|

Mossad'a suikast cevabı

İsrail istihbaratının, geçen ay Türkiye’deki “Hamas yöneticilerine suikast planı yaptığının ortaya çıkması” büyük tartışmalara yol açmıştı. O gün muhataplarını uyaran MİT, dün polis ile birlikte önemli bir operasyona imza attı. Mossad adına keşif yapan, yabancı uyruklu bazı kişileri takip edip kaçırmayı planlayan 34 kişi gözaltına alındı.

Şahin Şen
04:00 - 3/01/2024 Çarşamba
Güncelleme: 02:23 - 3/01/2024 Çarşamba
Yeni Şafak
Mossad adına keşif yapan, yabancı uyruklu bazı kişileri takip edip kaçırmayı planlayan 34 kişi gözaltına alındı.
Mossad adına keşif yapan, yabancı uyruklu bazı kişileri takip edip kaçırmayı planlayan 34 kişi gözaltına alındı.

İsrail Dış İstihbarat Servisi MOSSAD’a yönelik casusluk operasyonu düzenlendi. MOSSAD adına “uluslararası casusluk” faaliyeti yaptığı öne sürülen 34 şüpheli gözaltına alındı. MOSSAD’ın bir süre önce Türkiye, Katar ve Lübnan'daki Hamas yöneticilerine suikast planı yaptığı ortaya çıkmış, suikast emrini bizzat İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun verdiği iddia edilmişti. Netanyahu’nun 22 Kasım'daki “MOSSAD'a Hamas liderleri her neredeyse orada onlara karşı önlem alması emrini verdim” sözleri, bu emri ispatlar nitelikteydi. Buna karşılık İsrail’i sert sözlerle uyaran Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye’ye, Türklere karşı böyle bir adımı atmaya cüret ederlerse, bedelini, bir daha bellerini doğrultamayacak surette ödemeye mahkum olurlar” demişti.

34 GÖZALTI

İsrail’in Türkiye’deki faaliyetleri takip altındaydı. Dün dikkat çeken bir operasyona imza atıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu’nca yürütülen soruşturma kapsamında, MİT ve Emniyet İstihbarat, MOSSAD’ın Türkiye'de ikamet eden yabancı uyruklulara yönelik “keşif, takip, darp ve adam kaçırma” planı yaptığını tespit etti. Uluslararası casusluk faaliyeti içerisinde olabilecekleri değerlendirilen 46 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi. Teknik ve fiziki takibin ardından, bu kişilerin İsrail İstihbaratı ile telefon irtibatı ve mali iltisakı belirlendi. İstanbul merkezli 8 ilde eş zamanlı Köstebek Operasyonu düzenlendi. 57 adrese yapılan baskınlarda 34 şüpheli yakalandı. Yakalananlar arasında Filistinli ve Türk vatandaşlarının da bulunduğu öğrenildi. Adreslerde yapılan aramalarda 143 bin 830 avro, 23 bin 680 dolar, ruhsatsız tabanca ve çok sayıda fişek ve dijital materyal ele geçirildi.

GÖRÜNTÜLER VAR

İstihbarat birimlerinin yaptığı çalışmada, özellikle Filistin asıllı casusların İsrail İç İstihbarat birimine bağlı oldukları, buradan aldıkları talimatla faaliyet yürüttükleri belirlendi. Bazı şüphelilerin para karşılığı, bazılarının da ailesiyle tehdit edilerek casusluk yapmayı kabul ettiği öne sürüldü. MİT ve Emniyet’te, bu şüphelilerin casusluk faaliyeti yürütürken çekilmiş görüntülerinin bulunduğu ve soruşturma dosyasına eklendiği öğrenildi. Operasyona dair ilk açıklamayı İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya yaptı. Yerlikaya “Ülkemizin milli birlik ve beraberliğine karşı yürütülen casusluk faaliyetlerine asla izin vermeyeceğiz” dedi. Terörle Mücadele ve İstihbarat ekiplerinin, casusluk faaliyeti yürüten diğer 12 kişinin yakalanması için çalışmaları sürüyor.

İlk temas iş ilanıyla

MOSSAD, Türkiye’deki eylemlerde kullanmak üzere eleman temin ediyor. Sosyal medya sitelerinde detay verilmeyen iş ilanları paylaşılarak, kullanılmaya uygun kişilerin kendileriyle temasa geçmesi sağlanıyor. Bu ilanlara başvuran kişiler, çeşitli işlerle nihai göreve hazırlanıyor. İlk temasın ardından operasyonel Telegram ve WhatsApp kanallarından irtibata geçen MOSSAD, sadece yazılı iletişim kuruyor. Yapılacak ödemede ise aracı ya da canlı kuryeler kullanılıyor. Kripto para ve havale sistemiyle paranın izi kaybettiriliyor. İsrail casusları “bilgi toplama, araştırma, hedeflerin görüntülenmesi, takip, hedef araçlara GPS cihazı yerleştirme, darp/yaralama, soygun, kundaklama, tehdit ve şantaj” gibi işlerin yanı sıra “web sitesi kurma/yönetme, yalan haber yayma” gibi dezenformasyon çalışmaları da yürütüyor. Bunların haricinde İsrail İstihbaratı “hedeflerin IP adreslerinin toplanması, hedef bölgelerdeki kameraların tespit edilerek hacklenmesi veya hulül edilmesi ile ülkemizdeki yabancı şahıslara yönelik database oluşturulması” gibi siber faaliyetlerde de bulunuyor.

Dördüncü operasyon

Son yıllarda Türkiye’de İsrail İstihbarat servisine yönelik operasyonlar dikkat çekiyor. MOSSAD’a yönelik Ekim 2021’de Muteni Operasyonu düzenlenmiş, casusluk faaliyeti yürüten 29 kişi yakalanmıştı. Aralık 2022’de Neoplaz Operasyonu ile 68 İsrail casusu açığa çıkarılmıştı. Nisan 2023’te gerçekleştirilen Nekpet Operasyonu ile de 17 kişi yakalanmış, gizli servisin dedektiflik şebekesi deşifre edilmişti.



#Operasyon
#Mossad
#MİT
8 ay önce