O müşavire inceleme

Haber Merkezi
04:004/12/2018, Salı
G: 4/12/2018, Salı
Yeni Şafak
Adullah Murat
Adullah Murat

FETÖ’nün finansörü Akın İpek’in İngiltere’den iade sürecine ilişkin İngiliz makamlarına Adalet Bakanlığı’ndan habersiz bilgi notu sunduğu ortaya çıkan Londra Adalet Müşaviri Abdullah Murat hakkında inceleme başlatıldı. Ankara’ya çağrılan adalet müşavirinin hazırladığı bilgi notuna ilişkin Adalet Bakanlığı, “Kendi inisiyatifiyle hazırlamıştır” açıklamasını yaptı.

İngiltere, geçtiğimiz hafta FETÖ çatı davasının firari sanıkları Akın İpek, Talip Büyük ve Ali Çelik’in Türkiye’ye iadesini reddetmişti. İngiliz mahkemesinin bu kararının ardından, Adalet Bakanlığı tarafından İngiliz makamlarına gönderildiği iddia edilen evraklar sosyal medyadan paylaşıldı. Ancak söz konusu evrakların Adalet Bakanlığı tarafından değil, Londra Adalet Müşaviri Abdullah Murat tarafından İngiliz savcılığına sunulduğu anlaşıldı. Bunun üzerine Adalet Bakanlığı’nın inceleme başlattığı söz konusu adli müşavirin 30 Kasım’da Ankara’ya çağrıldığı belirtildi.

BAKANLIK 87 SAYFALIK BİLGİ GÖNDERİLDİ

Adalet Bakanlığı da söz konusu konuyla ilgili yaptığı açıklamada, sosyal medyada dolaşan haber ve yorumlar üzerine hemen inceleme başlattığı bildirildi. Açıklamada, “Akın İpek davası olarak da bilinen iade davasında, İngiliz mahkemesince ek bilgi taleplerinin, Bakanlık tarafından 87 sayfalık ayrıntılı bir metinle karşılandığı, bu bilgi ve belgelerin usulüne uygun olarak 13 Eylül 2018’de yazı ile diplomatik yoldan gönderildiği belirtildi.

KENDİ İNİSİYATİFİYLE BİLGİ NOTU HAZIRLAMIŞ

Söz konusu yazı ve eklerinde haberlere konu olan değerlendirmelerin yer almadığına dikkat çekilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı: “Sanık ve avukatlarının, Türkiye’deki adil yargılama şartlarına yönelik dava sürecindeki asılsız iddiaları üzerine, Londra Adalet Müşaviri tarafından kendi inisiyatifi ile ayrıca 1 sayfalık bilgi notu hazırlanarak İngiliz Savcılık makamı ile paylaşıldığı öğrenilmiştir. Yargı yetkisi içindeki konularda Bakanlığımız tarafından kurumsal görüş oluşturulması söz konusu değildir. Bilgi notu içinde yer verilen değerlendirmelerin Yargıtay içtihatlarıyla da uyumlu olmadığı anlaşılmıştır.”

YAZIŞMA USULLERİ İLE UYUŞMAMAKTADIR

Açıklamada ayrıca, “Bakanlığımız tarafından gönderildiği iddia edilen ve sosyal medya hesaplarında paylaşılan söz konusu bilgi notunun Bakanlığımız yazışma usulleri ile uyuşmadığı, herhangi bir unvan, isim ve imza da taşımadığı açıkça görülmektedir. Dış muhataplarımızın (İngiltere yetkili adli mercilerinin) bu çerçevede bilgilendirilmesi için gerekli girişimlerde bulunulmuştur” denildi.

#FETÖ
#Akın İpek
#İngiltere
#Adullah Murat

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.