Mini Anayasa için tarihi uzlaşma

Yeni Şafak
04:002/08/2016, Salı
G: 2/08/2016, Salı
Yeni Şafak

Başbakan Yıldırım, CHP lideri Kılıçdaroğlu ve MHP lideri Bahçeli ile biraraya geldi. Görüşmeler sonunda mini Anayasa değişikliği için uzlaşmaya varıldı. Anayasa çalışmaları için AK Parti, CHP ve MHP birer isim görevlendirecek, o isimler liderlere rapor sunacak

Başbakan Binali Yıldırım dün önce CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, ardından da MHP lideri Devlet Bahçeli ile biraraya geldi. Yıldırım, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ile saat CHP Genel Merkezi'ne girdi. Görüşme, Yıldırım'ın başbakan olduktan sonra ilk ziyareti olması nedeniyle ayrı bir önem taşıdı. Yıldırım'ı makam aracından inerken CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç karşıladı. Yıldırım, parti girişinde ise Kılıçdaroğlu tarafından karşılandı. Başbaşa süren 1 saat 10 dakika görüşmenin ardından Kılıçdaroğlu, Yıldırım'ı aracına kadar uğurladı. Yıldırım, Ardından TBMM'de Bahçeli ile görüştü. Bahçeli, Yıldırım'ı makam odasının önündeki asansörde karşıladı. Görüşme 40 dakika sürdü.



ANAYASA İÇİN ORTAK ÇALIŞILACAK


Erdoğan'ın daveti üzerine bir araya gelen parti başkanları, kapsamlı bir Anayasa değişikliğinin yapılması ve acil ihtiyaçlara binaen daha az maddeden oluşan partilerin mutabakatının sağlandığı değişikliği konusunda mutabık kalmıştı. Dünkü görüşmelerde, darbe girişiminden sonra yaşanan gelişmelerin yanı sıra mini anayasa değişikliği değerlendirildi. Bu konuda üç partiden görevlendirilecek isimler marifetiyle çalışmaların sürdürülmesi kararlaştırıldı. Bu kapsamda, MHP'den Mehmet Parsak'ın görevlendirildiği öğrenildi. Kanun Hükmünde Kararnameler de görüşmelerde değerlendirildi. CHP'nin bun konudaki çekinceleri dinleyen Yıldırım, OHAL'e sebep olan şartların ortadan kaldırılmasının önemine işaret etti.



FETÖ İLE MÜCADELEYE TAM DESTEK


Yıldırım ve Bahçeli'nin 40 dakika süren görüşmesinde FETÖ ile mücadeleye de değinildiği öğrenildi. Bahçeli'nin FETÖ'nün devlet kurumlarından temizlenmesi için elinden gelen desteği vereceğini bildirdi. Hükümetin yanında olduklarını vurguladı. Kılıçdaroğlu ise, “OHAL ile ilgili Bakanlar Kurulunca yayınlanan kanun hükmünde kararnamelerle ilgili düşüncelerimizi ve endişelerimizi Sayın Başbakana aktardık. Sayın Başbakan not ettiler, temaslarımız devam edecek" ifadesini kullandı.



KHK'LERİ 'KANUN OLARAK ÇIKARALIM


Yıldırım'a Kılıçdaroğlu, KHK'lerdeki bazı kararların Anayasa'ya aykırı olduğu iddiasını gündeme getirerek, “Bunları KHK olarak değil, Mecliste tartışarak kanun olarak çıkaralım" dediği öğrenildi. Bu konuda da iki parti değerlendirme yapacak.Bahçeli de KHK'ler üzerinde görüş alışverişinde bulunulduğunu ifade ederek, “Çok verimli bir görüşme oldu. OHAL uygulaması başarıyla devam edecek. Türkiye bu darbe tehdidinden kısa sürede kurtulacaktır. Buna inanıyorum" dedi. Erdoğan'ın hakaret davalarını geri çekmesine ilişkin ise Bahçeli, “Normalleşme sürecine, partiler arası dayanışmaya katkı sağlayacak olumlu güzel bir yaklaşım olmuştur. Kendisine teşekkür ediyorum" dedi.



TEHLİKE BİTMİŞ DENEMEZ, DAHA DERİN


Yıldırım, “Bu yapı darbe teşebbüsüne katılanlarla sınırlı değil daha derinlere gidiyor. Çalışmalarımızı rehavete kapılmadan değerlendirmeliyiz. Muhtemel riskleri kontrol altına almayı hedefliyoruz. Bu bela defedilmiştir ama tehlike bitmiştir denemez. Riskin ortadan kalkması zaman alacak" diye konuştu.


#Binali Yıldırım
#Kemal Kılıçdaroğlu
#Devlet Bahçeli

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.