AYM, Cumhurbaşkanı’na hakaret suçunun iptal başvurusunu bu hafta görüşecek. Başvuruyu yapan hakimin HSYK seçimlerinde YARSAV listesinde yer alan ve paralel yapıyla ortak hareket ettiği belirtilen Murat Aydın olduğu öğrenildi
Karşıyaka 7. Asliye Ceza Mahkemesi, Cumhurbaşkanı'na hakaret suçunu düzenleyen Türk Ceza Kanunu'nun 299. maddesinin iptali istemi ile ilgili Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu. Kritik başvuruyu gündemine alan mahkeme, başvuruyla ilgili kararını, 7 Nisan Perşembe günkü toplantıda ile verecek.
AYM'ye başvuran Karşıyaka 7. Asliye Ceza Mahkemesi hakiminin Murat Aydın olduğu ortaya çıktı. Aynı zaman da YARSAV Başkan Yardımcısı olan Aydın'ın adı 12 Ekim 2014'teki Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) seçimlerinde gündeme gelmişti. YARSAV listesinde yer alan Aydın'ın paralel yapıyla hareket ettiği belirtiliyordu. HSYK seçimleri öncesinde toplantı organize ettiği söylenen Aydın'ın paralel yapıya yakın hakim ve savcılar tarafından da desteklendiği ifade ediliyordu.
Aydın ayrıca, “Casusluk" suçundan cezaevinde tutuklu bulunduğu sırada Can Dündar ve Erdem Gül'e yazdığı mektupla ilgili de gündeme gelmişti. Mektupta, “Bunlar hukuk ve adalet ise ben ne yapıyorum? Benim inandığım, içinde olduğum, yaşaması için her gün çırpındığım hukuk bu mu? İçinde bulunduğum mesleğe, 30 yıla yakındır eğitimini alıp uygulamasını yaptığım hukuk bilimine olan aidiyet duygumu yitiriyorum" şeklinde ifadeler yer almıştı. Aydın'ın iptalini istediği TCK'nın 299. Maddesi şöyle: “Cumhurbaşkanına hakaret eden kişi, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Suçun alenen işlenmesi hâlinde, verilecek ceza altıda biri oranında artırılır. Bu suçtan dolayı kovuşturma yapılması, Adalet Bakanının iznine bağlıdır."
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, TCK'nın 299. maddesine ilişkin, “Sayın Cumhurbaşkanımıza dönük hakaretlere baktığınızda, ben okuyamıyorum bile, yüzüm kızarıyor, sinkaflı cümleler, kelimeler; bir düşünce açıklaması değil, tamamen küfür ve hakaret, büyük bir kısmı da sinkaflı. Küfretme özgürlüğü kimsenin olmamalıdır" demişti.
Cumhurbaşkanına hakaret suçu iptal edilmeye çalışılırken, TCK'nın 299. maddesine benzer maddeler, Avrupa Konseyi'ne üye ülkelerin kanunlarında da bulunuyor. İtalya: Cumhurbaşkanının şerefini veya itibarını küçük düşürene 1 ile 5 yıl hapis. Polonya: Cumhurbaşkanına aleni hakaret edene kişi 3 yıla kadar hapis. Almanya: Devlet Başkanına hakarete 3 aydan 5 yıla kadar hapis. İspanya: Kral, usul veya füruna, eşine, kraliyet mensuplarına veya mirasçılarına hakaretr 6 aydan 2 yıla kadar hapis veya 6-12 aya kadar para cezası. Belçika: Kral'a hakarete 6 ile 3 yıl arasında hapis cezası. Para cezası ve siyasi haklardan men. Yunanistan: Devlet başkanına hakarete 3 aya kadar hapis. Yayım yoluyla işlenmesi halinde, yayına el koyma. Hollanda: Kral'a hakarete 5 yıla kadar hapis ve 20 bin 250 Avro ceza. Portekiz: Devlet başkanına hakarete 3 aya kadar hapis. Basın yoluyla işlenmiş ise, 3 yıla kadar hapis ve 60 güne kadar adli para cezası. Slovenya: Devlet başkanına hakarete 1 yıla kadar hapis.