Müebbetlikler

Yeni Şafak
Haber Merkezi
04:0012/08/2016, Cuma
G: 12/08/2016, Cuma
Yeni Şafak

FETÖ’nün hükümeti devirmek için tertiplediği ‘17 Aralık’ darbe girişiminin aktörlerine ömür boyu hapis yolu açıldı. Bakırköy Başsavcılığı’nın iddianamesinde, kumpasın mimarları eski savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç hakkında ağırlaştırılmış müebbet istendi.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ/paralel örgüt tarafından 2013 yılında hükümeti devirmek amacıyla tertiplenen '17 Aralık' kumpasına ilişkin soruşturmayı tamamladı. Başsavcıvekili Ömer Faruk Aydıner'in hazırladığı iddianamede, FETÖ'nün o dönem yargıdaki 3 önemli militanı eski savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edildi. Öz, Kara ve Yüzgeç'in 'silahlı terör örgütü kurma ve yönetme', 'görevi kötüye kullanma', 'resmi evrakta sahtecilik', 'haberleşmenin gizliliğini ihlal', 'kişiler arasındaki konuşmaların dinlenilmesi ve kayda alınması', 'özel hayatın gizliliğini ihlal', 'iftira', 'suç uydurma', 'nitelikli dolandırıcılık', 'nitelikli tehdit', 'kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' gibi suçlar işlediği belirtilen 557 sayfalık iddianamede özetle şu önemli tespitler yeraldı:



FETÖ İLE EYLEM BİRLİĞİ


“17 Aralık'ın bir yolsuzluk soruşturması olmayıp, sivil şahıslar üzerinden bakanlara, oradan da müşteki Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanına ulaşarak hükümeti devirme operasyonunun bir parçası olduğu anlaşılmıştır. Kamuoyunu yakından ilgilendiren bu mahiyetteki soruşturmaların hiçbir aşamasında Cumhuriyet Başsavcısına bilgi verilmemesi, işlemlerin UYAP sistemi dışında yapılmak suretiyle bilgi saklanması hususları birlikte değerlendirildiğinde soruşturmaların hükümete yönelik yapıldığı yönündeki genel kanıyı güçlendirmektedir. Şüpheliler eylemlerini Fetullah Gülen'in liderliğini yaptığı FETÖ Terör Örgütü ve emrindeki kolluk birimleri ile eylem ve fikir birliği içerisinde gerçekleştirmişlerdir."








'5 DAKİKA 3 CÜMLE...'


“Savcı Kara, FETÖ'yle aynı kapsamda çalışan emniyet görevlilerinin kendi aralarındaki yazışmalarında resmi olmayan özel programlar kullandı, devlet hiyerarşisine aykırı olarak farklı birimlerde çalışan devlet görevlileri ile mesai içi ve sonrasında biraraya gelerek örgüt amacı doğrultusunda ortak hareket ettiği tespit edildi. Paralel örgüt üyesi şüpheli Kara, ifadesini aldığı Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'e, 'İki dakikan var, anlat ve çık' dediği, şüpheli ayrıntılı ifade verme konusunda ısrar edince 'Derdini mahkemede anlatırsın' dediği, sunduğu delilleri almadığı, Süleyman Aslan'ın emniyetteki ifadesini okumayıp ayrıntılı ifade almadığı, Barış Güler'in ifadesinin alınması sırasında da '5 dakika, 3 cümle hakkınız var' şeklinde belirterek ayrıntılı savunma yapmalarına imkan tanımadığı belirlendi."



5 gizli tanık var


Adaletin değil Fetullah Gülen'in hizmetkârları Öz, Kara ve Yüzgeç hakkında Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi 18 Ağustos 2015'te tutuklama amaçlı yakalama kararı çıkarmış, ancak şüpheliler bu tarihten önce firar etmişti. 3 şüpheliye ilişkin hazırlanan '17 Aralık' iddianamesinde başta Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım olmak üzere birçok siyasi 'müşteki' olarak yeralıyor. Sürece ilişkin 'Gündüz', 'Korkut', 'Ayçiçeği', 'Fatih' ve 'Yavuz' isimli gizli tanıkların beyanları ile aralarında İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı'nın da bulunduğu 9 kişinin tanık ifadeleri de iddianamede bulunuyor. İddianame, değerlendirme için Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.







Jet kaçış


İddianamede, şüpheli savcılar Zekeriya Öz ile Celal Kara'nın haklarında tutuklama kararı çıkarılmadan önce bu bilgiye ulaştıkları öne sürüldü. Şüpheli savcılar hakkında HSYK Başmüfettişliğince HSYK 3. Dairesi'nden soruşturma izni talebinde bulunması sonrasında şüpheli savcıların yurtdışına kaçtıkları belirtilen iddianamede, şu bilgilere yer verildi: “Her üç cumhuriyet savcısı da gelen bilgi ve talimat doğrultusunda ve organize şeklinde aynı anda ikametlerini terk etti. Yakalama müzekkeresinin tanziminden saatler önce Celal Kara ve Zekeriya Öz'ün, Artvin ilinde bulunan sınır kapısından Gürcistan ülkesine 25 dakika ara ile kaçışları sağlandı. Şüphelileri karşılayacak kişilerce tanınmalarını kolaylaştırmak için her ikisinin de aynı renk ve şekilde kıyafetler giydikleri, kendilerini karşılayan örgüt elemanlarının yardımı ile değişik devletler üzerinden Almanya'ya geçiş yaptıkları, halen yurt dışında bulundukları, örgütlü bir yapının ekonomik ve siyasi yardımı ile koruması olmadan yurt dışına çıkış ve yaşamlarını idameleri mümkün bulunmazken, Mehmet Yüzgeç'in de aynı örgütün üyeleri tarafından saklanmak suretiyle korunduğu anlaşılmıştır."





#FETÖ
#Zekeriya Öz
#Mehmet Yüzgeç
#Celal Kara

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.