsız bir 'hava karargahı' olarak kullanılabildiği düşünüldüğünde, FETÖ'nün emellerinin ne kadar tehlikeli olabileceği ortaya çıkıyor. Halen HİK Grup Komutanlığı'nın FETÖ'den tamamen arındırılmış olmadığı sanılıyor. Son olarak TSK'da FETÖ ile mücadelesi bilinen Hava Pilot Kurmay Albay Yaşar Kadıoğlu'nun kullandığı HİK uçağının pitot tüpüne bitki tomurcuğu konulmuş ve uçak kaza tehlikesi atlatmıştı.



FETÖ elebaşı Gülen'in arkasındaki HİK uçağına ait maket soruşturma konusu oldu. 15 Temmuz sonrası Barış Kartalı projesinde görevli birçok subay tutuklanmıştı. Savcılar örgütün HİK'e ilgisinin nedenini araştırıyor



Teröristbaşı Fetullah Gülen'in hemen arkasındaki camekan içinde Havadan İhbar ve Kontrol (HİK) Uçağı maketi bulunan fotoğrafı, soruşturma konusu oldu. HİK Grup Komutanlığı'nın komutanları 15 Temmuz darbe girişiminin ardından FETÖ üyeliği kapsamında tutuklanırken, savcılar en fazla bir düzine üretilmiş olabileceği değerlendirilen bu maketin Gülen'de ne aradığını sorguluyor.



UÇAĞIN KOMUTANI TUTUKLU


Edinilen bilgiye göre, FETÖ kapsamında tutuklanan ilk HİK Grup Komutanı Hava Pilot Kurmay Albay Fikret Çelik de “Maketi sen mi verdin?” sorusu yöneltilen komutanlar arasında. Fotoğrafın peşine düşen savcılığın soruşturması neticesinde Türkiye'nin milyar dolarlık projesine FETÖ'nün ilgisinin ortaya çıkarılması bekleniyor.



HİK uçaklarına ait özel döküm pirinç maketler, üst düzey isimlere hediye edilmek üzere sınırlı sayıda üretildi. Ancak aynı makete FETÖ lideri Gülen'in de sahip olduğu görülüyor. Kendisine bağlı örgüt üyeleri eliyle TSK'yı ele geçirmeye çalışan Gülen'e bu maketi kimlerin verdiği merak konusu. 'Barış Kartalı' projesi kapsamında Amerikan Boeing firmasınca üretilen HİK uçaklarının ilki, darbe girişiminde etkin görev alan Org. Akın Öztürk'ün Hava Kuvvetleri Komutanı olduğu dönemde Türkiye'ye teslim edilmişti. Bu uçağın ilk komutanı ise Hava Pilot Kurmay Albay Fikret Çelik'ti. 15 Temmuz sonrası tutuklanan Çelik'in, Gülen'e uçak maketini kendisinin verdiği iddiasını kabul etmediği öğrenildi. Maketin Gülen'e örgüt üyelerince en fazla 3 yıl önce 'takdim edildiği' sanılıyor.



PİLOTLARI DA FETÖ'CÜ


FETÖ'cü albay Çelik'ten sonra HİK Grup Komutanlığı yapan isimlerden Hava Pilot Kurmay Albay Hakan Dinç ile HİK pilotlarından Yarbay Doğan Öztürk de FETÖ'den tutuklu durumda. FETÖ'nün 'hipnozla işkence' kumpasında “İfadelerimiz hipnozlu işkenceyle alındı” diyerek soruşturmanın boyutunu değiştiren 3 astsubaydan biri olan İsmail Dağ da FETÖ kapsamında tutuklu bulunuyor. Astsubay Dağ, HİK Grup Komutanlığı'nın idari kısmında görev yapması nedeniyle de tüm personelin bilgilerine ulaşabilen bir isimdi. Son olarak geçen ay FETÖ soruşturması kapsamında düzenlenen operasyonda, HİK uçaklarının bakımından sorumlu ikisi subay 4'ü astsubay 6 kişi gözaltına alınmıştı.



#HİK
#Fetullah Gülen
#FETÖ
7 yıl önce