|

Müsilaj tehlikesi kapıda

Ani hava sıcaklığı artışıyla birlikte denizde oluşan müsilaj izleri, kıyılarda yeni bir tehlikenin işareti olabilir. Uzmanlar, Gemlik ve Büyükçekmece sahilinde uydu görüntüleriyle tespit edilen müsilajların Ege ve Marmara Denizi'nde artacağı uyarısını yaptı.

Rabia Şenol
04:00 - 6/06/2024 Perşembe
Güncelleme: 12:00 - 6/06/2024 Perşembe
Yeni Şafak
Arşiv.
Arşiv.

Çevre Mühendisi Sadullah Hasanoğlu, “Aralık-nisan ayları arasında 12 milyon metreküp atıksu deşarjı yapıldığı için suyun üst akıntısı arttı. Bu sebeple Büyükçekmece koyunda oluşan birikme oluştu. Hiç arıtılmadan denize bırakılan 12 milyon metreküp atık su Beylikdüzü ilçesinin tamamında oluşacak 3,5 aylık kirliliğe eşdeğer bir miktar. Yenikapı, Kadıköy, Üsküdar, Küçüksu, Beykoz ve Maltepe gibi yerlerde bulunan arıtma tesisleri ön arıtmadan İleri Biyolojik Arıtmaya acilen dönüştürülmelidir” ifadelerini kullandı.

SICAKLIKLAR ARTIRACAK

Türkiye’de önümüzdeki günlerde çok fazla müsilaj sorununun yaşanacağını belirten İstanbul Çevre konseyi Genel Sekreteri Zafer Murat Çetintaş, “Sıcaklar arttığı için müsilaj sorunumuzda arttı. Boğazdaki kıyılara yansıyan beyaz köpüklerin müsilaja dönüştüğünü görmeye başladık. Dolayısıyla bu yıl sıcaklıkların devam etmesiyle birlikte özellikle güneşi çokça alan ve akıntıların olmadığı koylarda müsilaj vakasını çok fazla yaşayacağız. İstanbul'da bunun merkezi Bostancı Sahili'dir. Burası bir koydur ve bu koyda su sirkülasyonu olmadığı için müsilajın daha fazla artması olasıdır” dedi.

GEMLİK KÖRFEZİ’NDE VE BÜYÜKÇEKMECE’DE GÖRÜNDÜ

Denizde kirletici maddelerin olması müsilajı tetiklediğini belirten Türkiye Bilimler Akademisi Prof.Dr. Taşkın Kavzoğlu, Uydu görüntülerinde müsilajın ince tabaka oluşturduğunu söyledi. Prof,Dr,Kavzoğlu sözlerine şunları ekledi. “Marmara'ya akılan atık suları ileri biyolojik arıtma tesisleriyle denizlere akıtılmadığı için denizler kirleniyor. Mevsim geçişlerinde ani sıcaklıkların artması da müsilajın oluşmasında etkili oluyor. Şu an müsilaj tam bir başlangıç safhasında. Ve önümüzdeki günlerde artış söz konusu olacağını tahmin ediyoruz. Eğer denizlerde rüzgar olmazsa ve sıcaklık artarsa 15 gün içerisinde çok ciddi müsilaj sıkıntısı yaşamamız muhtemel. Gemlik körfezi ve Büyükçekmece kıyılarında görünüyor. Rüzgarlar ve akıntılarla birlikte farklı yerlerde de bulunuyor müsilajlar. Marmara denizindeki akıntılarla müsilajlar dalga gibi görünüyor yani ince çizgiler halinde akıntılarla şekil alabiliyor. Marmara Denizine kıyısı olan fabrikaların deşarjlarının ve sıcak su akıntılarının acilen durdurulması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.




#Müsilaj
#İBB
#İstanbul
1 ay önce