Murat Ülker'den 2024 Nobel Ekonomi Ödülü'nü alan Daron Acemoğlu'na tebrik

Muhammet Emre Kömürcü
21:0314/10/2024, Pazartesi
Yeni Şafak
Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve GODIVA Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker
Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve GODIVA Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve GODIVA Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, 2024 Nobel Ekonomi Ödülü'nü alan Daron Acemoğlu'na tebriklerini ilettiği bir yazı yayımladı. Ülker, ''Refah ile yoksulluğun kökenleri ve yeni teknolojilerin ekonomik büyüme, istihdam ve eşitsizlik üzerindeki etkilerini araştıran Daron Acemoğlu, Orhan Pamuk ve Aziz Sancar’dan sonra Nobel ödülü kazanan üçüncü Türk bilim insanı olarak bizleri mutlu etti.'' ifadelerini kullandı.

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve GODIVA Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, Refah ile yoksulluğun kökenleri ve yeni teknolojilerin ekonomik büyüme, istihdam ve eşitsizlik üzerindeki etkileri konulu araştırmasıyla 2024 Nobel Ekonomi Ödülü'nü almaya hak kazanan Daron Acemoğlu'nu tebrik etti.


Ülker, yazısında şu ifadeleri kullandı:

''Bu ödül, Acemoğlu’nun ulusların zenginleşmesi üzerine yaptığı çalışmaların bir yansıması olarak ön plana çıkıyor. Refah ile yoksulluğun kökenleri ve yeni teknolojilerin ekonomik büyüme, istihdam ve eşitsizlik üzerindeki etkilerini araştıran Daron Acemoğlu, Orhan Pamuk ve Aziz Sancar’dan sonra Nobel ödülü kazanan üçüncü Türk bilim insanı olarak bizleri mutlu etti. Nobel Ekonomi Ödülü komitesinin başkanı Jakob Svensson’un dediği gibi, “Ülkeler arasındaki gelir uçurumunu kapatmak günümüzün en büyük zorluklarından biri.” Bu bağlamda, Acemoğlu ve ekibinin çalışmaları, dünya ekonomisine dair önemli sorulara yanıt olabilir.
Ayrıca, daha önce blogumda TEKNOLOJİK İLERLEME REFAH GETİRDİ Mİ? başlıklı makalemde Daron Acemoğlu ve Simon Johnson’ın yazdığı İktidar ve Teknoloji -Bin Yıllık Mücadele (Power and Progress) kitaptan yola çıkarak teknolojinin yarattığı ve yaratacağı değişimlere yönelik görüşlerimi paylaşmıştım.
Bu başarı ve onun ardındaki çalışmaları, gelecekteki araştırmalara ve gelişmelere de ilham vereceğine canıgönülden inanıyorum. Daron Acemoğlu’nun katkılarını anlamak ve tartışmak, Türk akademisinin uluslararası alandaki başarısını daha da görünür kılmak için harika bir fırsat. Kendisini tebrik ediyorum!''

#Murat Ülker
#Daron Acemoğlu
#2024 Nobel Ekonomi Ödülü